29 Οκτωβρίου 2020

Εξηγήσεις από την Frontex για τις επαναπροωθήσεις ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Να υποβαθμίσει την πληθώρα καταγγελιών από διεθνή μέσα ενημέρωσης για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο με τις ευλογίες αν όχι και τη συνεργασία της Frontex επιχειρεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής όμως δεν φαίνεται να πείθει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αρμόδια Επίτροπος ‘Ιλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν, το γραφείο της ζήτησε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «συγκληθεί επειγόντως και κατ’ εξαίρεση το ΔΣ της Frontex στις 10 Νοεμβρίου για να συζητήσει τις αναφορές για περιστατικά επαναπροώθησης στην Ελλάδα και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και προσωπικά η κυρία Γιόχανσον σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων Tagesschau του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς Eλλάδα και Frontex να διαλευκάνουν πλήρως τις σχετικές αναφορές.


«Είμαι βαθιά ανήσυχη για τις αναφορές για επαναπροωθήσεις. […] Βρίσκομαι σε επαφή με τον Ελληνα υπουργό από την περασμένη εβδομάδα και είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex και έκανα σαφές ότι πρέπει να διερευνήσει όλες αυτές τις αναφορές, γιατί δεν μπορούμε ποτέ, επαναλαμβάνω: ποτέ, να αποδεχτούμε ότι η Frontex συμμετέχει σε επαναπροωθήσεις, όπως βεβαίως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση να γίνονται επαναπροωθήσεις. Η υπόθεση αφορά την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πρόσβαση στο άσυλο, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και των ευρωπαϊκών αξιών», σημείωσε η κ. Γιόχανσον.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε στον απόηχο των εξαιρετικά σοβαρών αποκαλύψεων πολύμηνης έρευνας των ερευνητικών και δημοσιογραφικών ομάδων Lighthouse Reports, Bellingcat, Spiegel, ARD και Asahi TV που δημοσιοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Η έρευνα αποκαλύπτει τουλάχιστον έξι παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο στις 28 Απριλίου, στις 4, 5 και 8 Ιουνίου και στις 15 Αυγούστου από το ελληνικό Λιμενικό με τη συνεργασία ή την ανοχή της Frontex.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR

Στο… ποιηματάκι του ο Μηταράκης
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει τα ακόλουθα σε tweet του:  

«Ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις.

Φυλάσσουμε τα σύνορα μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και συνεχίζουμε να διασώζουμε εκατοντάδες μετανάστες κάθε μήνα στα νερά της Μεσογείου. Μετανάστες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους λαθροδιακινητές. Καλωσορίζουμε την απόφαση της Ylva Johansson να ζητήσει τη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, για να εξετάσει τους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις, έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια». 

/astraparis.gr/