2 Ιουνίου 2020

Ν. Σαντορινιός: Ο κλάδος των Δικηγόρων εξαπατήθηκε από την Κυβέρνηση. Χρειάζεται άμεσα μέτρα στήριξης


Σε συνέχεια ερωτήσεων και διαβημάτων που έχουν κατατεθεί, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Νεκτάριου Σαντορινιού, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δικηγόροι, ο βουλευτής Δωδεκανήσου επανέρχεται στο θέμα της ελλιπούς, από την πλευρά της Κυβέρνησης, στήριξης του κλάδου, με την αποστολή αναφοράς προς τους Υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης.

Βασιζόμενος σε σχετική επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, όπου περιγράφεται η οικονομική ασφυξία του κλάδου λόγω των περιοριστικών μέτρων, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει πως ο κλάδος των Δικηγόρων έχει αποτελέσει αντικείμενο εμπαιγμού από το Κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800€, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ουδέποτε καταβλήθηκε, ενώ η και πάλι εξαγγελθείσα, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, οικονομική στήριξη για το μήνα Μάιο, επίσης μέχρι σήμερα, δεν έχει υλοποιηθεί. Έτσι, ενώ τα Δικαστήρια είναι ήδη κλειστά δυο μήνες και η πλήρης λειτουργία τους δεν αναμένεται πριν τα μέσα Ιουνίου, οι Δικηγόροι και οι οικογένειές τους έχουν στερηθεί εισοδήματα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αυτών να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές βιοτικές ανάγκες τους.
Περαιτέρω, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της αναφοράς, οι Δικηγόροι της Ρόδου ζητούν την οικονομική στήριξη που τους αναλογεί, καθώς και τη μείωση στο χαμηλότερο  συντελεστή του ΦΠΑ των δικαστηριακών υπηρεσιών, την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ στο ποσό των  25.000 ευρώ, την ένταξη όλων των δικηγόρων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου- και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό- και την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020.
Όπως, τέλος σχολιάζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός τα παιχνίδια της Κυβέρνησης πάνω στις πλάτες των Δικηγόρων, αλλά και άλλων κλάδων αυτοαπασχολούμενων, αποτέλεσαν ένα απόλυτο φιάσκο, με θύματα χιλιάδες επιστήμονες της χώρας. Η εξαπάτηση και η εξαθλίωση ενός ολόκληρου κλάδου δεν μπορεί να κάνει περήφανη την Κυβέρνηση. Οι Δικηγόροι χρειάζονται άμεση στήριξη.