23 Ιουλίου 2021

Ιταλικά πυρά για τα ξενοδοχεία καραντίνας στα Ελληνικά νησιά




 Η ιταλική κυβέρνηση έκανε έκκληση στους Ιταλούς να κάνουν διακοπές στη χώρα τους και  “μάλωσε” τουριστικό γραφείο που στέλνει 400 μαθητές στην Κέρκυρα «τη στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα και η Ελλάδα δεν έχει ξενοδοχεία καραντίνας». Το τουριστικό γραφείο υπεραμύνθηκε της επιλογής του. Οι Ιταλοί έχουν κι αυτοί πάντως συρροές κρουσμάτων και από την μετάλλαξη Δέλτα στα θέρετρά τους, όμως περιμένουν να βγάλουν τα “σπασμένα” της πανδημίας από τον τουρισμό τους.

Υπενθυμίζουμε ότι στη Σικελία πήγαν και δύο πολιτικοί κατηγορούμενοι επειδή έκρυβαν κρούσματα και ουσιαστικά πλαστογραφούσαν τις τοπικές ανακοινώσεις για νέους φορείς. Όσον αφορά στο τρέχον περιστατικό, με άλλοθι την πράγματι εξευτελιστική συμπεριφορά των Μυκονιατών προς τον 18χρονο Ιταλό που δεν του έδιναν κατάλυμα για καραντίνα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε εγγράφως σύσταση σε τουριστικό πράκτορα, ο οποίος οργάνωσε ταξίδι 400 μαθητών λυκείου από την Ανκόνα στην Κέρκυρα και την Αθήνα.

Η Mονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών τόνιζε στην επιστολή   ότι σε πολλά ελληνικά θέρετρα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και ότι σε περίπτωση που οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δωμάτια σε covid hotel, τα έξοδα της καραντίνας επιβαρύνουν τους ξένους πολίτες. «Αν θεωρείται το ταξίδι αυτό απόλυτα αναγκαίο, πρέπει να υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια υγείας και να ενημερωθούν οι γονείς των παιδιών, για το οικονομικό, αλλά και το ψυχολογικό κόστος», κατέληγε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, που προφανώς έστειλε παρόμοια σύσταση σε όλα τα πρακτορεία.

Το συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο Scuolazoo απάντησε πάντως ότι «τα πακέτα ταξιδιών που προσφέρουμε προβλέπουν ασφάλεια, η οποία καλύπτει κάθε επιπλέον κόστος ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης και της καραντίνας λόγω covid. Σε περίπτωση που χρειαστεί έχουμε ήδη εντοπίσει δομές, στις οποίες μπορούν να μεταφερθούν συμπατριώτες μας, αν προκύψουν θετικοί, χωρίς καν να περιμένουμε οδηγίες από τις τοπικές αρχές».

Στην Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο ήρθαν μόνον 2,5 εκατομμύρια τουρίστες και όλοι ελπίζουν στον Ιούλιο και στον Αύγουστο. Το 2019 στην Ελλάδα είχαν έρθει 30,1 εκατομμύρια τουρίστες και το 2020, παρά την πανδημία, είχαν έρθει 7,4 εκατομμύρια. Φέτος η κίνηση εμφανιζόταν τετραπλάσια από του 2020, όμως η αύξηση των κρουσμάτων άλλαξε το τοπίο. Πέρσι μας είχαν προτιμήσει παρά την πανδημία 7,4 εκατομμύρια, γιατί η χώρα είχε διαφημιστεί (και δικαίως) ως ασφαλής προορισμός με 20 κρούσματα την ημέρα. Αποτέλεσμα της περσινής επιτυχίας της χώρας μας, ήταν ο τουρισμός στην Ευρώπη να μειωθεί κατά 76%, ενώ στην Ελλάδα κατά 70%.

Πώς ο δικαιωματισμός πλήττει το κοινωνικό σύνολο
Η αντίδραση της Γερμανίας
Όμως φέτος δεν ισχύει το ίδιο και ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού, όπως είναι οι  Βρετανοί και οι Γερμανοί, παραμένουν σχετικά αμήχανοι. Η Γερμανία ενημέρωσε ότι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα κατά την επιστροφή τους θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ και προσπαθούν να κλείσουν την πόρτα τελείως και στους Βρετανούς, κάτι που όμως δεν πετυχαίνουν γιατί αντιδρούν Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος. Η γερμανική κυβέρνηση ουσιαστικά έβαλε την Ελλάδα στην ίδια μοίρα με την Τουρκία (παρά τα 8.400 ημερήσια κρούσματα).

Ζητάει αρνητικό τεστ από τους Γερμανούς με την επάνοδό τους και από την Ελλάδα και από την Τουρκία, ενώ στην δεύτερη έκανε και τη χάρη να αφαιρέσει την καραντίνα. Αυτό παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καλυφθεί με το αμφίβολης αποτελεσματικότητας κινεζικό εμβόλιο, τη στιγμή μάλιστα που η Μέρκελ έκανε στην Ελλάδα “σκηνή” και απείλησε να φρενάρει τον τουρισμό, επειδή η χώρα μας ήθελε να δέχεται ως εμβολιασμένους όσους είχαν κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik (για να μην αναφερθούμε και στην πολύ αμφίβολη γονιδιωματική παρακολούθηση των στελεχών στην Τουρκία). H χώρα προχτές υποστήριξε ότι έχει μόλις 750 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.

Με τη Βρετανία η κατάσταση είναι ρευστή. Η κυβέρνηση Τζόνσον, ενώ ετοιμαζόταν για μεγάλο άνοιγμα και χαλάρωση, έχει κλείσει εν τω μεταξύ σε καραντίνα εκατομμύρια πολίτες, προκαλώντας πλέον μεγάλο πρόβλημα και στην τροφοδοσία των καταστημάτων. Τα ράφια, σύμφωνα με τα βρετανικά έντυπα αδειάζουν και δεν ξαναγεμίζουν, καθώς πάνω από το 20% των εργαζομένων στον τομέα αυτόν, είναι σε καραντίνα.

Οι διευθυντές σούπερ μάρκετ ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας να πατήσει φρένο στις καραντίνες, τουλάχιστον σε όσους απασχολούνται στην τροφοδοσία καταστημάτων. Μέχρι στιγμής οι μαζικές καραντίνες έχουν εξαιρέσει μόνον «εργαζομένους σε ζωτικές λειτουργίες», χωρίς μεταξύ αυτών να είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Τα βρετανικά έντυπα κάνουν και λογοπαίγνια με την “pingdemic”, δηλαδή την πανδημία της τηλεφωνική ειδοποίησης για καραντίνα, καθώς όποιος έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα ειδοποιείται με το χαρακτηριστικό ήχο “πινγκ” στο κινητό, κάτι που έκανε πολλούς να κλείσουν το κινητό τους για να μην λαμβάνουν την ειδοποίηση ότι πρέπει να μπουν σε καραντίνα!

AstraZeneca και μετάλλαξη Δέλτα
Ο λόγος που η κυβέρνηση εδώ και 15 μέρες στέλνει σωρηδόν μηνύματα για αυτοαπομόνωση, είναι ότι διαπιστώνει αύξηση στην παρουσία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, έναντι της οποίας το AstraZeneca έχει πολύ μικρή αποτελεσματικότητα. Επειδή μάλιστα η μετάλλαξη αυτή έχει αρχίσει να αυξάνει την παρουσία της στη Γαλλία, οι Βρετανοί αποφάσισαν να θέτουν σε 10ήμερη καραντίνα όσους επιστρέψουν στη χώρα από διακοπές, ή εργασίες στη Γαλλία, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι.

Πόσοι φορείς του ιού προσπαθούν καθημερινά να πάνε στα νησιά
Στην Ελλάδα σημειώνεται επίσης άνοδος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης (που πλέον λέγεται Βήτα). Ήταν παρούσα στη χώρα από τον Ιανουάριο, αλλά δεν εξαπλωνόταν, ενώ τώρα που υποχώρησε η Άλφα ή βρετανική μετάλλαξη και επελαύνει η Δέλτα, άρχισε παραδόξως να εξαπλώνεται και η νοτιοαφρικανική. Οι ειδικοί από την ομάδα ανάλυσης γονιδιώματος στην Ελλάδα, δεν μπορούν να το εξηγήσουν, όμως το διαπίστωσαν και ενημέρωσαν σχετικά και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Αυτό το στέλεχος απειλεί άμεσα τους ανεμβολίαστους όπως και όλα, όμως απειλεί σε κάποιο βαθμό και όσους έχουν κάνει το βρετανοσουηδικό εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της Pfizer (και ίσως και της Moderna) μάλλον φαίνεται να παρέχουν καλύτερη κάλυψη έναντί του. Σήμερα καταγράφηκαν στη χώρα 2.604 κρούσματα, ως αποτέλεσμα 84.000 τεστ, κάτι θετικό, με την έννοια ότι ενώ έγιναν περισσότερα τεστ από χθες, είχαμε λιγότερα κρούσματα (χθες είχαμε 2.972). Μπορεί όμως να είναι και φαινομενική η βελτίωση, καθώς οι νοσηλείες σημείωσαν νέα αύξηση: Από 33 τον Ιούνιο ημερησίως έφθασαν τις 150 στα μέσα Ιουλίου και χθες έφθασαν τις 174.

Στην αποψινή ενημέρωση ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς είπε μεταξύ άλλων ότι «η μάσκα είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους με συνωστισμό, όπως είναι οι στενοί δρόμοι στα νησιά, στη Μύκονο, σε όλη την Ελλάδα». Οι εμβολιασμοί κυμαίνονται στους 75.000 την ημέρα, περιλαμβανομένων όμως και των δεύτερων δόσεων. Συγκεκριμένα, από αυτούς οι 44.000 αφορούν στη δεύτερη δόση και οι 30.000 στην πρώτη. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιασθεί πλήρως το 44,1% του γενικού πληθυσμού ή 4.730.000 πολίτες.

Στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνεται ο μεγάλος αριθμός μεταναστών, νόμιμων και μη. Και υπάρχει και η άλλη παράμετρος που επηρεάζει την ανοσία της αγέλης σε κάθε τόπο: τα καλοκαίρια η Ελλάδα δεν έχει πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια, αλλά στις καλές εποχές φτάνει τα 40 εκατομμύρια μαζί με τους επισκέπτες της και στις κακές (όπως πέρσι) και πάλι διπλασιάζει τον πληθυσμό της.

https://slpress.gr/