25 Νοεμβρίου 2020

Η Ελληνική επιστημονική έρευνα στην εποχή του Covid-19



 Η Ελλάδα βρίσκεται  στην 17η θέση μεταξύ 53ων Ευρωπαϊκών χωρών σε ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και τρεις θέσεις πριν το τέλος σε χρηματοδότηση
Η επιστημονική έρευνα στην χώρα μας, παρά τα οργανωτικά προβλήματα, την σχετικά χαμηλή χρηματοδότηση, την έλλειψη συντονισμού μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, αντικειμενικά ευρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Αυτό αποτυπώνεται σε αντικειμενικούς δείκτες , όπως καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης , που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, από τα Ανώτατα πνευματικά ιδρύματα της χώρας μας, δημοσιεύθηκαν το 2019 , 20.650 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 17η θέση μεταξύ 53ων Ευρωπαϊκών χωρών . Όσον αφορά τις αναφορές άλλων ερευνητών στις επιστημονικές αυτές εργασίες, η χώρα μας ευρίσκεται στην 22 η θέση μεταξύ των 53 ων αυτών Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ όμως αναφορικά με την χρηματοδότηση, ευρίσκεται χαμηλά, στην 24 η θέση, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, διαθέτοντας το 3,9 % του ΑΕΠ ( στοιχεία του 2018).

Παρά ταύτα, αρκετοί Έλληνες ερευνητές κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων ερευνητών στην παγκόσμια κατάταξη, βάσει της απήχησης του έργου τους ( δείκτης απήχησης , h- index > 100) , όπως φαίνεται στον ακόλουθο Πίνακα (19) από την προαναφερθείσα έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.


πινακας_ερευνητες




Στην περίοδο της πανδημίας που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα και η χώρα μας, οι Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στα ΑΕΙ , παρά τα εγγενή προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί από την αρχή του 2020 , συνέχισαν και συνεχίζουν την προσπάθειά τους, δημοσιεύοντας σημαντικές επιστημονικές εργασίες σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι όπως προκύπτει από την πλέον έγκυρη βάση δεδομένων PubMed (PubMed.ncbi.nlm.nih.gov) περισσότερες από 150 ερευνητικές εργασίες στον τομέα της ιατρο-βιολογικής έρευνας, έχουν δημοσιευθεί από ερευνητές που εργάζονται στα Ελληνικά ΑΕΙ στον διεθνή επιστημονικό τύπο, κατά το τελευταίο 9μηνο.

Οι εργασίες αυτές, αφορούν τον τομέα της διάγνωσης, της επιδημιολογίας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με Covid-19 . Ορισμένες μάλιστα από αυτές τις ερευνητικές προσπάθειες, πρωτοπορώντας, συνέβαλαν στην απόκτηση και εμπέδωση νέας γνώσης, ιδιαίτερα στο θεραπευτικό πεδίο, που αφορά την νέα επικίνδυνη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

https://www.protothema.gr/