12 Οκτωβρίου 2020

Το Oruc Reis έτοιμο για απόπλου, φήμες για επεισόδιο στο Καστελόριζο και η δήλωση Μητσοτάκη περί καβγά με την Τουρκία

 

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, βρίσκεται ακόμη έξω από την Αττάλεια, έτοιμο να αποπλεύσει για την περιοχή που δέσμευσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα με NAVTEX η Τουρκία! Περιοχή που εκτίνεται από το Καστελόριζο, περνά από τη Ρόδο και φθάνει μέχρι ανατολικά της Κρήτης!

Η Τουρκία τινάζει στον αέρα το έτσι κι αλλιώς εύθραυστο κλίμα “αποκλιμάκωσης” και την “προσμονής” όπως έλεγε η Αθήνα για την έναρξη “διερευνητικών συνομιλιών”. Η δικαιολογία που επικαλείται η τουρκική πλευρά είναι ότι “η Ελλάδα δεν κάνει τα βήματα που πρέπει” και μ΄ αυτό εννοούν ότι κακώς εκδίδαμε …NAVTEX για ασκήσεις σε Χίο και Μυτιλήνη. Αστειότητες…

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ που προφανώς δόθηκε πριν από τη νέα NAVTEX, δηλώνει ότι “δεν ψάχνω καβγά αλλά…”, μιλώντας σε πρώτο ενικό. Τώρα μετά από τη νέα πρόκληση των Τούρκων οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν είναι μάλλον δύσκολες.

Πρώτο θέμα σ΄ όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων στην Τουρκία, η νέα έξοδος του σεισμογραφικού Oruc Reis νότια του Καστελόριζου απο σήμερα στις 06.00 το πρωί ως τις 22 Οκτωβρίου με τη νέα Navtex που εξέδωσε προκλητικα η Άγκυρα τις πρώτες πρωινές ωρες και λιγες μέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Αθηνα
« H Τουρκία συνεχίζει τις σεισμικές ερευνες και τις γεωτρητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο» γράφουν οι τουρκικές ιστοσελίδες σε πανομοιότυπο τηλεγράφημα. «Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis, το οποίο ειχε διακοψει την έρευνά του για εργασίες συντήρησης, ξεκινά και πάλι τις εργασίες έως τις 22 Οκτωβρίου» προστίθεται στο τηλεγράφημα.
Η NAVTEX, που εκδόθηκε για το Oruç Reis, θα τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 της 12ης Οκτωβρίου έως τις 21:00 στις 22 Οκτωβρίου.

Με την έκφραση “Oruç Reis”, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την νέα ΝAVTEX, «προκαλώντας μεγάλο ενθουσιασμό στην κοινή γνώμη» οπως γράφει η Turkiye.Το τουρκικό σεισμογραφικό θα συνοδεύεται από δυο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια τη νύχτας υπήρξαν δημοσιεύματα στο διαδίκτυο σύμφωνα με τα οποία σκάφος της Ακτοφυλακής εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Στρογγύλης, προς την Μεγίστη δύο ταχύπλοα σκάφη, όπου το ένα ακολουθούσε σε απόσταση το άλλο. Το επεισόδιο δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές .

https://www.militaire.gr/