18 Ιανουαρίου 2023

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρουσιάζει ως Έργο Ανάπτυξης για το νησί την υπερδομή Λέσβου



 Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα:

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, γιατί αντί της αποστολής των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο με σκοπό την επιβολή της δημιουργίας των Υπερδομών, ο κ.Μηταράκης δεν έστειλε την εταιρεία «ΣΤΑΥΡΟΥ Π.-ΤΖΙΩΤΖΙΟΣ Γ. Ο.Ε. – ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ», ώστε αναίμακτα να εξηγήσει και να πείσει τους κατοίκους των νησιών ότι οι Υπερδομές είναι προς όφελός τους, ένα πραγματικό έργο ανάπτυξης για τα νησιά ! 

Μέσα σε εκατό πενήντα τρεις σελίδες η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την Υπερδομή στη Βάστρια Λέσβου προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να ωραιοποιήσει καταστάσεις τωρινές και μελλοντικές. Είναι πραγματικά απίστευτα αυτά που αναφέρονται πάντα υπό το πρίσμα του “επιστημονικού μανδύα” αλλά επίσης εντυπωσιακό είναι και αυτά που αποσιωπούνται.
 Εντέχνως παρουσιάζεται τελικά η Υπερδομή κάτι σαν ΙΕΚ (κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης) ή Μέγαρο Μετάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού!

Η μεγαλύτερη Υπερδομή που κατασκευάζεται στην Ευρώπη είναι δυναμικότητας 5.000+ ατόμων, αναπτύσσεται σε γήπεδο 298.191 τ.μ. (εκ των οποίων τα 50.251,26τ.μ.είναι δασική έκταση), τα κτίρια θα καταλαμβάνουν 41.250τ.μ. (δόμηση), ενώ προβλέπονται και δώδεκα (12) μεταλλικά στέγαστρα των 300τ.μ. έκαστο, δύο (2) μεταλλικά στέγαστρα των 150τ.μ. και ένα (1) για πυροσβεστικά οχήματα των 300τ.μ. Το προσωπικό που θα δουλεύει στην υπερδομή θα φθάνει τα 500 άτομα, ενώ θα χρειαστεί λειτουργία τριτοβάθμιας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων!

Η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ έλεγε ότι δημιουργούνται ολόκληρες πόλεις μεταναστών πάνω στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κάποιοι όμως δεν την πίστευαν. Αλήθεια, τι έχουν τώρα να πουν ;

Η γιγαντιαία αυτή δομή θα μπορεί να επεκταθεί κι άλλο αφού υπάρχει επιπλέον διαθέσιμος χώρος εντός αυτής (σύμφωνα με τα σχέδια) και τα ισόγεια κτίρια των 8 ΠΡΟΚΕΚΑ χωρητικότητας 2000 ατόμων μπορούν να γίνουν διώροφα (αναφέρεται ότι στα ισόγεια κτίρια θα υπάρξουν όλες οι προβλέψεις για προσθήκη ορόφου) διπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των κρατούμενων!

Αξιοσημείωτο, όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ, είναι ότι «Οι φιλοξενούμενοι στις Δομές οφείλουν να αποχωρήσουν από αυτές εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την επίδοση σε αυτούς της απόφασης αναγνώρισης παροχής καθεστώτος διεθνούς ή επικουρικής προστασίας. Στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων η προαναφερόμενη προθεσμία ξεκινά από την ενηλικίωσή τους». Δηλαδή τα ασυνόδευτα πολύ πιθανά να διαμένουν στην Υπερδομή έως ότου ενηλικιωθούν ενώ αποκρύπτει η ΜΠΕ την περίπτωση απόρριψης ασύλου, την κράτηση σε ΠΡΟΚΕΚΑ με ότι αυτό σημαίνει για ένα ακριτικό νησί όταν έχουμε παράλληλα μηδενικές επιστροφές. “Τα περί μηδενικής παραμονής μεταναστών στα ακριτικά νησιά” που βροντοφώναζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήγαν περίπατο.

Εξετάζοντας τις επιπτώσεις από την λειτουργία της Υπερδομής σε μια σειρά παραμέτρων (Ύδατα, Ενέργεια, Έδαφος, Ατμόσφαιρα – κλίμα, Τοπίο, Βιοποικιλότητα, Πληθυσμός, Ανθρωπινή Υγεία, Τοπική Οικονομία, Πολιτισμός ) στο τέλος η ΜΠΕ καταλήγει ότι θα έχει ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα! Πουθενά δεν εμφανίζονται αρνητικές επιπτώσεις! Μόνο ουδέτερες ή ακόμα και θετικές όπως στον Πληθυσμό, την Ανθρώπινη Υγεία την Τοπική Οικονομία και τον Πολιτισμό!

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ΜΠΕ : «Οφέλη έχει η εθνική και τοπική κοινωνία διότι α) οι δομές χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκούς πόρους, στα πλαίσια συμφωνιών με την Ε.Ε., οπότε εισρέουν στην εθνική οικονομία “ξένα” κεφάλαια, β) τα υλικά των κατασκευών, τα συνεργεία κτλ είναι κυρίως τοπικά σε κάθε περιοχή που κατασκευάζεται η κάθε δομή, γ) κατά την λειτουργία απαιτείται προσωπικό, παροχές σε γεύματα, μετακινήσεις, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό πχ για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας κτλ. Επίσης μέσα από εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της νοοτροπίας δημιουργείται επιπλέον εργατικό δυναμικό…. Πολιτισμός : Η λειτουργία της δομής αναμένεται να επιφέρει θετικές επιπτώσεις στο τομέα του πολιτισμού, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, αφού αναμένεται διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής με την υλοποίησή του. Επίσης μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης οι διαμένοντες θα έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, ήθη και έθιμα. »
Μόνο στα “ψιλά γράμματα”, σε μία από τις συνοδευτικές μελέτες της ΜΠΕ (Αντιπυρικής Θωράκισης της ευρύτερης περιοχής του δάσους) αναφέρεται ο τεράστιος κίνδυνος πυρκαγιάς και ότι τα υφιστάμενα αντιπυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή δεν επαρκούν, και προτείνονται μια σωρεία προληπτικών μέτρων που είναι αμφίβολο αν ποτέ γίνουν . Φυσικά εντός της ΜΠΕ των 153 σελίδων δεν υπάρχει καμία παράγραφος ανησυχίας.
Κατόπιν όλων αυτών εύλογα τα ερωτήματα :
* Μα καλά πως ένα τέτοιο έργο αναπτυξιακής πνοής δεν ζητάνε να το φτιάξουν και τα άλλα κράτη ;
* Μήπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία κλπ δεν πήραν χαμπάρι το πως έρχεται η ανάπτυξη για τις περιφέρειες τους και πρέπει να τους στείλουμε τις “μελέτες κατά παραγγελία Μηταράκη” ;
Οι Υπερδομές φέρνουν ανάπτυξη προστατεύοντας το περιβάλλον και οι κουτόφραγκοι μας τις χρηματοδοτούν κιόλας !
Θα μπορούσε να είναι αστείο . Δυστυχώς όμως δεν είναι . Είναι τραγικό. Διότι από την μία νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους και από την άλλη αποκαλύπτεται ποιο είναι το όραμα της πολιτικής ηγεσίας για τον τόπο μας.
Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ
* Η εταιρεία «ΣΤΑΥΡΟΥ Π.-ΤΖΙΩΤΖΙΟΣ Γ. Ο.Ε.» έχει αναλάβει με απευθείας ανάθεση την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε περιβαλλοντικά ζητήματα με το Υπουργείο Μετανάστευσης για τις δομές Χίου, Λέσβου, Έβρου, Μαλακάσας, Σιντίκης Σερρών όπως επίσης (με άλλη σύμβαση) και σε Σάμο, Κω, Λέρο και Θερμοπύλες.

* Η έγκριση της ΜΠΕ θα ανάψει και τυπικά το πράσινο φως για την επιπλέον επέκταση της Υπερδομής. Υποτίθεται ότι τώρα κατασκευάζεται με δυναμικότητα 3.000 ατόμων και ζητείται η αύξησή της σε 5000+, όπως απαιτεί άλλωστε το μνημόνιο Μηταράκη – Γιόχανσον.

 Για να υπάρξει μάλιστα η αναγκαία νομιμοποίηση της “κατά παραγγελία ΜΠΕ ” ζητείται από τους Δήμους Ανατολικής, Δυτικής Λέσβου και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου να διατυπώσουν εγγράφως τις απόψεις τους. Άραγε οι 16 δημοτικοί σύμβουλοι της Ανατ. Λέσβου που ψήφισαν ΝΑΙ στην Υπερδομή ούτε τώρα αισθάνονται εξαπατημένοι;