26 Οκτωβρίου 2020

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΜΕΛΙΣΟΚΟΜΙΑΣ στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου



Προς
Τον Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής  Ανάπτυξης
κ. Κουφέλο Παναγιώτη
ΚΟΙΝ Αντιπεριφερειάρχη  Σάμου
Πανουράκη Β.
                                                              ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑ.Σ
  

Κ. Αντιπεριφερειάρχη
         Το τελευταίο διάστημα οι μελισσοκόμοι της Σάμου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν  τον περασμένο Μάιο, γεγονός πού δεν επέτρεψε την αναπαραγωγή του εντόμου, γνωστού ως εργάτη του πεύκου[ marchalina hellenica]. Το αποτέλεσμα  ήταν η μειωμένη ανθοφορία του πεύκου η οποία οδήγησε στην έλλειψη τροφής για τις μέλισσες και κατά συνέπεια την καταστροφή των μελισσοσμηνών.

   Η παραγωγή μελιού στή Σάμο σχεδόν καταστράφηκε, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι των άλλων νησιών μας, προκαλώντας τεράστια συρρίκνωση  του εισοδήματός τους αλλά και προβλήματα στον βιοπορισμό των οικογενειών τους.


Η   αντιμετώπισή τους από τον ΕΛΓΑ, καθώς και οι όροι πού τους έθεσε  τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα  στην επαγγελματική τους ενασχόληση. Επιπλέον τους ζητήθηκε να προσκομιστεί μελέτη από επίσημο ινστιτούτο, η οποία να αποδεικνύει  την αιτία της ζημιάς.
Η δε ενημέρωση της αντιπεριφέρειας Σάμου από τους ίδιους τους παραγωγούς  δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα καθώς μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα αλλά και οι προτάσεις που κατέθεσαν…
Και σας ρωτάμε:
     --Τι  μέτρα  προτίθεται να λάβει  η Περιφέρεια προκειμένου να στηριχτεί η μελισσοκομία στα νησιά μας;
     --Υπάρχει πρόθεση να στηριχθούν οικονομικά οι μελισσοκόμοι των νησιών μας;
     --Υπάρχει πρόθεση χρηματοδότησης έρευνας -μελέτης  για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μη αναπαραγωγής του εντόμου;
     --Διαθέτει στοιχεία η Περιφέρεια για τη ζημιά που έχει προκληθεί και στα άλλα νησιά ;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑ.Σ
Αγλαΐα Κυρίτση
Γεώργιος Αμπαζής
Σταμάτης Φιλιππής
Στυλιανός Σταμούλος