12 Αυγούστου 2021

Τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει το σοκ της αποτυχίας η κυβέρνηση; - Να εγκαταλείψει την αλαζονική επικοινωνιακή διαχείριση



 Η δύναμη της ΝΔ έπαψε να είναι η ιδεολογία της και εξελίχθηκε η επικοινωνία ως βασικό συστατικό της πολιτικής της στρατηγικής

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησαν την διακυβέρνηση της Ελλάδος με ένα αέρα ανανέωσης μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ όπου από το παρ΄ ολίγον Grexit της καταστροφής… κατέληξε να συμμορφωθεί και να υιοθετήσει το 3ο μνημόνιο που στην πράξη ήταν μια παρακαταθήκη για το μέλλον καθώς δημιουργήθηκε το περιβόητο κεφαλαιακό μαξιλάρι της Ελλάδος που ταμειακά έφθασε στα 33-34 δισεκ.


Ο εξευρωπαϊσμός της ελληνικής αριστεράς ήταν μια ιδεολογική νίκη του φιλελευθερισμού… ωστόσο η κοινωνική ομάδα που καταστράφηκε από τα 3 μνημόνια ήταν η μεσαία αστική τάξη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε να καλύψει αυτό το κενό και να ενεργοποιήσει τα πολιτικά αντανακλαστικά της μεσαίας αστικής τάξης που αναζητούσε τρόπους να επανέλθει…
Η κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκίνησε με τις καλύτερες περγαμηνές, παρ΄ ότι η ΝΔ δεν εκφράζει την παραδοσιακή Δεξιά ελλείψει αντιπάλου δέους κατάφερε από την δεξιά έως το κέντρο να το ελέγξει…
Ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός λειτουργεί όπως ένας διευθύνων σύμβουλος εταιρίας αποφασίζει και μαζί με το υπουργικό συμβούλιο ή διοικητικό συμβούλιο χαράσσει την οικονομική πολιτική.
Η ΝΔ άρχισε να παραπατάει όταν μέρος του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ άρχισε να καλοβλέπει την συνεργασία με την ΝΔ και παλαιοί υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν βασικά στελέχη της κυβέρνησης ΝΔ.
Προστέθηκε το Ποτάμι, το οποίο όχι απλά έγινε ξεροπόταμος αλλά κατέρρευσε χωρίς να έχει καμία κοινωνική αναφορά.
Με Σημιτικό ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΛΟΑΤΚΙ, απομακρύνοντας την Δεξιά και αποστασιοποιούμενη από σαμαρικό και καραμανλικό περιβάλλον… η ΝΔ εξελίχθηκε σε ένα κεντροβαρές κόμμα…
Η δύναμη της ΝΔ έπαψε να είναι η ιδεολογία της και εξελίχθηκε η επικοινωνία ως βασικό συστατικό της πολιτικής της στρατηγικής.
Οι μπουλντόζες στο Ελληνικό ήταν ένα επικοινωνιακό show που εξέθεσε την κυβέρνηση, έπρεπε να περάσουν 2 χρόνια…
Η παρουσία του Oruc Reis στο Αιγαίο αλώνιζε ανενόχλητο… κατέληξε επίσης επικοινωνιακή διαχείριση.
Ήρθε η πανδημία και η κυβέρνηση της ΝΔ χρειαζόταν ένα νέο αφήγημα - διακύβευμα.
Η οικονομία μεταμορφώθηκε από τον προνομιακό χώρο της ΝΔ σε ναυάγιο, όλοι οι οικονομικοί δείκτες είναι χειρότεροι και από την τραγική περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αν και… κάποιοι ποιοτικοί δείκτες, όπως η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων δείχνουν ότι αρχίζει να σωρεύεται πλούτος στην κοινωνία.
Οι αριθμοδείκτες της ελληνικής οικονομίας είναι μαύρο χάλι αλλά υπάρχουν σαφή στοιχεία που δείχνουν ότι παρά την επιδείνωση…παράγεται πλούτος που αποταμιεύεται και αυτό φαίνεται από τις καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Το χρηματιστήριο που τιμωρήθηκε και δαιμονοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.. άρχισε να ανακάμπτει και από το αρχικό σοκ της πανδημίας έφθασε αισίως ξανά στις 900 μονάδες.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην καλύτερη φάση της 10ετούς τραπεζικής κρίσης και είναι αληθές αυτό είναι επίτευγμα της κυβέρνησης της ΝΔ.
Υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις που είχαν αποτέλεσμα αλλά το κυριότερο όπλο της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ ήταν επικοινωνιακή διαχείριση.

Πανδημία, εμβολιασμοί και καταστροφικές πυρκαγιές

Η κυβέρνηση της ΝΔ η οποία χαρακτηριζόταν ως κυβέρνηση των αρίστων κάποια στιγμή – αργά ή γρήγορα – θα κρινόταν στην πράξη.
Ο Μητσοτάκης όμως το γνώριζε, προέρχεται από παραδοσιακή οικογένεια πολιτικών και ήξερε ότι η περίοδος των καλών ημερών θα τελειώσει και θα υπάρξουν και κρίσεις.
Διασφάλισε ότι από τα δεξιά του δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, ο φόβος του Μητσοτάκη ήταν η Χρυσή Αυγή και η διεισδυτικότητα που είχε στον χώρο της δεξιάς και ακροδεξιάς εκφράζοντας του εθνικιστές.
Τους έβαλε φυλακή με ένα διάτρητο κατηγορητήριο, ωστόσο η περίπτωση Κασιδιάρη και του κόμματος του οι Έλληνες για την Πατρίδα δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν γιατί έχει πιθανότητες εισόδου στην Βουλή.
Έχοντας διασφαλίσει τα νώτα του από τα δεξιά - τουλάχιστον έως τώρα - στράφηκε στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, στο κέντρο και στους ΛΟΑΤΚΙ αλιεύοντας ψήφους και διασφαλίζοντας μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή, απέναντι σε ένα ΣΥΡΙΖΑ που δεν πείθει για την καταλληλότητα του να ασκήσει εξουσία.
Στο μεσοδιάστημα για να ελέγξει τις αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης άρχισε να μοιράζει χρήματα ασύστολα, χρήματα τα οποία δεν έχουν κανένα νόημα, ο στόχος ήταν ένας… εξαγορά της δημοσιογραφικής κριτικής.
Ήρθαν δύο μεγάλες κρίσεις, η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες εκ των πραγμάτων θα δοκίμαζαν την κυβερνητική πολιτική.
Η επικοινωνιακή διαχείριση, πάντα βοηθάει αλλά από κάποιο σημείο και μετά παύει να έχει αποτελεσματικότητα.
Η κοινωνία απαιτεί σοβαρό κυβερνητικό έργο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε πει πολλά και είχε κάνει ελάχιστα…η κοινωνία άρχισε να το βλέπει αλλά έδειχνε ακόμη ανοχή… δεν υπάρχει και τίποτε καλύτερο… οπότε η κοινωνία έδειξε ανοχή.

Πανδημία, τα lockdowns ήταν η πρώτη ισχυρή διόρθωση στο πολιτικό χρηματιστήριο

Η πανδημία οδήγησε την κυβέρνηση της ΝΔ στα lockdowns η απόφαση αυτή όχι με υγειονομικούς όρους αλλά με πολιτικούς ήταν 100% λάθος.
Μέρος της κοινωνίας έβλεπε το λάθος και άρχισε να μην αισθάνεται άνετα με τις κυβερνητικές πολιτικές της ΝΔ.
Η παράταση των μέτρων… φθάσαμε σε 3 lockdowns και πλήθος περιοριστικών μέτρων κούρασαν την κοινωνία και ενόχλησαν ειδικά την νεολαία.
Στις δημοσκοπήσεις αυτή η υποβόσκουσα δυσαρέσκεια δεν καταγράφηκε… αλλά υπήρχε, αναζητούσε τρόπους να εκδηλωθεί…
Χωρίς καμία αμφιβολία τα lockdowns ήταν μια τραγικά απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική… ήταν όλα λάθος και αυτό το λάθος άρχισε να καταγράφεται.
Στις δημοσκοπήσεις η άνετη υπεροχή της ΝΔ άρχισε να ξεθωριάζει… και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καρπώνεται ούτε ψήφο διαμαρτυρίας αλλά η ΝΔ άρχισε να ακολουθεί πλαγιοκαθοδική πορεία η οποία εντάθηκε με τον αχρείαστο διαχωρισμό της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Αυτός ο διαχωρισμός ήταν και είναι απαράδεκτος, ανήθικος, προσβλητικός και κυρίως ανέντιμος.
Στην ΝΔ πίστευαν ότι όσοι εμβολιάζονται είναι νεοδημοκράτες και όσοι δεν εμβολιάζονται είναι ψεκασμένοι, προβληματικοί, περιθωριακοί.
Η ανάλυση αυτή είναι προφανώς γελοία… οπότε η πολιτική ανάγνωση αυτού του διαχωρισμού οδήγησε την κυβέρνηση της ΝΔ σε λάθος… αλλά πολύ λάθος συμπεράσματα.

Το πρώτο ισχυρό πολιτικό limit down ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές ήταν το πρώτο ισχυρό πολιτικό limit down της κυβέρνησης της ΝΔ.
Στις πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια και στην Βόρεια Αττική, το επιτελικό κράτος απέτυχε και το έχει κατανοήσει όλη η κοινωνία.
Η οργή των πολιτών ξεχείλισε… και η κυβέρνηση της ΝΔ κατάλαβε ότι δεν θα ξεπεράσει εύκολα αυτόν τον σκόπελο της αποτυχίας.
Όταν καίγονται 720.000 στρέμματα δασών και πάνω από 1500 σπίτια και βιοτεχνίες κατεστραμμένες… το επιχείρημα δεν είχαμε νεκρό… είναι επιχειρηματολογία πολιτικού νηπιαγωγείου.
Το επιτελικό κράτος λειτουργεί προληπτικά και συμβάλλει με τους άρτιους μηχανισμούς που πρέπει να διαθέτει στην έγκαιρη κατάσβεση των πυρκαγιών.
Αντί αυτών το επιτελικό κράτος… τα έκανε μπάχαλο, πλήρης αποτυχία και αυτό μεταφράστηκε σε οργή.
Η κοινωνία εξοργίστηκε γιατί είδε ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έφτιαξε το κράτος, το ελληνικό κράτος ήταν μπάχαλο και παραμένει ένα μπάχαλο…
Η παρελθούσα επικοινωνιακή διαχείριση έχει κάνει ζημία στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Δημιούργησε προσδοκίες ότι η κυβέρνηση των αρίστων θα αλλάξει όλη την χώρα, από την μαύρη κηλίδα των συριζαίων θα ανατείλει μια καλύτερη περίοδος κυβερνητικής διαχείρισης της Ελλάδος.
Αυτό αποδείχθηκε ότι είναι ουτοπία και έτσι καταλήξαμε στην δυστοπία των βιβλικών καταστροφών από τις πυρκαγιές.

Την τελευταία 2ετία η κυβέρνησης της ΝΔ έκανε ελάχιστα και στηρίχθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων.
Εάν δεν υπήρχε το internet και άλλα μέσα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα θα παρουσίαζαν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια μια ασήμαντη φωτίτσα…
Όμως η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί από την επικοινωνιακή διαχείριση και τα λάθη δεν μπορούν να ωραιοποιηθούν.
Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ότι αξίζει για τα μπάζα και η επικοινωνία της ωραιοποίησης απλά θα εξόργιζε περισσότερο την κοινωνία.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης φιλικά στην κυβέρνηση της ΝΔ άργησαν να αντιληφθούν το μέγεθος του θυμού της κοινωνίας και όταν το αντελήφθησαν έκαναν στροφή 180 μοιρών… καλή η διαφήμιση από το δημόσιο αλλά μην ξευτιλιστούμε και στην κοινωνία είπαν κάποιοι και άρχισαν να μετριάζουν την ωραιοποιημένη επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.
Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το κράτος και η κυβέρνηση στις καταστροφικές πυρκαγιές απέτυχε στην διαχείριση, είτε αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η πικρή αλήθεια, η ωμή αλήθεια.
Από την εποχή των lockdowns και του μηνύματος μείνε στο σπίτι… φθάσαμε στην νέα τραγική πραγματικότητα φύγε από το σπίτι τρέχοντας για να σωθείς.
Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν λέγεται πολιτική, ούτε επιχειρησιακός σχεδιασμός αλλά τρέξτε να σωθείτε… αυτή η στρατηγική ούτε στην Γκάνα δεν θα εφαρμοζόταν.

Το ηθικό συμπέρασμα

Αυτές οι καταστροφικές πυρκαγιές ανέδειξαν τις αδυναμίες του κράτους για πολλοστή φορά.
Απροετοίμαστο, χωρίς σχέδιο, ανεύθυνο με τους υπευθύνους να ρίχνουν το βάρος ο ένας στον άλλον.
Ένας άντρας αναγνωρίζει τα λάθη του και υποκλίνεται στην αλήθεια, αυτός είναι ο γενναίος άντρας.
Πολλά στελέχη της κυβέρνησης και υπηρεσιακοί παράγοντες όχι μόνο δεν τόλμησαν να αναλάβουν ευθύνη αλλά συμπεριφέρθηκαν σαν φθηνά ανδρείκελα, κατώτερα των περιστάσεων…μικρές προσωπικότητες, πολιτικοί νάνοι.
Για την κυβέρνηση της ΝΔ με πολιτικούς όρους οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι ένα ισχυρό σοκ να τα αλλάξει όλα και κυρίως να προχωρήσει σε θεραπεία σοκ στο επιτελικό κράτος που παραμένει μπάχαλο.
Εάν ο Μητσοτάκης δεν αναλάβει πρωτοβουλίες ηγέτη… σε λίγο καιρό θα συγκρίνεται με τον Τσίπρα και οι πολίτες θα λένε τι Μητσοτάκης… τι Τσίπρας.
Εάν φθάσει ο Μητσοτάκης σε αυτό το σημείο θα έχει φθάσει και το πολιτικό του τέλος.
Στην πολιτική όλα μπορούν να ανατραπούν, να θυμίσουμε ότι επί εποχής Κώστα Καραμανλή στην διακυβέρνηση της Ελλάδος ο ελληνικός λαός πέρασε την καλύτερη οικονομική περίοδο, κατανάλωση, αποταμίευση, ανάπτυξη έστω και εάν ήταν όλα πλασματικά που οδήγησαν στο οικονομικό χάος.
Ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και νίκησε τον Καραμανλή με 10 μονάδες, ποιος ο Γιώργος Παπανδρέου που έπεφτε από τα ποδήλατα ή που τον έβρισκες που τον έχανες στο γυμναστήριο Hercules… τον πετύχαινες.
Η πολιτική και η ζωή είναι ρόδα που γυρνάει και εάν γυρίσει… θα πρέπει να διαχειριστείς την ήττα σου και να ξαναπεριμένεις την σειρά σου.

Υποσημείωση

Η αλαζονεία και οι επιβολή δεν αρέσουν στο έτος 2021…
Οι πολίτες είναι πιο ενημερωμένοι από ότι πιστεύουν οι πολιτικοί.
Οι μαγκιές δεν περνάνε αλλά πληρώνονται… ο λογαριασμός πάντα είναι ακριβός.
H κυβέρνηση με σεμνότητα να προχωρήσει και να αλλάξει πολλά στην στρατηγική και την επικοινωνιακή της εικόνα.
Όπως και να το κάνουμε κυβέρνηση των αρίστων δεν είναι… και εάν δεν προσέξει… προσθέτοντας ένα χ στο αρίστων… προκύπτει των αχρήστων… και εάν σου βγει το όνομα στην πολιτική… πάει τελείωσες.

Υποσημείωση 2

Διαβάζουμε από ορισμένους σχέδιο Marshall για πυρόπληκτους, προφανώς και αυτό είναι ανοησία.
Το bankingnews είχε αναφέρει ότι θα απαιτηθούν 1,5 με 2 δισεκ. και από ότι φαίνεται δεν θα δοθούν πάνω από 700 εκατ ευρώ.
Τα 700-800 εκατ προσβάλλουν το σχέδιο Marshall.

www.bankingnews.gr