13 Αυγούστου 2021

Υπουργείο Παιδείας: Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στα σχολεία σε όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα




 Ο Αλέξανδρος Κόπσης τόνισε ότι του υπουργείο δεν θα επιτρέψει τη διασπορά του ιού από κάποιους που δεν θέλουν να τηρήσουν τη νομοθεσία.

«Δεν μπορούμε να καταστρατηγήσουμε την νομοθεσία και να επιτρέψουμε να γίνει διασπορά από κάποιους που δεν θέλουν να τηρήσουν την νομοθεσία. Θα είμαστε αμείλικτοι σε αυτό» δήλωσε στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» του Πρώτου Προγράμματος με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Δεν μπορούμε να καταστρατηγήσουμε την νομοθεσία και να επιτρέψουμε να γίνει διασπορά από κάποιους που δεν θέλουν να τηρήσουν την νομοθεσία. Θα είμαστε αμείλικτοι σε αυτό. Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς όλο το καλοκαίρι και προγραμματίζουμε την λειτουργία των σχολικών μονάδων με διττό στόχο, από τη μια να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών και από την άλλη, την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και της εκπαιδευτικής, διδακτικής διαδικασίας γιατί τα 2 τελευταία χρόνια, είχαμε πολλές παρενέργειες, αλλά την κρατήσαμε όρθια με την τηλεκπαίδευση» είπε ο κ. Κόπτσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα για τους δημόσιους υπάλληλους με αναστολή εργασίας και μη καταβολή μισθού.

Εντός των ημερών αναμένονται τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, τα οποία θα ανακοινωθούν λεπτομερώς την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές άνω των 12 ετών θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα.

Οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, rapid ή pcr test, δυο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζόμενου.

«Το επίσημο κράτος έχει κάνει το χρέος του, παρέχει δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού σε όλους, δεν είναι δυνατόν να αναλάβει την ευθύνη να ανεχθεί πιθανόν διασπορά από ευθύνη όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς, από τους οποίους το 80% έχει εμβολιαστεί και θέλουμε το 100%, να εμβολιαστούν όλοι, γιατί μιλάμε για σχολεία 300-400 μαθητών, για τάξεις έως και 25 παιδιών και πρέπει να αποφύγουμε την παραμικρή διασπορά».

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσε ότι έχει ρυθμιστεί η άμεση αναπλήρωση των καθηγητών που δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, εντός ελάχιστων ημερών. «Σε μια δύο ημέρες θα καλύπτονται τα κενά όπου υπάρξουν» ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις σε σχέση με τις πυρόπληκτες περιοχές.