9 Αυγούστου 2021

Μήνας διεργασιών με ...αναταράξεις που δρομολογούν εξελίξεις!



 Ο Αύγουστος μπορεί να είναι κατά κύριο λόγο μήνας διακοπών και ξεκούρασης, με τα «μπάνια του λαού» να είναι στην πρώτη προτεραιότητα, αλλά απ΄ότι φαίνεται αναμένεται να είναι και μήνας διεργασιών και εξελίξεων στον αυτοδιοικητικό χώρο, εν όψει της έναρξης του δεύτερου μισού της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών, που αποτελεί εκ των πραγμάτων και προετοιμασία για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τουλάχιστον για εκείνους που στοχεύουν σε μια δεύτερη θητεία. 


Είναι γεγονός ότι τις διεργασίες αυτές και τις όποιες προοπτικές ανοίγονται μεταξύ διαφορετικών παρατάξεων και προσώπων, βοηθά και ενισχύει το γεγονός ότι υπάρχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη» που επιτρέπει συναινέσεις και συνεργασίες, που δίνουν τη δυνατότητα στις υφιστάμενες αυτοδιοικητικές αρχές να διευρύνουν το πολιτικό προσωπικό τους, μοιράζοντας ρόλους και σε συνεργαζόμενα πρόσωπα και τώρα, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα και την εμβέλειά τους! Η δεδομένη κινητικότητα που παρατηρείται και η διάθεση συναινέσεων και συνεργασιών από πολλές πλευρές, δεν είναι άσχετη του νέου θεσμικού πλαίσιου που θα ισχύει στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ο «νικητής» τα παίρνει όλα, εξασφαλίζοντας άνετη πλειοψηφία, ενώ οι «χαμένοι» περιορίζονται σε αντιπολιτευτικό μόνο ρόλο, με ότι σημαίνει αυτό. Η διαφορά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε σχέση με αυτό που θα ισχύσει μετά τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ότι με το «Κλεισθένης» οι διεργασίες μεταξύ των παρατάξεων και των προσώπων, ελέω απλής αναλογικής έγιναν- και γίνονται ακόμη- μετά τις κάλπες, ενώ με το νέο σύστημα οι όποιες διεργασίες για την διαμόρφωση πολυσυλλεκτικών ψηφοδελτίων, με πρόσωπα διαφορετικών πολιτικών αναφορών θα πρέπει να γίνουν πριν τις κάλπες, ώστε σε περίπτωση νίκης του συνδυασμού να μπορούν να διεκδικήσουν θέση ευθύνης στη νέα αυτοδιοικητική αρχή. Γι αυτό και οι όποιες διεργασίες, πέρα από το γεγονός ότι στοχεύουν να ενισχύσουν τη δράση των αυτοδιοικητικών αρχών, που θέλουν να επιδείξουν έργο, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης και της τοπικής κοινωνίας, επιδιώκουν να διαμορφώσουν από τώρα το ανάλογο κλίμα και τις συνεργασίες εν όψει των επικείμενων εκλογών, προκαταλαμβάνοντας διαθέσεις πολιτικών παραγόντων που επηρεάζουν καταστάσεις στο χώρο τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, παρατηρείται τέτοια κινητικότητα, που στοχεύει να καταγραφεί και να πάρει μορφή με την έναρξη του τρίτου έτους της θητείας των τοπικών αρχών, όπου αναμένεται να ανανεωθούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θεσμικό ρόλο, με απόφαση προφανώς των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών αρχών σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων. Αν τελικά, δίπλα στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό θα υπάρξουν και νέα πρόσωπα , που θα σηματοδοτούν την προσδοκώμενη διεύρυνση, θα φανεί από τις εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Αν δηλαδή, για να μιλάμε επί συγκεκριμένων δεδομένων, θα υπάρξει διεύρυνση της συνεργασίας της Περιφερειακής αρχής, εν προκειμένου, με την παράταξη Καλογήρου που συζητιέται εδώ και καιρό, ή ενδεχομένως με ένα μέρος της, που είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με τον Κ. Μουτζούρη ανεξαρτήτως τι θα αποφασίσει τελικά η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θέλουν να ευοδωθεί η εν λόγω συνεργασία και σύμπραξη και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, μηδέ εξαιρουμένου και του κυβερνώντος κόμματος κεντρικά, όπως θέλουν καλά πληροφορημένες πηγές, προκειμένου να επουλωθούν οι «πληγές» που προκάλεσε η διάσπαση του χώρου στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, με την ήττα της εκλεκτής της ΝΔ Χρ. Καλογήρου από τον «γαλάζιο αντάρτη» Κ. Μουτζούρη. Παραμένει ωστόσο «αγκάθι» για να προχωρήσει η όποια συνεργασία, όπως διαρρέεται, από καλά γνωρίζοντες τις ενδοπαραταξιακές ισορροπίες της παράταξης Καλογήρου, η άρνηση προς το παρόν της επικεφαλής να συναινέσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ εμπόδιο παραμένει και η «βιαστική» απόφαση- για κάποιους- της παράταξης αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που ανέδειξαν τον Κ. Μουτζούρη περιφερειάρχη να μην υπάρξει καμιά συνεργασία με την νεοεκλεγμένη περιφερειακή αρχή. Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι όποιες πικρίες αμβλύθηκαν και η πρόταση για συνεργασία από μέρους της περιφερειακής αρχής, φαίνεται να «καλάρεσε»  σε συμβούλους της παράταξης Καλογήρου, που πολύ θα ήθελαν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης και να διαχειριστούν εξουσία , αντί να παραμένουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Το γεγονός ότι ήδη η μεγαλύτερη παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει διαρροές, με την αποστασιοποίηση, εδώ και πάρα πολύ καιρό του Θ. Βαλσαμίδη και πριν λίγες μέρες με την ανεξαρτοποίηση δυο περιφερειακών συμβούλων της από τη Χίο και Σάμο, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες αποχωρήσεις, δείχνει ότι η παράταξη Καλογήρου βρίσκεται σε «αναταράξεις», με υπαρκτό τον κίνδυνο της διάσπασής της, αν δεν βρεθεί η «χρυσή τομή» που μπορεί να την κρατήσει ενιαία. Γιατί με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, στο μείζον ζήτημα της συνεργασίας με την περιφερειακή αρχή από τους περιφερειακούς συμβούλους μέλη της, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αποστασιοποιήσεις ή ακόμη και ανεξαρτοποιήσεις αναλόγως των εξελίξεων που θα προκύψουν.

Όπως και αν έχει φαίνεται για πρώτη φορά, με τέτοια ένταση, τίθεται στο τραπέζι η εν λόγω συνεργασία, με επιμένοντες που πιέζουν να προχωρήσει και από τις δυο πλευρές. Και από τη πλευρά της περιφερειακής αρχής και κυρίως του ίδιου του Κ. Μουτζούρη που θέλει αυτή τη σύμπραξη και κάνει τις κινήσεις του, γιατί προφανώς θα δημιουργήσει «τετελεσμένα» για την επόμενη μέρα, εν όψει των ερχόμενων  περιφερειακών εκλογών, όταν η στήριξη από μέρους της ΝΔ θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επανεκλογή του, δεδομένης της επιθυμίας του να ξαναδιεκδικήσει την Περιφέρεια. Αλλωστε είναι εμφανής η στροφή του περιφερειάρχη και η προσπάθειά του να προσεγγίσει τους κυβερνητικούς παράγοντες και την κυβέρνηση συνολικά, μετά τα όσα προηγήθηκαν κυρίως την περίοδο έντασης του μεταναστευτικού, όπου πράγματι διαταράχθηκαν οι σχέσεις του με την κυβέρνηση και υπήρχε σαφής δυσφορία από το Μαξίμου. Ομως εξίσου επίμονοι είναι αν όχι όλοι , πάντως ένας σημαντικός αριθμός συμβούλων της παράταξης Καλογήρου απ΄όλα σχεδόν τα νησιά, που θέλουν να συμπράξουν με την περιφερειακή αρχή και να αναλάβουν και θέσεις ευθύνης, που φαίνεται διατεθειμένος ο Κ. Μουτζούρης να  παραχωρήσει στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας. Το τι τελικά θα γίνει μένει να φανεί το επόμενο διάστημα και με δεδομένη την μη διάθεση της Χρ. Καλογήρου ως επικεφαλής της παράταξης να συναινέσει, ενδεχομένως τον «γόρδιο δεσμό» να  λύσει παρέμβαση των κεντρικών της ΝΔ και κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής , που έχουν κάθε λόγο να κλείσουν τις όποιες «πληγές» στο κυβερνητικό στρατόπεδο εν όψει των πολιτικών εξελίξεων και των πρόωρων εκλογών συμπεριλαμβανομένων. Φαίνεται πάντως ότι η ΝΔ και ανεξαρτήτως τι θα στηρίξει στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θέλει να συντηρείται μια ρήξη στο εκλογικό της ακροατήριο, ούτε η κυβέρνηση θέλει να έχει ...απέναντι της τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, όταν υπάρχουν τόσα ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή και ο θεσμικός ρόλος του είναι σημαντικός. Απ την άλλη η Χρ. Καλογήρου δεν «καίγεται» για μια τέτοια σύμπραξη, ήδη βρίσκεται αποστασιοποιημένη από τα δρώμενα της Περιφέρειας , πολύ περισσότερο τώρα που μεταπήδησε από τη Γεν. Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής στο... Αγροτικής Ανάπτυξης, και γιατί από την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις της έναντι της περιφερειακής αρχής προκαταλαμβάνοντας με το ...καλημέρα τη στάση της παράταξής της και η δεδομένη πικρία από την ήττα της υπαγορεύει και τη σημερινή της στάση.

Τώρα με δεδομένο ότι η πλευρά Μουτζούρη θέλει διακαώς να υπάρξει η συνεργασία με την παράταξη Καλογήρου, γιατί αυτή σηματοδοτεί εξελίξεις με προοπτικές, μένει να δούμε τις ...βουλές της άλλης πλευράς, έτσι όπως αναμένεται να εκδηλωθούν συλλογικά από την εν λόγω παράταξη , αλλά και από το κυβερνών κόμμα και τους πολιτικούς παράγοντες του. Αν δεν υπάρξουν συντεταγμένες αποφάσεις και τα πράγματα αφεθούν στις προσωπικές κινήσεις του καθένα, τότε είναι πολύ πιθανό οι αναταράξεις στην μεγαλύτερη παράταξη του περιφερειακού συμβουλίου, να προκαλέσουν εξελίξεις για την «επόμενη μέρα», ανακατεύοντας συνολικά την «τράπουλα»! Γιατί είναι βέβαιο ότι από τις εξελίξεις αυτές κάποιοι θα βγούν ενισχυμένοι και άλλοι αποδυναμωμένοι, με ότι αυτό σημαίνει για τους σημερινούς συσχετισμούς, αλλά και για το υπό διαμόρφωση νέο τοπίο, όχι μόνο σε επίπεδο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, αλλά και πρωτοβάθμιας, αφού οι «καραμπόλες», που ενδεχομένως θα προκύψουν θα επηρεάσουν συνολικά τις κυοφορούμενες διεργασίες και συνεργασίες που από τώρα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Ο Σεπτέμβρης λοιπόν  θα δείξει που πάνε τα πράγματα και αν θα υπάρξουν νέοι συσχετισμοί  που θα δρομολογούν εξελίξεις. Ιδωμεν!