24 Αυγούστου 2020

Στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία – Οι θέσεις των κομμάτων


Σήμερα η συζήτηση των συμφωνιών στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Την Τετάρτη η κύρωση στην Ολομέλεια. Οι θέσεις των κομμάτων.

Έτοιμα για «μάχη» στη Βουλή για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι τα κόμματα, καθώς σήμερα αρχίζει η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.


Την Τετάρτη οι συμφωνίες αναμένεται να κυρωθούν από την Ολομέλεια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν και τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την συζήτηση.

Η διαδικασία
Σχετικά με το τυπικό, η κοινοβουλευτική επεξεργασία των δύο σχεδίων νόμων αρχίζει σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:00 στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία κύρωσης Διεθνών Συμβάσεων.

Από την πλευρά της ΝΔ εισηγητής ορίστηκε ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου. Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου θα εισηγηθεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία με την Ιταλία και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στηνσυμφωνία με την Αίγυπτο που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον.

Την Τετάρτη τα δύο νομοσχέδια θα εισαχθούν στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση που θα λήξει με την σχετική ψηφοφορία. Η κύρωση των συμβάσεων δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, ωστόσο, αποτελεί διαρκές ζητούμενο η ευρύτερη συναίνεση σε κάθε διεθνή σύμβαση ειδικά όταν το περιεχόμενό της επηρεάζει τις ελληνοτουρικές σχέσεις.

Σε θέσεις «μάχης» τα κόμματα
Η Συμφωνία με την Ιταλία αναμένεται να λάβει ευρύτερη στήριξη καθώς εκτός από την ΚΟ της ΝΔ, πιθανότατα θα ψηφίσουν υπερ και οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τη σύμβαση με την Αίγυπτο, καθώς φαίνεται να προκαλεί έντονο διχασμό στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτέλεσε και την αφορμή για τον «καυγά» των διαφόρων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «προεδρικοί» με τους «53» αλληλοκαρφώνονται, ενώ οι «πασοκογενείς» έχουν σπάσει σε δύο κομμάτια με την «Σημιτική» πτέρυγα και την ομάδα «Πράττω» να προχωρούν σε πολιτικές «επακουμβήσεις». Υπο αυτά τα δεδομένα στην τελική ψηφοφορία είναι πιθανό να επιλεγεί η στάση του «παρών», ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Μεταξύ «ναι» και «παρών» βρίσκεται και η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής η οποία θα οξύνει την κριτική της προς την κυβέρνηση καθώς για μια ακόμα φορά απέφυγε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να ζητηθούν και για τα ζητήματα επήρειας των ελληνικών νησιών.

Το ΚΚΕ έχει ήδη επισημάνει ότι «Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή» και «εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης».

Η Ελληνική Λύση μιλά για προδοτική συμφωνία ενώ για «αυτογκόλ» κάνει λόγο το ΜεΡΑ25.

Πηγή: newpost.gr