Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου από την Κυριακάτικη Kontranews
Την αδυναμία της Ε.Ε. να διαχειρισθεί με ενιαία πολιτική το προσφυγικό πρόβλημα επισημαίνει ο Βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης και σημειώνει «το αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος ενώ άλλες χώρες ελάχιστα επιβαρύνθηκαν. Αυτό δεν πρέπει και ούτε πρόκειται να επαναληφθεί». Για τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν εκφράζει την αγωνία του, δηλώνει όμως ότι «η αποτελεσματική εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη διαχείριση της κρίσης θα βοηθήσει καθοριστικά στην αντιμετώπιση όποιας έξαρσης σε νέα προσφυγικά κύματα». Σε ερώτηση για τις ευθύνες για την πύρινη κόλαση υπογραμμίζει ότι η χώρα υπέστη ένα βαρύτατο πλήγμα αλλά επιτεύχθηκε ο στόχος που ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σήμανε κόκκινο συναγερμό γιατί υπάρχει έντονη κινητικότητα μεταναστών και προσφύγων τόσο στα σύνορα με Βουλγαρία όσο και στο παράλιο μέτωπο της Τουρκίας. Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενδεχόμενη αύξηση προσφυγικών ροών;
To προσφυγικό τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2015, είναι γνωστό ότι αποτέλεσε ένα τεράστιο πρόβλημα για την χώρα μας. Ένα πρόβλημα με πολλές διαστάσεις. Διαστάσεις που αφορούν στην κοινωνία, στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική και στην διεθνή εικόνα της χώρας. Οι αθρόες και εν πολλοίς ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές δημιούργησαν καταστάσεις απαράδεκτες ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Απαράδεκτες καταστάσεις και για τους ίδιους τους πρόσφυγες και για τους κατοίκους. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα, με συντονισμένες δράσεις της κυβέρνησης, η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σημαντικά. Οι δράσεις αυτές, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινή ζωή και στις επιταγές της συνθήκης «ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙΙ», αφορούν στην ουσιαστική φύλαξη των συνόρων, στην ασφαλή επαναπροώθηση των προσφύγων προς την Τουρκία, στην επιτάχυνση των διαδικασιών στη χορήγηση ασύλου, στην απέλαση αυτών που δεν δικαιούνται άσυλο και στην οργάνωση ελεγχόμενων δομών φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα αυτών των συντονισμένων δράσεων, είναι για παράδειγμα, η μείωση του αριθμού των προσφύγων στο νησί της Σάμου σε περίπου 800 από 14.000 που είχαν φθάσει στην χειρότερη περίοδο… Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα νησιά. Η αποτελεσματική εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την διαχείριση της κρίσης, με βεβαιότητα θα βοηθήσει καθοριστικά στην αντιμετώπιση όποιας έξαρσης σε νέα προσφυγικά κύματα που πιθανόν θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων που αναμένεται να φθάσουν από το Αφγανιστάν, ζητώντας να επιμεριστούν και σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Μήπως κινδυνεύει η Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων;
Όπως ανέφερα προηγουμένως, η χώρα μας είναι αποφασισμένη σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Πράγματι, δυστυχώς η Ε.Ε. μέχρι σήμερα έδειξε ότι αδυνατεί να διαχειρισθεί το προσφυγικό πρόβλημα με ενιαία πολιτική. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος ενώ άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελάχιστα επιβαρύνθηκαν. Αυτό κατά την άποψή μου, δεν πρέπει και ούτε πρόκειται να επαναληφθεί.
Πρόσφατα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 10 μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Πιστεύετε ότι οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες χρησιμοποιούν ως όχημα κάποιες ΜΚΟ για να κάνουν κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας;
Οι περισσότερες ΜΚΟ προσέφεραν και προσφέρουν θετικές υπηρεσίες στην διαχείριση του προσφυγικού από ανθρωπιστικής πλευράς. Ορισμένες όμως από αυτές, έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ύποπτο ρόλο, που σε λίγες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της κατασκοπείας και της συνεργασίας με τις τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες. Αυτός ήταν ο λόγος, που η Κυβέρνηση με το αρμόδιο Υπουργείο, νομοθέτησε όρους που καθορίζουν την διαφάνεια της δράσης και του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάτι που δεν ίσχυε κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Δικαιοσύνη, σίγουρα θα διαλευκάνει τις περιπτώσεις που αναφέρεστε και θα τιμωρήσει τους ενόχους.
Γιατί υπήρξαν λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας; Δεν έπρεπε να είχαμε μάθει από τις καταστροφές του παρελθόντος;
Η χώρα μας, με τις εκατοντάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πρόσφατα, υπέστη βαρύτατο πλήγμα. Ένα πλήγμα που αφορά περιουσίες συμπολιτών μας, που αφορά στο περιβάλλον, που αφορά στην πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα της πατρίδας μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αντικειμενικά πρώτος και αμετακίνητος στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και ευτυχώς, παρά την πολύ μεγάλη έκταση και ένταση των πυρκαγιών, η διαχείριση στον στόχο αυτό, ήταν απόλυτα επιτυχής. Αυτό οφείλεται στη βάση οργανωμένου σχεδίου, έγκαιρη εκκένωση οικισμών που απειλούντο, στην αριθμητική αύξηση των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης, στην επιστράτευση εθελοντών και στην αρωγή ξένων κυβερνήσεων που προσέτρεξαν σε βοήθεια και τελικά και στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί στην πολιτική προστασία. Εμπειρία που αποκτήθηκε κι από τραυματικές ανάλογες καταστάσεις που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, με πολλά δυστυχώς ανθρώπινα θύματα. Τελικά πιστεύω, ότι αντικειμενικά ο κρατικός μηχανισμός έδρασε έγκαιρα και αποτελεσματικά στα πλαίσια του εφικτού. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η κατάσβεση μίας πυρκαγιάς είναι μία υπόθεση πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη, εάν λάβει μάλιστα κανείς υπόψιν και την γεωγραφική δομή της χώρας μας.
Θυμίζω, ότι πυρκαγιές καίνε για μήνες δάση στη Σιβηρία, ή έχουν κάψει τεράστιες εκτάσεις στην Καλιφόρνια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα κρούσματα κορωνοϊού ανεβαίνουν ανησυχητικά. Μήπως πρέπει να παρθούν μέτρα για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι;
Είναι γεγονός, ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτό οφείλεται στην μετάλλαξη του ιού (η μετάλλαξη Δ' που έχει επικρατήσει και στην χώρα μας μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα), στην διακίνηση των πολιτών λόγω διακοπών, ιδιαίτερα προς την νησιωτική χώρα, και στην άμβλυνση των μέτρων προφύλαξης.
Η «απελευθέρωση» του κοινωνικού αποκλεισμού, ήταν αναγκαία και για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους ψυχολογικούς. Αυτή η απόφαση για ελευθερία στις μετακινήσεις, ήλθε όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας έφθασε περίπου στο 50% του συνολικού πληθυσμού. Εάν το ποσοστό αυτό έφθανε στο 70 % ή ακόμη και ψηλότερα, με την επίτευξη ουσιαστικού τοίχους ανοσίας, τα κρούσματα θα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αρμοδίων φορέων για τον καθολικό εμβολιασμό, ήταν και είναι εξαιρετική. Οι συμπολίτες μας πρέπει να εμπεδώσουν, ότι το πλέον αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουμε σήμερα απέναντι στην νόσο, είναι τα εμβόλια. Να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι, ότι τα εμβόλια που διαθέτουμε είναι όχι μόνο αποτελεσματικά, αλλά και απόλυτα ασφαλή. Η εμπειρία από εκατοντάδες εκατομμύριά εμβολιασμών που έχουν διενεργηθεί παγκόσμια, το αποδεικνύει. Να συνειδητοποιήσουν οι ανεμβολίαστοι, ότι ο εμβολιασμός τους είναι καθήκον και προς τον εαυτό τους και την υγεία τους,αλλά και προς το κοινωνικό σύνολο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που πρέπει. Μέτρα, σε καμία περίπτωση «τιμωρητικά» για τους αρνητές του εμβολιασμού, αλλά μέτρα προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Που να προστατεύουν και τους ίδιους τους αρνητές.
*Χριστόδουλος Στεφανάδης, Βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής καρδιολογίας