17 Απριλίου 2020

Νίκος Τριανταφύλλου Περιφερειακός Σύμβουλος :Η Κυβέρνηση οφείλει να εξαιρέσει τις εθνικής σημασίας περιοχές από τα προγράμματα ....φιλοξενίας



Αντί προγραμμάτων "φιλοξενίας" μεταναστών στα νησιά μας που το μόνο που θα κάνουν είναι να παγιώσουν την αρνητική διεθνώς εικόνα για την περιοχή μας, η Κυβέρνηση οφείλει να εξαιρέσει τις εθνικής σημασίας περιοχές μας από τη διαχείριση του προσφυγικού. Θα πρέπει -επιτέλους- να προωθήσει πολιτικές ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού και επιδοτήσεων για άνοιγμα σε νέες αγορές, ώστε να τονωθεί η τουριστική εισροή (άρα και η οικονομία) μελλοντικά, μιας και φέτος αναμένεται να είναι παθητική για τον κλάδο. Αντίθετα, με τέτοιες μεθόδους, παροδηγεί τους επιχειρηματίες σε λύσεις πρόσκαιρες που θα αποβούν μοιραίες για το μέλλον του τόπου μας!

Το μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος για το νησί μας και γενικότερα για το Βόρειο Αιγαίο, είναι η διατήρηση του τουριστικού μας προϊόντος το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε αλλά και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο.

Παρά την απρόσμενη πανδημία που κατάστρεψε τη φετινή τουριστική περίοδο, οι εμπλεκόμενοι έχουν αντιληφθεί ότι αντί για το πρόσκαιρο οικονομικό δέλεαρ, μονόδρομος επιβίωσης είναι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: οικονομικά και στοχευμένα μέτρα στήριξης, μείωση του ΦΠΑ, διευκόλυνση δανεισμού με χαμηλότοκα κριτήρια, ενίσχυση των ΟΤΑ για να παράξουν ουσιαστική τουριστική προβολή, επιδοτήσεις τουριστικών μονάδων για έργα υποδομών και πράσινη ανάπτυξη, υποστήριξη της απασχόλησης.

Η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις για προσφυγική αποσυμφόρηση των νησιών της παραμεθορίου. Υπάρχει «ασυμβίβαστο» αυτών των ενεργειών που προωθεί η Κυβέρνηση με τον τουριστικό χαρακτήρα που διατηρεί εδώ και 10ετίες το νησί μας, το οποίο έχει ήδη πληρώσει ακριβά το τίμημα της γιγάντωσης του μεταναστευτικού.

Νίκος Τριανταφύλλου
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου