7 Σεπτεμβρίου 2021

Λέρος: Κατάληψη από αλιείς στο Δημαρχείο - Διαμαρτύρονται για Τούρκους που ψαρεύουν σε ελληνικά νερά
 Οι αλιείς εξέφρασαν με αυτό τον τρόπο την δυσαρέσκειά τους ενώ ο Δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλλιας, απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Γεωργίας με ειδίκευση στην Αλιεία, Σίμο Κεδίκογλου για το θέμα
Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας το Δημαρχείο Λέρου, από τον Αγροτικό Επαγγελματικό Σύλλογο Αλιέων Λέρου.

Οι αγανακτισμένοι αλιείς, διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο, τόσο για την κατάργηση της βιντζότρατας, όσο και για το γεγονός ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα δραστηριοποιούνται παράνομα και προκλητικά τουρκικά αλιευτικά, όταν στους Έλληνες αλιείς απαγορεύεται η αλίευση.

Όπως χαρακτηριστικά διερωτώνται πολλοί απ΄αυτούς, «το κράτος πιστεύει ότι τη θάλασσα του Αιγαίου τη βλάπτουν μόνο οι ελληνικές βιτζότρατες, δηλαδή οι τουρκικές κάνουν καλό στο περιβάλλον;».

Εκτός των παραπάνω, οι ντόπιοι αλιείς έχουν στην κατοχή τους οπτικοακουστικό υλικό (Video) από τις έκνομες ενέργειες των τούρκων συναδέλφων τους, οι οποίοι φέρονται να κινούνται απειλητικά εναντίον τους με τις τράτες (προς εμβολισμό), ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για καταστροφή του αλιευτικού τους εξοπλισμού.

Η επιστολή του Δημάρχου Λέρου, Μιχάλη Κόλλια προς τον Υφυπουργό Γεωργίας με ειδίκευση στην Αλιεία, Σίμο Κεδίκογλου:
«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας, σας ενημερώνω ότι από σήμερα 06 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 07:30 βρίσκεται υπό κατάληψη το Δημαρχείο Λέρου από τον Αγροτικό Επαγγελματικό Σύλλογο Αλιέων Λέρου με αίτημα την χορήγηση άδειας με βάση τις οδηγίες αλίευσης με βιντζότρατα.

Σας ενημερώνουμε ότι στη Λέρο ο Σύλλογος διαθέτει επτά άδειες, δύο στην Πάτμο, τέσσερις στη Ρόδο, τρεις στην Κάλυμνο, δύο στην Κω, μία στην Αστυπάλαια, μία στην Σάμο μία στους Φούρνους και στο σύνολο τους απασχολούν περίπου 85 οικογένειες. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας προς τους αλιείς σας παρακαλώ όπως δοθεί η δυνατότητα τηρώντας κατά γράμμα τις προβλεπόμενες οδηγίες από 01 Οκτωβρίου 2021 να μπορούν να εργαστούν.

Τέλος σας μεταφέρουμε τη δυσαρέσκεια του Προέδρου και των μελών του Συλλόγου με τα προβλήματα που δημιουργούν οι Τούρκοι αλιείς αλιεύοντας παράνομα εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων τη στιγμή που στους ίδιους απαγορεύεται η αλίευση