Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τη συγκεκριμένη με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, όπως έκαναν και με την Κύπρο πριν από λίγες μέρες.
Η αλληλεγγύη, όμως, αυτή έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, αφού η Ε.Ε. δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στην Αγκυρα, οι σχέσεις με την οποία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τη δεκαετία του 1980.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να φτάσουν σε ρήξη με την Τουρκία. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι η χθεσινή τοποθέτηση ήταν μόνο προφορική και όχι γραπτή στα συμπεράσματα της συνεδρίασης των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., ενώ έγινε από την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά από σχετική ερώτηση.
«Εκφράσαμε την ελπίδα να επιλυθεί με θετικό τρόπο και έγκαιρα το πρόβλημα», δήλωσε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικές οι σχέσεις καλής γειτονίας για την Ε.Ε., και μάλιστα όταν πρόκειται για Ευρωπαίους γείτονες και μέλη της ίδιας συμμαχίας κι αυτό το λέμε πάντα στους φίλους μας τους Τούρκους». Καταλήγοντας τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και η ευχή όλων των υπουργών είναι να έχουμε σύντομα μια αίσια κατάληξη».
Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Εβρο είναι θέμα και της Ε.Ε., είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. «Είναι θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ενωση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Οπως είπε, τέτοιου είδους παραμεθόρια επεισόδια συνήθως λύνονται άμεσα διά της διαπραγμάτευσης των διοικητών, ωστόσο επί της προκειμένης παρατηρείται εμπλοκή από πλευράς της Τουρκίας. «Είναι θέμα που αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας» συμπλήρωσε, ενημερώνοντας ότι «μετά το πέρας της Συνόδου Υπουργών θα ενημερωθεί και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ».
Λίγο νωρίτερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση εξέφρασε την ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα σύντομα, στο πνεύμα της καλής γειτονίας που πάντα έπρεπε να διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών που είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας.
Σε ερώτηση γιατί οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται αρκετά ήπιοι έναντι της Τουρκίας, όταν η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί τόσο την Κύπρο με την ΑΟΖ όσο και την Ελλάδα, παρέπεμψε στη δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, στις 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες: «Η Ε.Ε. είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ν. ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου