5 Ιουλίου 2021

Θα ξεκινήσουν δρομολόγια με Τουρκία;

 

Επισήμως και μέχρι σήμερα 3 Ιουλίου, σε ότι αφορά στην ελληνική πλευρά, εξακολουθεί να ισχύει ο προσωρινός περιορισμός  όλων των θαλασσίων συνδέσεων με την Τουρκία. Η απαγόρευση δεν αφορά στη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία καθώς και τα κενά επιβατών πλοία αναψυχής, υπό προϋποθέσεις βέβαια. Ανεπισήμως έγινε ευρύτατα γνωστό ότι εκδηλώθηκε  πρωτοβουλία επαγγελματικών Σαμιώτικων και Χιώτικων φορέων Τουρισμού  με την υποστήριξη του Ελληνικού Προξενείου Σμύρνης και της TURSAB (σαν τον ΕΟΤ τον δικό μας) να διοργανωθεί μεθαύριο στη Σμύρνη ελληνοτουρκική συνάντηση που στόχο θα είχε  να αξιολογήσει την κατάσταση και να πιέσει στην κατεύθυνση επανεκκίνησης των δρομολογίων μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών λιμανιών του Αιγαίου

. Λόγω όμως παντελούς έλλειψης δρομολογίων (ακόμη και εμπορικών) η συνάντηση αναβλήθηκε, ίδωμεν αν και πότε! Στο Αϊβαλί τούτες τις μέρες με ανακοινώσεις του ο Εμπορικός Σύλλογος (ESNAF)  αναφέρεται στο πόσο λείπουν απ’ την αγορά οι 1000 περίπου ταξιδιώτες την εβδομάδα απ την Μυτιλήνη!

 ...ή πάει  χαμένη και η φετινή σεζόν ;

 Ανάλογες βέβαια είναι οι σκέψεις των επαγγελματιών τουρισμού στα νησιά μας, που φοβούνται ότι θα χαθεί και η φετινή σεζόν. Ενδεικτικό της συμβολής των τούρκων στην τουριστική πίτα των νησιών είναι ότι  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  το 2019 τη Λέσβο επισκέφτηκαν 38.605 Τούρκοι, ενώ το 2020 μόλις 583. Αντίστοιχα, στην Χίο την επισκέφθηκαν το 2019, 63.823 και το 2020 μόλις 5.332. Στην Σάμο έφτασαν πριν δύο χρόνια 32.119 και το 2020 μόλις... 5 τούρκοι τουρίστες. Και το 2021 δεν επισκέφτηκε μέχρι στιγμής ούτε ένας στα τρία νησιά. Πάντως από προχθές στην Τουρκία οι υγειονομικοί και οι άνω των 50 ετών, (οι λεγόμενοι «ασημένιοι» επισκέπτες που είναι και η πλειοψηφία στα νησιά) έχοντες εμβολιαστεί με δύο δόσεις υποχρεούνται και σε τρίτη, προκειμένου να εξασφαλιστούν και απ την ΔΕΛΤΑ COVID παραλλαγή. Με τα τωρινά ισχύοντα, η Ελλάδα αναγνωρίζει και δέχεται τους προερχόμενους από Τουρκία διπλο- εμβολιασμένους με Sinovac, τώρα τι θα ισχύσει με την τρίτη δόση δεν μάθαμε ακόμη. Το βέβαιο είναι ότι η απουσία των Τούρκων τουριστών από τη Λέσβο είναι αισθητή  και ό,τι μπορεί να γίνει , με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ασφαλώς, φαίνεται να είναι καλοδεχούμενη.

https://www.emprosnet.gr/