Σελίδες

10 Ιουλίου 2018

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χάνουν την έδρα τους (Ονόματα) Το χάνουμε το παληκάρι


Στο µέτωπο των µονοεδρικών, δείχνει να χάνεται και η Ζάκυνθος, όπου εκλέγεται ο υπ. ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, όπως και η Κεφαλλονιά για την Αφρ. Θεοπεφτάτου και η Σάµος για τον ∆. Σεβαστάκη.
--------------------------------------------------------------


Η νύχτα του Αγίου Βαρθολοµαίου αποτελεί ένα από τα ορόσηµα της µέσης νεότερης Ευρώπης, καθώς στις 24 Αυγούστου 1572, στο Παρίσι, οι Ουγενότοι, προτεστάντες της Γαλλίας, σφαγιάστηκαν από τους καθολικούς της γαλλικής πρωτεύουσας, µε τη σφαγή να διαρκεί δύο ηµέρες.

Η νύχτα των εκλογών και της ανακοίνωσης των αποτελεσµάτων, όπως και η επόµενη ηµέρα της τελευταίας ενσωµάτωσης της σταυροδοσίας από τα εκλογικά τµήµατα όλης της Ελλάδας, οι οποίες θα κρίνουν τον αριθµό των εδρών της επόµενης Βουλής δείχνει ότι θα µοιάζει µε µια πολιτική νύχτα του Αγίου Βαρθολοµαίου για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Κι αυτό γιατί, σύµφωνα µε τις τελευταίες σφυγµοµετρήσεις, το κυβερνών κόµµα προβλέπεται να απολέσει τουλάχιστον 73 έδρες, χάνοντας, εκτός από το µπόνους των 50 εδρών και πολλές ακόµα έδρες, που θα αλλάξουν χέρια.

Στη θέση των «ισχυρών» βρίσκονται οι εν ενεργεία υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν δυνατούς εκλογικούς µηχανισµούς, ενώ στην αδύναµη πλευρά οι βουλευτές που είτε βγήκαν εκµεταλλευόµενοι τον «αέρα» του 2015 είτε µπήκαν µε λίστα (χωρίς σταυρό) στις εκλογές του Σεπτεµβρίου.

Σηµαντικές είναι οι ανακατατάξεις στα αστικά κέντρα, καθώς στη µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να χάσει 7 έδρες, µε τους Χρ. Παπαδόπουλο, Γ. Θεωνά, Χ. Καφαντάρη, Γ. ∆ηµαρά, Γ. Κυρίτση, Ε. Αυλωνίτου και Ανν. Καββαδία να θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για απώλεια έδρας.

Το ίδιο ισχύει και για τους Αρ. Μπαλτά, Π. Σκουρολιάκο και Γ. ∆έδε από την Περιφέρεια Αττικής. Πλήρης είναι η κατάρρευση του κόµµατος και σε Α’ και Β’ Πειραιά, όπου χάνει από 3 έδρες σε κάθε περιφέρεια. Οι Κ. ∆ουζίνας, Γ. Γεννιά και Ε. Σταµατάκη από την Α’ και ∆. Βίτσας, Ε. Καρακώστα, όπως και η µεταγραφείσα από την Ενωση Κεντρώων, Θ. Μεγαλοοικονόµου, από τη Β’ θα πρέπει να είναι προετοιµασµένοι να αφήσουν το βουλευτικό έδρανο.



«Βατερλώ»
Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα για τη συµφωνία µε την ΠΓ∆Μ έχουν ευκρινές αποτύπωµα στη Βόρεια Ελλάδα, στην πιο πιθανή κατανοµή εδρών σε περίπτωση εκλογών. Το προδιαγραφόµενο «Βατερλώ» στη Θεσσαλονίκη αφήνει εκτός Βουλής τους Α. Τριανταφυλλίδη, Μ. Μπόλαρη, Τρ. Μηταφίδη και Ν. Παρασκευόπουλο στην Α’ και ∆. Μάρδα στη Β’.

Στην «γκρίζα ζώνη» βρίσκονται επίσης η Α. Γκαρά και ο ∆. Ρίζος στον Εβρο, οι Γ. Ουρσουζίδης και Χρ. Αντωνίου στην Ηµαθία, οι Κ. Μορφίδης και Γ. Παπαφιλίππου στην Καβάλα, καθώς και οι Θ. Μουµουλίδης, Γ. Θεοφύλακτος και Γ. Ντζιµάνης στην Κοζάνη. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται ο Γ. Σηφάκης στην Πέλλα, οι Χ. Τζαµακλής και Α. Καστόρης στην Πιερία και ο Χρ. Μπγιάλας στα Γρεβενά.



Εκτός όµως από τη Μακεδονία και τη Θράκη, στη «διακεκαυµένη ζώνη» βρίσκονται και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από Ηπειρο και Θεσσαλία. Στην Αρτα ο Β. Τσίρκας, στα Ιωάννινα οι Γ. Στέφος και Γ. Καραγιάννης, όπως και οι Π. ∆ριτσέλη και Χρ. Σιµορέλης στα Τρίκαλα, η Κ. Παπανάτσιου και ο Σ. Μπαλής στη Μαγνησία, η Χρ. Κατσαβριά και η Π. Βράντζα στην Καρδίτσα και ο Ν. Παπαδόπουλος στη Λάρισα.

Σηµαντικές απώλειες καταγράφονται ωστόσο και σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, αλλά και στη νησιωτική χώρα. Στην Αιτωλοακαρνανία, σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Μ. Τριανταφύλλου, στην Εύβοια οι Γ. Ακριώτης, Τ. Πρατσόλης και Ζ. Λιβανίου, ενώ χάνει, εκτός απροόπτου, τη µονοεδρική της Φωκίδας ο Η. Κωστοπαναγιώτου.



Στο µέτωπο των µονοεδρικών, δείχνει να χάνεται και η Ζάκυνθος, όπου εκλέγεται ο υπ. ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, όπως και η Κεφαλλονιά για την Αφρ. Θεοπεφτάτου και η Σάµος για τον ∆. Σεβαστάκη.

Εν αµφιβόλω τίθενται οι έδρες του Στ. Αραχωβίτη στη Λακωνία, της Σίας Αναγνωστοπούλου και του Α. Ριζούλη στην Αχαΐα, της Ευ. Σαλτάρη στην Ηλεία, όπως και των Μ. Μπαλαούρα, Γ. Ψυχογιού και Γ. Τσόγκα στην Κόρινθο και των Π. Κοζοµπόλη και Π. Κωνσταντινέα στη Μεσσηνία.

Από τη Μεσσηνία αποχωρεί ο Γ. Κατρούγκαλος, µε προορισµό τη Β’ Αθηνών, ένα ενδεχόµενο που εξετάζουν και οι Στ. Κοντονής και ∆. Βίτσας, για να «γλυτώσουν» τη βουλευτική τους έδρα, αποστολή που είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως φαίνεται.



Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Κρήτη, καθώς στα Χανιά δείχνει να χάνει δύο έδρες (Β. Βαγιωνάκη, Α. Μπαλωµενάκης) και άλλες δύο στο Ηράκλειο (Σ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουµενίδης).



Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι χάνει έδρες και σε τρεις νησιωτικές περιφέρειες. Στα ∆ωδεκάνησα µε τον ∆. Γάκη και τον Η. Καµατερό, µε τον Ν. Μανιό και τον Α. Συρίγο στις Κυκλάδες, όπως και µε τον Κ. Παυλίδη στην Κέρκυρα.

Τέλος, το πιο πιθανό σενάριο είναι να µειωθούν κατά δύο και οι έδρες στην επικράτεια, τις οποίες καταλαµβάνουν οι Τ. Χριστοδουλοπούλου και Κ.Γραβρογλου.

Καταδικασμένα «φλερτ» νεοεισερχομένων
Ασχημα είναι τα µαντάτα για τους βουλευτές που καλοβλέπουν τη µεταπήδησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα µέσο για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην επόµενη Βουλή. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι είτε οι περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται ήδη είναι κατειληµµένες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δώσουν σκληρή µάχη για να διατηρήσουν στο ακέραιο την έδρα τους, είτε οι ίδιοι «πέφτουν» πάνω σε µεγάλα ονόµατα της κυβέρνησης, τα οποία θεωρούν λίγο έως πολύ εξασφαλισµένη την εκλογή τους. Ο προερχόµενος από το Ποτάµι Σπύρος ∆ανέλλης, εκλεγµένος στο Ηράκλειο, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να εκλεγεί αν κατέλθει µε τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδοµένου ότι ο Γ. Μιχελογιαννάκης εµφανίζεται να διαθέτει τη µεγαλύτερη δύναµη στον νοµό, την ώρα που παραµένει ερωτηµατικό αν ο Αλ. Τσίπρας θα επιλέξει τη συγκεκριµένη περιφέρεια ως µία από τις δύο που έχει δικαίωµα, όπως το 2015. Ακόµα πιο δύσκολα είναι τα πράγµατα για τον ανεξάρτητο Χάρη Θεοχάρη, αλλά και τον προερχόµενο από τους ΑΝ.ΕΛ. Θ. Παπαχριστόπουλο, µε τον τελευταίο να έχει εµπλακεί ουκ ολίγες φορές σε σενάρια συνεργασίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αµφότεροι πολιτεύονται στη Β’ Αθηνών, µε αποτέλεσµα να πρέπει να αντιµετωπίσουν νυν κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές µε σταθερή βάση ψηφοφόρων.

Το ίδιο ισχύει και για τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Λυκούδη, και την υπουργό Τουρισµού από τους ΑΝ.ΕΛ., Ελενα Κουντουρά, στην Α’ Αθηνών, καθώς η µάχη ήδη προµηνύεται σκληρή για τους εν ενεργεία βουλευτές. Ακόµη, ο Κώστας Ζουράρις, επίσης από τους ΑΝ.ΕΛ., µπορεί να δήλωσε αριστερός την περασµένη εβδοµάδα και να διαφωνεί µε χειρισµούς στο Σκοπιανό, ωστόσο δεν θα σωζόταν από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Οι ευαίσθητες ισορροπίες που διαµορφώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και καθιστούν εξαιρετικά αµφίβολη την εκλογή κορυφαίων στελεχών του κόµµατος σε όλη την Ελλάδα, ακόµα και υπουργών, αποδεικνύουν ότι οποιεσδήποτε σκέψεις και σχεδιασµοί για µεταγραφές είναι θνησιγενείς, αφού δεν εξασφαλίζουν σίγουρο δρόµο προς τα βουλευτικά έδρανα. Το γεγονός αυτό αφαιρεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνηµα και δηµιουργεί έναν επιπλέον προβληµατισµό σε Μαξίµου και Κουµουνδούρου, αφού οποιαδήποτε συζήτηση ή υπονοούµενο για µεταγραφή δεν θα αποτελεί αιφνιδιασµό και σίγουρα δεν θα προκαλεί συζητήσεις, από τη στιγµή που η κατάληξη θα είναι, λίγο έως πολύ, προδιαγεγραµµένη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 7/7/2018

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/73-gkrizes-zones-tou-siriza