23 Νοεμβρίου 2019

«Πόρτα» σε κυβέρνηση και Μηταράκη από το Δ.Σ. για την υπερδομή στο Πιτυός



Απέρριψε ομοφώνως το δημοτικό συμβούλιο Χίου, στην συνεδρίασή του το βράδυ της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου 2019, την εξαγγελία της κυβέρνησης, που ανέλυσε στην συνεδρίαση ο βουλευτής και υφυπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης, για τη κατασκευή νέας κλειστής δομής προσφύγων και μεταναστών, χωρητικότητας 5.000+ ανθρώπων.

Ειδικότερα, μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο επί του συγκεκριμένου αποφάσισε ομόφωνα ότι: Διαφωνεί το δ.σ. με την κατασκευή στη Χίο της νέας υπερδομής, όπως εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση.

Επίσης, κατά πλειοψηφία το συμβούλιο αποφάσισε ότι εμμένει στη προηγούμενη απόφασή του να λειτουργεί στη Χίο με την ευθύνη της κυβέρνησης μία δομή για την καταγραφή και ταυτοποίηση και χωρητικότητας έως 500 ατόμων.




Εξακολουθεί να κάνει τον ανήξερο ο Σταμάτης Κάρμαντζης
Να διαψεύσει ότι υπήρχε η οποιαδήποτε συζήτηση και συνεννόηση με την κυβερνητική πλευρά για τα κυβερνητικά μέτρα επί του προσφυγικού, επιχείρησε ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης στην αρχή της τοποθέτησής του, ενώ μέχρι και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση και αγαστή συνεργασία με τον κ. Μηταράκη για την χωροθέτηση της νέας δομής στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους.

Όπως δε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας έχουμε αναφέρει, αναγκάσθηκε κάτω από το βάρος των εξελίξεων και την καθολική αντίθεση στον κυβερνητικό σχεδιασμό να ανακρούσει πρύμναν, να συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο και να αναγκασθεί, όπως είπε από του βήματος, να επιμείνει στην προηγούμενη απόφασή του για μία δομή στο νησί χωρητικότητας έως 500 ατόμων, μόνον για καταγραφή και ταυτοποίηση. Στην δε δευτερολογία του κάλεσε τον κ. Μηταράκη να μεταφέρει στην κυβέρνηση ότι η χιακή κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τους σχεδιασμούς που εξαγγέλθηκαν.


Κλείνει το α΄ εξάμηνο του 2020 η ΒΙΑΛ – Στο Πιτυός η νέα κλειστή δομή
Τον καινοφανή ισχυρισμό ότι η νέα κλειστή δομή των 5.000+ «θα αποτελέσει ισχυρό όπλο αποτροπής νέων παράνομων αφίξεων», διατύπωσε ο βουλευτής Χίου και υφυπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος επιχείρησε να δελεάσει το δημοτικό συμβούλιο, προβάλλοντας ότι η Χίος θα κερδίσει την ΒΙΑΛ ως κτίριο που θα επιστρέψει στον δήμο Χίου, αλλά και τις παλιές φυλακές.

Προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι η προτεινόμενη κλειστή δομή και το ΠΡΟΚΕΚΑ θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Πιτυούς, ενώ μετά την εξάλειψη των λόγων ύπαρξής τους θα μετατραπεί ο συγκεκριμένος δεσμευμένος χώρος στις νέες φυλακές Χίου. Επιπλέον, στην νέα δομή είπε ότι θα προτιμηθούν για τις θέσεις εργασίας άνθρωποι από την περιοχή.

Επομένως, τόνισε, η πόλη θα κερδίσει και την ΒΙΑΛ η οποία θα παραδοθεί στη δημοτική αρχή μετά το κλείσιμό της, ενώ και οι παλιές φυλακές μετά από χρόνια θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η ΒΙΑΛ θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2020 και μέσα σε ένα 20ήμερο από την έναρξη λειτουργίας της νέας δομής.


Ανδρέας Μιχαηλίδης: Επιλογή απόγνωσης και σάλτο μορτάλε
Ως επιλογή απόγνωσης χαρακτήρισε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης τον κυβερνητικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι δεν θα μπορέσει να τον τηρήσει η κυβέρνηση και ότι θα λειτουργούν παράλληλα δύο δομές και ατή δηλαδή της ΒΙΑΛ, κοροϊδεύοντας έτσι τους Χαλκούσους.

Απευθυνόμενος στον κ. Μηταράκη, που εκπροσώπησε στην συνεδρίαση την κυβέρνηση, διερωτήθηκε αν πραγματικά πιστεύει όσα είπε, γιατί αν πράγματι τα πιστεύει υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα αντίληψης της πραγματικότητας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι σημερινές επιλογές της είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ν.Δ. των προηγούμενων ετών, όταν χάιδευε αυτιά και σήμερα αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τη πραγματικότητα προχωρεί στην κατασκευή του κλειστού κέντρου και του ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο για να παρκάρει εκεί τους ανθρώπους.

https://astraparis.gr/