Το ζήτημα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δίκαιη, ταχεία και διαφανή απονομή Δικαιοσύνης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από τις τουρκικές Αρχές για μεθοριακό συμβάν χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία εδώ και 12 ημέρες, έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη με γραπτή παρέμβασή της, που ανέγνωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι, ενώπιον των εκπροσώπων των 47 Κρατών – Μελών.
Η Νίνα Κασιμάτη, κατά τη σχετική ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, ανέφερε το πόσο σημαντικό είναι για όλους τους Έλληνες να επαναπατριστούν οι δύο στρατιωτικοί το ταχύτερο δυνατό, καθώς και ότι αυτό το περιστατικό, που κινδυνεύει να καταστεί μέρος της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, μετά και τον πρόσφατο εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «Γαύδος-090» εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων μας από τουρκική ακταιωρό.
Τέλος, η Νίνα Κασιμάτη αποκρούοντας πάγιες τουρκικές αιτιάσεις και στρεβλώσεις περί ύπαρξης «γκρίζων ζωνών», επικαλέστηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο (Συνθήκη της Λωζάννης 1923, ιταλοτουρκικές Συμφωνίες 1932, Συνθήκη Παρισίων 1947), επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν επιδέχεται οποιαδήποτε παρερμηνεία και κατοχυρώνει πλήρως και σαφώς την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της Νίνας Κασιμάτη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Παρίσι: «Σε αυτή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες στα βόρεια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, για το οποίο έχετε ήδη ενημερωθεί και αφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και λοχία Δημήτρη Κούκλατζη. Αυτό το μεθοριακό συμβάν, που θα έπρεπε να είχε λυθεί επί τόπου κατά τη συνήθη πρακτική εκατέρωθεν, τείνει να καταστεί μέρος της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η κύρια παράμετρος της ανησυχίας για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης έγκειται στην ίδια την ανάγκη για προάσπιση της αρχής της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης στην Τουρκία. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις αμφιλεγόμενες συνθήκες της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορία. Όμως, όπως είναι σε όλους μας εδώ γνωστό, κατά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που βασίζεται σε σαφή διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί του δικαιώματος στη χρήση και την απονομή Δικαιοσύνης (α.6 ΕΣΔΑ), η Δικαιοσύνη είναι Δικαιοσύνη, όταν είναι αποτελεσματική και αποδίδεται ταχέως και με ορθό τρόπο. Με αυτά ως δεδομένα, τα στοιχεία του χρόνου, της διαφάνειας και της αμεροληψίας, απαλλαγμένα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας, αλλά θεμελιώδη μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Ως εκ τούτου, ελπίζουμε πως σε αυτήν την υπόθεση η αρχή της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης θα γίνει σεβαστή και θα τηρηθεί από την Τουρκία – πολλώ δε μάλλον που, δυστυχώς, το εν λόγω περιστατικό είναι μόνο το τελευταίο σε μια σειρά σοβαρών επιθετικών ενεργειών της στο Αιγαίο, καθώς και σκληρών δηλώσεων, στο υψηλότερο επίπεδο, εναντίον της Ελλάδας.
Το θέμα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία έφερε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, σε συζήτηση επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος στην περιοχή της Θράκης, κρατούνται παράνομα, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, τονίζοντας ότι το σοβαρό αυτό συμβάν προστίθεται στη συστηματική επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και στη σκόπιμη περιφρόνηση του κράτους δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ολομέλεια του Σώματος άμεση αντίδραση στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος κράτους μέλους και απαρέγκλιτη τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας από την Τουρκία, ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :
«Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Την Πέμπτη 1η Μαρτίου, δυο Έλληνες στρατιωτικοί φέρεται να πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και μπήκαν σε τουρκικό έδαφος στην περιοχή της Θράκης, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τέτοια περιστατικά έχουν ξανασυμβεί και από τις δύο χώρες και πάντοτε λύθηκαν εντός ολίγων ωρών σε διοικητικό επίπεδο.
Εν προκειμένω όμως, οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν με χειροπέδες και καλυμμένα πρόσωπα σαν κοινοί εγκληματίες στα δικαστήρια της Αδριανούπολης και ακολούθως σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου κρατούνται παράνομα χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Είναι προφανές ότι το σοβαρό αυτό συμβάν προστίθεται στη συστηματική επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος, στη σκόπιμη περιφρόνηση του κράτους δικαίου και τη συνειδητή αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει, εδώ και τώρα, να αντιδράσει στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος κράτους μέλους της.
Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Ερντογάν να υποχρεωθεί να τηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας, ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα».
militaire.