Σελίδες

17 Νοεμβρίου 2024

Τι σηματοδοτεί η διαγραφή Σαμαρά




 Το παρασκήνιο της ανοιχτής σύγκρουσης που κατέληξε σε οριστική ρήξη • Σε βαθύ κύκλο κρίσης η Ν.Δ. • Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι και τόσο ισχυρός όσο θέλει να δείχνει.
Ισχυρό ρήγμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης με γενικότερο αντίκτυπο στο πολιτικό σύστημα συνιστά η απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ- για δεύτερη φορά μετά το 1993- όταν ο τελευταίος είχε ρίξει την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στη συνέχεια προχωρήσει στην ίδρυση ξεχωριστού κόμματος (Πολιτική Άνοιξή). 

Βέβαια το 2024 δεν είναι 1993, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι πια ο νεαρός φέρελπις πολιτικός για τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εξελίξεις στη ΝΔ και στην κυβέρνηση καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη που διαφωνούν με τις κινήσεις Μητσοτάκη- Γεραπετρίτη στα ελληνοτουρκικά και με την νεοφιλελεύθερη πρακτική της κυβέρνησης στα γενικότερα λαϊκά προβλήματα και ειδικότερα σε αυτό της ακρίβειας. 

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο πρωθυπουργός διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά. Για να προλάβει τις εσωκομματικές εξελίξεις που ενδεχομένως θα πυροδοτούσε η συνέντευξη του Μεσσήνιου πολιτικού στο «Βήμα της Κυριακής» και να πειθαρχήσει το κόμμα του με την απειλή του μαστιγίου και του πέλεκυ των διαγραφών.

Διαγράφεται ένας πρώην πρωθυπουργός;
Ο χειρισμός του όλου ζητήματος δεν δείχνει δύναμη αλλά μάλλον αδυναμία του Κ. Μητσοτάκη. Και τούτο γιατί έναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον διαγράφεις. Τουλάχιστον μέχρι τώρα, στη ΝΔ υπήρχε διαφορετική κουλτούρα. Ένα πρώην πρωθυπουργό- σύμφωνα με την κουλτούρα που είχε επιβάλει ο Κώστας Καραμανλής στη ΝΔ- όταν ξεπερνάει τα όρια τον αφοπλίζεις κομματικά. 

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου του 1998 ο Κώστας Καραμανλής, αρχηγός τότε της ΝΔ, είχε διαγράψει πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του: Τον Γιώργο Σουφλιά, τον Βασίλη Κοντογιανόπουλο, τον Στ. Μάνο. Σφοδρότερος, όμως, επικριτής του ήταν ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον οποίο ο Καραμανλής προσπέρασε με το εξής σκεπτικό: «Ως πρώην πρωθυπουργός ο κ. Κ. Μητσοτάκης με μακρά παρουσία και προσφορά στην πολιτική ζωή δικαιούται να διατυπώνει απόψεις που δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του κόμματος χωρίς να συμμετέχει στα κομματικά όργανα, ευρισκόμενος στην ουσία υπεράνω κομμάτων». Έτσι τίθεται εκτός κόμματος ένας πρώην πρωθυπουργός.

Επιπλέον, οφείλουμε να θυμίσουμε πως ούτε ο Αντ. Σαμαράς, ως αρχηγός της ΝΔ, διέγραψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όταν το 2010 εκείνος είχε ταχθεί, στην πράξη με το κόμμα που έφτιαξε η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη που είχε διαγραφεί από τη ΝΔ επειδή ψήφισε το μνημόνιο στη Βουλή. Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την διαγραφή του Αντ. Σαμαρά αλλάζει τα δεδομένα στη ΝΔ αποδεικνύοντας έτσι την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.

Το Μαξίμου υπό ασφυκτική πίεση
Το πόσο δύσκολη είναι η θέση του φαίνεται από το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού γίνεται αναφορά στη στάση Σαμαρά το 1993. Μια στάση η οποία καθόλου δεν είχε ενοχλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο παρελθόν. Γι’ αυτό και έμεινε στη ΝΔ και δεν ακολούθησε την αδελφή του το 2010, αργότερα έγινε υπουργός του Σαμαρά και στη συνέχεια στηρίχθηκε σε αυτόν για να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Στον ακραίο πολιτικό οπορτουνισμό δεν καταφεύγουν οι δυνατοί αλλά οι αδύναμοι και οι στριμωγμένοι. Κι αυτό πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να το κρύψει.

Το τι θα ακολουθήσει της διαγραφής Σαμαρά είναι δύσκολο να προβλεφθεί σήμερα. Το βέβαιο είναι ότι η ΝΔ μπαίνει σε ένα βαθύ κύκλο κρίσης και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι και τόσο ισχυρός όσο θέλει να δείχνει.

Στο επόμενο διάστημα θα δούμε περισσότερα. Κι αν ο πρωθυπουργός αγνοήσει την πρόταση Σαμαρά να προτείνει στον Καραμανλή τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τότε οι εσωκομματικοί λογαριασμοί που θα ανοίξει θα είναι απείρως περισσότεροι και μεγαλύτεροι. 

Σημειώνουμε πάντως πως όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός πολιτικού συστήματος που διέρχεται βαθιά κρίση και με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει απονομιμοποιημένο για την πλατιά λαϊκή πλειοψηφία, χωρίς εμφανή διέξοδο.
Το προσκήνιο και το παρασκήνιο της κρίσης
Ας παρακολουθήσουμε όμως το προσκήνιο και το παρασκήνιο της νέας κρίσης στην κυβερνητική παράταξη όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ, σε πληροφορίες και διαρροές.

Αφορμή για τη διαγραφή Σαμαρά ήταν η τελευταία του παρέμβαση μέσα από συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», κατά την οποία εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά κεντρικών επιλογών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, την ανεπαρκή αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και την ταυτότητα του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, που εδώ και καιρό είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από την κυβέρνηση, χθες, ουσιαστικά, προχώρησε σε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη κριτική, ειδικά για τα ελληνοτουρκικά, σε μια συγκυρία που συνέπεσε με εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Και αυτές είναι η πρόσφατη επίσκεψη του Χακάν Φιντάν, που ουσιαστικά με χθεσινές του δηλώσεις υπονόησε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί μυστική διπλωματία, αλλά και η παραίτηση του Α’ Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ρούσου Κούνδουρου με αιχμές για την μη συμμετοχή του στην πρόσφατη συνάντηση των Γεραπετρίτη-Φιντάν.

Ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε να απαντήσει και στις μπηχτές περί «χαριεντισμού» που του είχε προσάψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση του ΕΕΑ. Και το έκανε με τρόπο που τα σκάγια πήραν και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Περισσότερο όμως ήθελε να δείξει πως όσο χαριεντιζόταν ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν κλπ άλλο τόσο χαριεντιζόταν κι εκείνος με τον Ν. Παππά.

Δύο βασικά σημεία ενόχλησης

Δύο σημεία της συνέντευξης προκάλεσαν ειδικότερα οργή στο Μαξίμου. Πρώτον η αναφορά περί χαριεντισμών Μητσοτάκη με Ερντογάν- Ράμα. «Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» είπε σε σχετική ερώτηση.

Αυτή η αναφορά, που ήταν και προσωπική αιχμή, φαίνεται πως ενόχλησε αρκετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως επρόκειτο για μία δεκάλεπτη συζήτηση και προσθέταν: «Ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, "χαριεντισμό" το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα κράτος, μάλιστα, το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει; Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία». 

Δεύτερον, η επίθεση Σαμαρά σε Γεραπετρίτη και οι νέοι υπαινιγμοί για το διάλογο με την Τουρκία. «Η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Όσο για τα περί "μειοδοσίας", δεν είναι παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης», δήλωναν κυβερνητικές πηγές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε άλλωστε σε αρκετά σκληρή γλώσσα και υπερασπίστηκε τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, σχετικά με τις αναφορές του κ. Σαμαρά. Έγινε μάλιστα και σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μαξίμου με στενούς συνεργάτες του το Σάββατο με αφορμή τις «βόμβες» Σαμαρά. Κατά πληροφορίες όλες οι εισηγήσεις των παρόντων ήταν υπέρ της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού και ότι πια ήταν επιβεβλημένη η διαγραφή του. 

Η ταυτότητα της Ν.Δ. και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως έθιξε εκ νέου και το ζήτημα ταυτότητας της Ν.Δ. και είπε ότι «το καράβι μας χρειάζεται πυξίδα», σημειώνοντας πως «λείπει το όραμα, το αφήγημα προς την κοινωνία: πού είμαστε, πού πάμε και πού θέλουμε να πάμε». «Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις  δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις», σημείωσε.

Εκνευρισμό πάντως φαίνεται πως προκάλεσε και η αναφορά του Αντ. Σαμαρά στην προτίμησή του στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως παρότι απ' το περιβάλλον του κ. Καραμανλή σημείωναν πως δεν υπήρχε καμιά προσυνεννόηση για την πρόταση αυτή του κ. Σαμαρά και δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο πέραν τούτου, δεν έχει διαψευστεί πως ο πρώην πρωθυπουργός θα αρνιόταν μια τέτοια πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη.

Τώρα ως προς το τι θα πράξει ο κ. Σαμαράς, ο ίδιος μέσα απ' την αντίδρασή του στη διαγραφή του, φαίνεται πως τα αφήνει όλα ανοιχτά. «Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του. 

Επιπλέον, ανεβάζει κι άλλο τους τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον «αποκομμένο» από τη βάση που «οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία». Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που του καταλογίζει πως έχει στρέψει τον προσανατολισμό της Ν.Δ. μακριά από τις αρχές του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά αυτή τη φορά το έκανε με τον πιο αυστηρό τόνο. Και η χθεσινή ολομέτωπση επίθεση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι...  

Γιώργος Πετρόπουλος, Γεωργία Σάκκουλα

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/