Σελίδες

24 Οκτωβρίου 2008

Στο φως οι καταθέσεις των μαρτύρων από τη δικογραφία της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου που έστειλε στη Βουλή η Εισαγγελία Εφετών

Τα ντοκουμέντα των καταθέσεων


Τα ντοκουμέντα των καταθέσεων




Στο φέρνει στο φως τις καταθέσεις των μαρτύρων από τη δικογραφία της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου που έστειλε στη Βουλή η Εισαγγελία Εφετών. Στις καταθέσεις υπάρχουν πολλές αναφορές σε ονόματα υπουργών και υφυπουργών της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Αντώνη Μπέζα «καρφώνει» ο βουλευτής ΝΔ Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς, ο οποίος αναφέρει πως τους είχε ενημερώσει για το γεγονός ότι η ανταλλαγή εκτάσεων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου ήταν απαράδεκτη και ασύμφορη. Στην κατάθεσή του αναφέρεται και στον υπουργό Γεωργίας επί ΠΑΣΟΚ, Γεώργιο Δρυ, αλλά και στον Απόστολο Φωτιάδη.

Τον Θόδωρο Ρουσόπουλο «καίει» κυρίως στην κατάθεσή του ο Άγγελος Αποστολίδης, ο οποίος ήταν ο οδηγός του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, όταν επισκέπτονταν διάφορα υπουργεία στην Αθήνα.

Διαβάστε την κατάθεση του εκδότη της εφημερίδας «Μαχητής» της Θράκης, Παναγιώτη Παπαδόπουλου, ο οποίος αφήνει αιχμές για μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τους Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα και Α. Κοντό.

Αιχμές για τους Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα και κατά του Απ. Φωτιάδη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, άφησε στην κατάθεσή του ο μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων.

Στη συνάντηση που είχαν οι φορείς της Ξάνθης με τον Θ. Ρουσόπουλο αναφέρεται στην κατάθεσή του ο δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Στυλιανίδης. Τότε, ο υπουργός Επικρατείας τους είχε ξεκαθαρίσει ότι ήταν αναρμόδιος για να λύσει το πρόβλημά τους.

Στην κατάθεση που ακολουθεί, η δικαστής Γεωργία Σακάλογλου, εισηγήτρια στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, αναφέρει ότι δεν θα δεχόταν να «κλείσει» τη δίκη, ενώ κάνει λόγο για καθυστερήσεις και πλημμέλειες στο πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Βασίλης Κουρούμαλης, αποκαλύπτει στην κατάθεσή του ότι το μέλος του ΝΣΚ και εισηγητής δύο κρίσιμων γνωμοδοτήσεων, Χρ. Μπότσιος, κατέστρεψε μαζί με τη γραμματέα του εκατοντάδες έγραφα που είχαν σχέση με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Σε στάση αναμονής η εισαγγελία Εφετών

Την απόφαση της Βουλής σχετικά με τη σύσταση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής περιμένει η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Η εισαγγελέας Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου, έχει ήδη ολοκληρώσει την εξέταση μαρτύρων και επόμενο βήμα της θα είναι οι κλήσεις σε υπόπτους. Ωστόσο, η πορεία της έρευνας και η φύση των αδικημάτων εξαρτάται από τη σύσταση ή όχι Προανακριτικής Επιτροπής.

Εάν η Βουλή τελικά πει όχι στην προανακριτική, τότε οι ύποπτοι θα δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απάτης. Αν ωστόσο, συσταθεί προανακριτική επιτροπή, οι εισαγγελικές αρχές θα περιμένουν το αιτιολογικό της σύστασης, καθώς, εάν η Βουλή αποφασίσει ότι θα ερευνήσει τις ευθύνες πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων, σταματά η εισαγγελική έρευνα.

Εάν όμως, δώσει παραγγελία στην τακτική δικαιοσύνη να ερευνήσει τις ευθύνες μη πολιτικών προσώπων, η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί, διερευνώντας το αδίκημα της απιστίας.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι τελευταίες καταθέσεις που ελήφθησαν, ήταν καθοριστικές και έκριναν σε μεγάλο βαθμό τη διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή.

Ο προϊστάμενος εισαγγελίας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, επιμένει ότι δεν είχε πρόθεση να κουκουλώσει την υπόθεση και αποκλειστικός του σκοπός ήταν, όταν θα πήγαινε ο φάκελος στη Βουλή να ήταν πλήρης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τον απέστειλε από σεβασμό στο Κοινοβούλιο, παρότι θα μπορούσε να μην το πράξει, αφού δεν είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα.