10 Οκτωβρίου 2020

ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου: Βελτίωση των επιδόσεων της Περιφέρειας

 

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα των επιδόσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε ότι αφορά τους δείκτες απορρόφησης, συμβασιοποίησης και εντάξεων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι στενοί συνεργάτες του Περιφερειάρχη, οι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι προϊστάμενοι της Διαχειριστικής Αρχής και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Γιώργος Πλακωτάρης και Χρήστος Μαλακός.

Τα στοιχεία

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των στοιχείων του ΕΣΠΑ ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Γ. Πλακωτάρης σημείωσε ότι η θέση της Περιφέρειας σε σχέση με τις δαπάνες του προγράμματος σε πανελλαδικό επίπεδο βελτιώθηκε και βρίσκεται στην 7η θέση από την προτελευταία που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο περίπου.

Συνολικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου είναι 269.341.277 ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων είναι 355.935.571 ευρώ δηλαδή υπάρχει υπερκάλυψη του προϋπολογισμού κατά 132%. Όπως εξήγησε ο Γ. Πλακωτάρης η υπερδέσμευση ή υπερκάλυψη είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα χρηματοδοτικά προγράμματα αυτό που έχει όμως κυρίως σημασία, σημείωσε είναι το πόσα έργα τελικά θα συμβασιοποιηθούν και θα υλοποιηθούν.

Ο προϋπολογισμός των συμβασιοποιημένων έργων είναι 184.709.886 ευρώ ή 68,58%. Οι συνολικές δαπάνες του προγράμματος που είναι άλλωστε και το πιο σημαντικό στοιχείο του προγράμματος όπως ανέφερε ο Γ. Πλακωτάρης είναι 92.095.393 ευρώ ή 35% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Η πρόβλεψη των δαπανών έως το τέλος του έτους όπως σημείωσε αναμένεται να αγγίξει το 40%.

Μπορούμε και καλύτερα

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης δήλωσε ευχαριστημένος μεν με το ποσοστό 35% των δαπανών καθώς και με τη βελτίωση της θέσης του Βορείου Αιγαίου στο γενικό πίνακα κατάταξης των περιφερειών, ωστόσο σημείωσε ότι απαιτείται διαρκής προσπάθεια και ότι ο ίδιος ακόμη και με απορρόφηση 135% ο ίδιος παραμένει ανικανοποίητος.

Όπως φαίνεται από τους πίνακες που παρουσιάστηκαν πρώτη σε αριθμό έργων δικαιούχος του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που έχει το 32,7%, ακολουθεί ο Δήμος Χίου με 12,01%, ο Δήμος Μυτιλήνης με 5%, ο Δήμος Σάμου με 3%, ο Δήμος Λήμνου με 3%, ο Δήμος Ικαρίας με 1,80%. Η ΔΕΥΑ Λέσβου είναι δικαιούχος του 5,20%, η ΔΕΥΑ Χίου του 2,3%, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου το 4,30%, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου 0,70%,ΕΤΕΑΝ Α.Ε. 4,80%, ΕΠΑΝΕΚ 6,20 και Πανεπιστήμιο Αιγαίου 3,5%.

Και για τον covid

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Περιφερειάρχης σχολιάζοντας το υφιστάμενο πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς και το αίτημα των επιχειρηματιών για αύξηση του προϋπολογισμού σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ποσό σε σχέση με το μέγεθος της Περιφέρειάς μας και αναλογικά με άλλες μεγαλύτερες περιφέρειες που υλοποιούν το ίδιο πρόγραμμα είναι ικανοποιητικό. Ωστόσο σημείωσε λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στα νησιά μας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να εξευρεθούν επιπλέον πόροι, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Νέα περίοδος – νέοι στόχοι

Αναφερόμενος στη συνέχεια ο Γ. Πλακωτάρης στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 στην οποία μπαίνουμε αργά και σταθερά από τη νέα χρονιά επισήμανε ότι οι βασικοί στόχοι στο πλαίσιο των οποίων θα βγούνε οι προσκλήσεις των προγραμμάτων είναι πέντε και συγκεκριμένα οι:

ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 1: Μια εξυπνότερη Ευρώπη — καινοτόμος και έξυπνος οικονομικός μετασχηματισμός.
ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 2: Μια πιο «πράσινη» Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 3: Μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη — κινητικότητα και περιφερειακές διασυνδέσεις ΤΠΕ.
ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 4: Μια πιο κοινωνική Ευρώπη — υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 5: Βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών χάρη σε τοπικές πρωτοβουλίες.

Πάμε καλά και στο ΠΔΕ
Βελτιωμένες εξάλλου φαίνεται ότι είναι και οι επιδόσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) όπως ανέφερε ο Διευθυντής Προγραμματισμού Γ. Μαλακός. Συγκεκριμένα φέτος το ΠΔΕ άγγιξε τα 25 εκατομμύρια ευρώ, εμφανώς αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2019.

stonisi.gr