1 Αυγούστου 2021

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών στο λιμάνι Πυθαγορείου και την αποκατάσταση των σχολικών υποδομών

 

Στη συνεδρίαση (δυστυχώς για ακόμη μια φορά με τηλεδιάσκεψη) του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 28 Ιουλίου  καταθέσαμε στη Δημοτική Αρχή του Δήμου μας τις παρακάτω ερωτήσεις:

1.     Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάναμε την ερώτηση (που δεν απαντήθηκε) προς την πρόεδρο του  Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου για την εκχώρηση δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης, με αδιαφανή και «φιλικής εξυπηρέτησης» απευθείας ανάθεση,  σε γνωστό επιχειρηματία που ήταν  υποψήφιος σε δημοτικό συνδυασμό που στηρίζει τη Δημοτική Αρχή.

Δυστυχώς, δεν περιμέναμε σε ένα μήνα από τότε να έχει δημιουργηθεί τέτοιο μεγάλο πρόβλημα στο λιμάνι του Πυθαγορείου, που ως ναυαρχίδα του τουρισμού στη Σάμο, προσελκύει  μεγάλο αριθμό τουριστικών σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονται είτε πρυμνοδετώντας στο κρηπίδωμα του λιμανιού είτε φουντάροντας αρόδου στο κολπίσκο Ρεματάκι. Από τη μια η πρόσφατη μεγάλη αύξηση των τελών ελλιμενισμού  που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ (Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. 3113.11/48682/21 (ΦΕΚ 3013/Β΄/08-07-2021) από την άλλη η «τραβηγμένη» ερμηνεία κανόνων ναυσιπλοΐας και η κακή συμπεριφορά εκδιώκει τα τουριστικά σκάφη αναψυχής εκτός του λιμένα Πυθαγορείου, δυσφημίζοντας έτσι τον πρώτο τουριστικό προορισμό της Σάμου. Καλούμε το ΔΣ του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου, αλλά και τη Δημοτική Αρχή να πάρει θέση και να μην επιτρέψει να εκδιωχθούν τα τουριστικά σκάφη από το λιμάνι του Πυθαγορείου.

2.     Σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο καταθέτουμε ερωτήσεις σχετικά με την πορεία αποκατάστασης των υποδομών από το καταστροφικό σεισμό της Σάμου εκ μέρους της κυβέρνησης.

i)      Είχαμε την παραίτηση του τοπικού συντονιστή για το σεισμό κ. Θ. Θαλασσινού,  εντός διμήνου από τον άτυπο ορισμό του, γιατί προφανώς βλέπει ότι η ανταπόκριση της κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών δεν είναι η πρέπουσα και δυνατή για την αποκατάσταση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού στη Σάμου τόσο στις ιδιωτικές υποδομές (σπίτια και περιουσίες) όσο και στις δημόσιες υποδομές.

ii)  Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας (Υπουργός κα. Κεραμέως και Υφυπουργός κα. Ζέτα Μακρή) παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν έχουν επισκεφτεί στους 9 μήνες  τη σεισμόπληκτη Σάμο για να δουν από κοντά τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί τα σχολεία μας και να δεσμευτούν για τις άμεσες  χρηματοδοτήσεις και των μελετών και των έργων αποκατάστασης των σχολείων, ώστε τα παιδιά μας να μην στεγάζονται και κάνουν τα μαθήματά τους για πολλά χρόνια σε container-προκατασκευασμένες αίθουσες.

iii)    Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή να μας πει τι χρηματοδοτήσεις έχουν δοθεί για τις μελέτες αποκατάστασης των σχολείων που επλήγησαν από το σεισμό, πόσα χρήματα απαιτούνται για τις μελέτες και για τα έργα αποκατάστασης των παραδοσιακών δημοτικών σχολείων Άνω Βαθέος, Πυθαγορείου και Χώρας και πότε εκτιμάται ότι θα αρχίσουν τα έργα αποκατάστασής τους.

iv) Ποιες είναι οι δεσμεύσεις και γιατί καθυστερούν οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας  για την ειδική μοριοδότηση, λόγω σεισμού,  των μαθητών της Σάμου που έδωσαν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, ειδικά φέτος που εισάγεται για πρώτη φορά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα λειτουργήσει ως  λαιμητόμος  των μαθητών και θα πλήξει τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ιδίως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.