27 Οκτωβρίου 2020

Ηχηρό SOS από Τουρισμό- Αερομεταφορές



 Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία. Η μια μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, φλερτάροντας με τα όρια γενικευμένων lockdown. Κοινός παρονομαστής, η πρόθεση «φρεναρίσματος» της έξαρσης της πανδημίας τον Νοέμβριο, με την ελπίδα ότι η περίοδος των Χριστουγέννων δεν θα καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Σε ένα τέτοιο «βαρύ» περιβάλλον, η ανάκαμψη των μεταφορών και του Τουρισμού μοιάζει αμφίβολη. Αντιθέτως, όλοι οι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ολοκληρωτικής καταστροφής, αν δεν ληφθούν κοινά μέτρα σε δύο κατευθύνσεις: 1) γενικευμένα προληπτικά tests που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των συνόρων 2) περαιτέρω οικονομική υποστήριξη των αερομεταφορών και του τουρισμού συνολικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΑΤΑ, οι περιορισμοί στα σύνορα και στις μετακινήσεις των ανθρώπων, έχουν προκαλέσει ένα σοκ της τάξης του 70% στον αριθμό των ταξιδιωτών σε σχέση με πέρσι, μόνο όσον αφορά στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι μόλις 340 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα πετάξουν στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, όταν πέρσι είχαν φτάσει στα 1,2 δισεκατομμύρια!

Σε κίνδυνο 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας
Η ζημιά στον κλάδο των αερομεταφορών είναι κολοσσιαία. Έρευνα της Air Transport Action Group εκτιμά ότι περίπου 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ εκατομμύρια άλλες στον τουρισμό απειλούνται, καθιστώντας επιβεβλημένο ένα κοινό σχέδιο δράσης από τις κυβερνήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι αεροπορικές εταιρίες «καίνε» ρευστό 300.000 δολαρίων το λεπτό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και οι «ενέσεις» που πήραν από τα κρατικά σχήματα χρηματοδότησης, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. «Η προοπτική καταστροφικών απωλειών θέσεων εργασίας, είναι υπαρκτή. Η συνεχής χρηματοδοτική υποστήριξη είναι απελπιστικά αναγκαία, έως ότου η βιομηχανία των αερομεταφορών ξανασταθεί στα πόδια της» σημείωσε ότι αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ υπεύθυνος για την Ευρώπη, Rafael Schvartzman, απευθύνοντας έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, έτσι ώστε τα προληπτικά tests να αντικαταστήσουν την καραντίνα και να διασωθεί τουλάχιστον το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν.

Τι πιστεύουν οι ταξιδιώτες
Έρευνα της ΙΑΤΑ σε ταξιδιώτες αποτυπώνει το πρόβλημα:

Το 83% δεν θα ταξιδέψει αν πρέπει να μείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξη τους
Το 88% δηλώνουν πρόθυμοι για test
To 65% συμφωνεί ότι η καραντίνα δεν χρειάζεται, εφόσον υπάρχει αρνητικό test
Το 39% θεωρεί ότι το κόστος των tests πρέπει να αναλαμβάνεται από τις κυβερνήσεις
Τα στοιχεία από τον ελληνικό τουρισμό
Τα στοιχεία από το… ελληνικό μέτωπο δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 καταγράφηκαν 5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 18,8 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -73,4%/-13,8 εκατ. αφίξεις.

Πηγή: economistas.gr

 

 

Γιώργος Παππούς