6 Νοεμβρίου 2020

ΠΑΝΣΑΜΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

 ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ)


Ο λαός της Σάμου όπως και της Τουρκίας δοκιμάζεται από τον ισχυρό καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια αλλά και την βαθειά μας θλίψη για τον άδικο χαμό δυο νέων παιδιών -μαθητών θύματα του καταστροφικού σεισμού.
Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στις οικογένειές τους να αντέξουν την αναπάντεχη και τραγική απώλεια

Εκφράζουμε την πιο θερμή της αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο λαό της Σάμου, στο λαό και στην Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας, που δοκιμάζονται από τον καταστροφικό σεισμό με δεκάδες θύματα, εκατοντάδες τραυματίες κι ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και στις δυο χώρες.
Ο καταστροφικός σεισμός έδειξε με αδιαμφισβήτητο και χαρακτηριστικό τρόπο την διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων των δυο χωρών σε έργα αντισεισμικής θωράκισης και υποδομών για την προστασία των λαών τους σε μια περιοχή όπου θεωρείται άκρως σεισμική.
Αποδεικνύεται με τον ποιο τραγικό τρόπο ότι ο πακτωλός χρημάτων που διατίθεται και από τις δυο χώρες σε εξοπλισμούς αλλά και για την μέγιστη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων απεμπολεί την ανάγκη προστασίας και ικανοποίησης βασικών αναγκών των λαών από φυσικές καταστροφές.
Η κλιμάκωση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών εκφράζεται με την επιθετικότητα ανάμεσα στην Ελληνική και Τουρκική αστική τάξη, σε ένα πλαίσιο γενικότερων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑ ΤΟ-ΕΕ με Ρωσία την Κίνα και άλλων κρατών στην περιοχή.
Σήμερα σε αυτή την ένταση που δημιουργείται αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι τα συμφέροντα των δυο λαών είναι κοινά, δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους.
Τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δυο κρατών είναι ξένα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαών.
Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα
      •     Άμεση φροντίδα εκείνων που έχουν ανάγκη από στέγη,  τροφή και περίθαλψη.
Άμεσα προληπτικά μέτρα για μετασεισμούς.
Άμεση και πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, πανεπιστήμια κ.λπ.), των οδικών δικτύων, των λαϊκών κατοικιών.
Αποζημίωση στο 100% των ζημιών και ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων.
Ουσιαστικό έλεγχο καταλληλότητας όλων των κτιρίων, ιδιαιτέρως των δημόσιων υπηρεσιών και των εργασιακών χώρων, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του πληθυσμού συνολικότερα.
Αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών μνημείων.