9 Αυγούστου 2021

Νότης Μαριάς: Τι έγινε τελικά το 1,3 δις ευρώ της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;


 Αποκάλυψη:  Από τις 27/11/2017 η τότε Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου απαντώντας σε παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή αποκάλυψε ότι η ΕΕ είχε στη διάθεση της Ελλάδας 1,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών
Ρεσιτάλ ανευθυνότητας από κυβέρνηση κι αντιπολίτευση στα αποκαΐδια, ενώ για 4 χρόνια άφησαν ανεκμετάλλευτο 1,3 δις ευρώ από κονδύλια της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές



Σήκωσε ψηλά τα χέρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, φυσικό περιβάλλον και υποδομές
Αποτυχημένο Κράτος (failed state) η ΕΛΛΑΔΑ του μνημονίου και του δικομματισμού
Την ώρα που καιγόταν ολόκληρη η χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του την Πέμπτη το βράδυ δήλωσε την αδυναμία της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, φυσικό περιβάλλον και υποδομές, αφήνοντας έτσι τις περιουσίες των πολιτών στο έλεος της φωτιάς. Και ενώ πυροσβέστες , αστυνομικοί και υπάλληλοι των ΟΤΑ μαζί με χιλιάδες εθελοντές έδιναν άνιση αλλά συνάμα ηρωική μάχη με τις πύρινες φλόγες,  κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας διασταύρωναν τα ξίφη τους ανταλλάσσοντας αιχμές για τις εκατέρωθεν ευθύνες. Και όλα αυτά μπροστά στα αποκαΐδια. Και ενώ οι κάτοικοι σε Βόρεια Αττική, Εύβοια και αλλού εκκένωναν  τις ΄περιοχές κατοικίας τους για να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.
Ταυτόχρονα όμως κανείς δεν τολμά να αναζητήσει τις πραγματικές ευθύνες γι’ αυτήν τη νέα πύρινη καταστροφή. Ευθύνες που επιμερίζονται σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καθώς άφησαν αναξιοποίητο το 1,3 δις ευρώ της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Πρόκειται για ένα κεφαλαιώδες ζήτημα το οποίο ήδη από τον Ιούλιο του 2017 είχε αναδείξει το Κίνημά μας ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ με συνεχείς παρεμβάσεις, ανακοινώσεις και δεκάδες άρθρα. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2020 πριν από ένα χρόνο περίπου είχα θέσει το  καίριο ερώτημα «Τι έγινε τελικά το 1,3 δις ευρώ της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;». 
Και βέβαια ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά ούτε και κανένα άλλο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έκαναν τον κόπο να διερευνήσουν τις παραπάνω καταγγελίες του Κινήματός μας. 
Και όλα αυτά παρότι από τον Αύγουστο του 2018 είχα φέρει στη δημοσιότητα δηλώσεις της αρμόδιας Επίτροπου της ΕΕ Κορίνας Κρέτσου σύμφωνα με τις οποίες η Επίτροπος από τις 29 Νοεμβρίου 2017 και μάλιστα εντός της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες είχε καλέσει την τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει το αστρονομικό ποσό των 1,3 δις ευρώ από κοινοτικά κονδύλια που βρίσκονταν στη διάθεση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των συνακόλουθων φυσικών καταστροφών.
Όπως τόνισε μάλιστα η τότε Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου απαραίτητη προϋπόθεση ήταν  η διαμόρφωση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου σε εθνικό ή και σε περιφερειακό επίπεδο και η υποβολή του προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Όμως όπως λέει και ο λαός μας “στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα”. Μόνο που αυτή την κυβερνητική εγκληματική αμέλεια μη αξιοποίησης του πακτωλού των παραπάνω διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων δυστυχώς την πλήρωσαν δεκάδες αδικοχαμένοι συμπολίτες μας στο Μάτι.  Κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν δράσεις αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές στόχους όπως έχει αποδειχθεί ότι είναι η Πεντέλη, η Καλλιτεχνούπολη και ο Ν.Βουτζάς απ΄ όπου εξαπλώθηκε η φωτιά που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα στο Μάτι. Την πληρώνουν και σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη της Ελλάδα που βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται. 
Ολόκληρη η δήλωση της Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου στην Ευρωβουλή στις 29/11/2017
«Στην παρούσα προγραμματική περίοδο 1,3 δις ευρώ είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα για σχετικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών. Επίσης οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Είναι αυτά ουσιώδη εργαλεία που θα επιτρέψουν να εντοπιστούν οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και να αντιμετωπιστούν καλύτερα»
«Ήθελα να σας πω και πάλι ότι βάσει της τωρινής περιόδου προγραμματίζουμε. Η Ελλάδα έχει 1,3 δις ευρώ που δεν έχουν δαπανηθεί για την προσαρμογή της στις κλιματικές αλλαγές και τα μέτρα πρόληψης κινδύνου. Χρειαζόμαστε λοιπόν προγράμματα για να δαπανηθούν τα χρήματα αυτά». 
Πορτογαλία-Ισπανία αξιοποίησαν τα κονδύλια της ΕΕ από το καλοκαίρι του 2017
Όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Οκτωβρίου 2017,  Πορτογαλία και Ισπανία λόγω των φονικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2017 είχαν ήδη μάθει το μάθημά τους και είχαν προχωρήσει σε αλλαγή των σχετικών επιχειρησιακών σχεδίων προβλέποντας μέτρα αντιπυρικής προστασίας, προμήθεια ιπτάμενων και χερσαίων πυροσβεστικών μέσων  Η  νέα διαδικασία χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών που τέθηκε  σε ισχύ από 27/7/2017 διέθετε τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με την γνωστή πεπατημένη της χορήγησης αποζημιώσεων μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.  
Αν είχαν αξιοποιηθεί τα 1,3 δις ευρώ
Η νέα τεράστια φυσική καταστροφή που προκλήθηκε από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Ηλείας, Μεσσηνία, Γρεβενά κλπ αναδεικνύει για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των καθεστωτικών μνημονιακών κομμάτων αλλά και των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων που την τελευταία τετραετία δεν αξιοποίησαν το 1,3 δις ευρώ της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αφήνοντας ανοχύρωτη την Ελλάδα.
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι απλά ανέφικτη η ταυτόχρονη προστασία της ανθρώπινης ζωής, η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών,  αποτελεί ομολογία αποτυχίας όχι μόνο της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ίδιου του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων εξουσίας.  Ένα κομματικό σύστημα που δεν αξιοποίησε το 1,3 δις ευρώ της ΕΕ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών και λοιπών φυσικών καταστροφών.
Και δεν το έπραξε αυτό όχι από ανικανότητα αλλά γιατί αντί να μειώσει κατά 5% τα κονδύλια για τα διάφορα έργα ΕΣΠΑ προκειμένου το ποσό των 1,3 δις ευρώ να διατεθεί για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τελικά προτίμησε να διαθέσει όλα τα κονδύλια στους διάφορους δικαιούχους του ΕΣΠΑ, δικαιούχους που  στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν οι διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι ξένοι και ελληνικοί πολυεθνικοί όμιλοι.
Μάλιστα οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ επιτείνονται καθώς όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας είχε στη διάθεσή της τα υπόλοιπα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ τα οποία ξεπερνούσαν το ποσό των 1,8 δις ευρώ. Και όλα αυτά παρότι με άρθρο μου στις  18/7/2019 αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είχα καλέσει την νέα κυβέρνηση  να αξιοποιήσει τα κονδύλια αυτά  για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών. Και καθώς η κυβέρνηση δεν έδειχνε διάθεση να ανταποκριθεί σχετικά επανήλθα με νέο άρθρο μου στις  18 Αυγούστου 2020 καλώντας την να αξιοποιήσει το 1,3 δις ευρώ της ΕΕ. 
Αν όμως είχαν αξιοποιηθεί τα 1,3 δις ευρώ τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να διαθέτει περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα. Άλλωστε όπως φάνηκε και κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας κάηκε καθώς δεν διατέθηκαν παρά ελάχιστα πτητικά μέσα για πυρόσβεση. Επίσης στην Αττική και ιδίως μετά την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στις Αδάμες κλπ δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν όλα τα πτητικά μέσα λόγω της απαιτούμενης συντήρησης.  Όμως με 1,3 δις ευρώ προφανώς θα υπήρχε υπερεπάρκεια εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων  και θα είχαν σωθεί οι περιουσίες των πολιτών σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και αλλαχού.
Αιδώς Αργείοι.