2 Δεκεμβρίου 2020

Σεισμός στη Σάμο: Ένας μήνας από τη φονική δόνηση - Μετράνε ακόμα τις πληγές τους οι κάτοικοι



 400 άνθρωποι των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα μένουν σε ξενοδοχεία, κοντέινερ και σπίτια συγγενών
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Σάμου, ένα μήνα μετά τον φονικό σεισμό των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δυο μαθητών και μεγάλες καταστροφές. Τη στιγμή που μπαίνουμε στο χειμώνα, τουλάχιστον 400 άτομα που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, τα οποία στον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είναι ακατάλληλα, μένουν σε ξενοδοχεία, κοντέινερ ή σε σπίτια συγγενών τους στο νησί. Από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο 2300 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και περίπου 270 κατεδαφιστέα.


«Ένα μήνα μετά τον φονικό σεισμό, δεν περιμένουμε ότι θα είχαν λυθεί τα προβλήματά μας. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν θα τραβήξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν, όμως προβλήματα τα οποία χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης και είναι η στέγαση των σεισμοπλήκτων, η σίτιση και φυσικά τα κτίρια που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα γιατί είναι ετοιμόρροπα και επικίνδυνα.

Όσον αφορά τη στέγαση μέχρι τώρα έχουμε βάλει 18 κοντέινερ σε διάφορα σημεία του δήμου, γιατί υπάρχουν πολίτες και κυρίως ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους και μένουν εκεί. Αυτά είναι στα χωριά με μεγάλα προβλήματα όπως τα Κοντέικα και ο Πλάτανος. Αλλά το κοντέινερ δεν είναι λύση, ούτε το ξενοδοχείο. Γι’αυτό πρέπει οι άνθρωποι να πάνε στο ενοίκιο με τη δυνατότητα της επιδότησης. Περιμένουμε να βγει η ΚΥΑ για την επιδότηση ενοικίου. Εμείς σα δήμο παρέχουμε σίτιση στους σεισμόπληκτους. Έχουμε μια αξιόλογη δομή όπου υποδεχόμαστε όλη την ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται από όλη την Ελλάδα και θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που μας βοηθούν. Έτσι και μοιράζουμε φαγητό, αλλά και τρόφιμα.

Ωστόσο το μεγάλο και επικίνδυνο πρόβλημα είναι τα κτίρια που είναι ετοιμόρροπα και περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Είμαστε στον δευτεροβάθμιο έλεγχο τώρα. Αυτή τη στιγμή στη δυτική Σάμο έχουμε πάνω από 200 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα». Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μην ξεχαστεί η Σάμος γιατί ο σεισμός δημιούργησε τεράστια προβλήματα, έχουμε τουλάχιστον 70 εκκλησίες και μοναστήρια με τεράστιες ζημιές. Στα σχολεία στη δυτική Σάμο έχουμε δώσει κάποιες λύσεις με κοντέινερς και συστέγαση σχολείων με μαθήματα πρωί και απόγευμα. Αλλά υπάρχουν κτίρια που θέλουν επισκευή. Στην ανατολική είναι πιο επιβαρυμένο το πρόβλημα με τα σχολεία» είπε στο protothema.gr ο κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης δήμαρχος Δυτικής Σάμου.




Ένα μήνα μετά τον φονικό σεισμό η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται έχοντας φθίνουσα πορεία στον αριθμό των μετασεισμών. Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του εξήγησε ότι: «Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζουν μια σταδιακή μείωση και φθίνουσα πορεία στον αριθμό των μετασεισμών. Τα επίκεντρα των μετασεισμών συνωστίζονται στον σεισμογόνο χώρο στην διεύθυνση ανατολή-δύση με δύο clusters. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί κανένας μετασεισμός που να προσεγγίζει μία τάξη μικρότερο μέγεθος από τον κύριο σεισμό που ήταν 6,7 Ρίχτερ . Η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει την εκτόνωση της ενέργειας για αρκετό καιρό ακόμη και οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την πιθανή εκδήλωση ισχυρών μετασεισμών και να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτίρια».
https://www.protothema.gr/