15 Νοεμβρίου 2019

Εγκρίθηκε η μελέτη του έργου της διαμόρφωσης προστεγασμάτων χερσαίων ζωνών λιμένα Πυθαγορείου»

πηγή http://samiakonvima.blogspot.com


Εγκρίθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Σάμου η μελέτη του έργου «Αρχιτεκτονική Πρόταση Διαμόρφωσης προστεγασμάτων χερσαίων ζωνών λιμένα Πυθαγορείου», η οποία περιλαμβάνει λύσεις με στόχο την αρμονική ένταξη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και ως προς τον σχεδιασμό , αλλά και ως προς τα χρησιμοποιούμενα υλικά, την εξασφάλιση  εύκολης πρόσβασης για πεζούς και ΑΜΕΑ και την εξασφάλιση προϋποθέσεων βιοκλιματικής συμπεριφοράς.

Οι  τέσσερις  προτάσεις για τα σκιάδια των καταστημάτων όπως αυτές προβλέπονται  έχουν έως εξής:


Α) 1η πρόταση: Αφορά τη φύτευση  καλλωπιστικών δέντρων με σκοπό τη σκίαση.

Β) 2η πρόταση: Αφορά τη κατασκευή σταθερής ξύλινης πέργκολας με σκοπό τη σκίαση και την προστασία από βροχή και τον άνεμο.

Γ) 3η πρόταση : Αφορά την χρήση   κινητών υαλοπετασμάτων με σκοπό τον διαχωρισμό των καταστημάτων και την προστασία από τον άνεμο.

Οι τέσσερις προτάσεις αναλυτικά

1η πρόταση

Επιτρέπεται η φύτευση  καλλωπιστικών δέντρων εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Τα δέντρα είναι μουριές πλατύφυλλες καλλωπιστικές (άκαρπες). Πρόκειται για δέντρο φυλλοβόλο  με  κορμό του αναπτύσσεται κατακόρυφα  και  ρίζες  που δεν προκαλούν βλάβες στο πλακόστρωτο

2) Η απόσταση του άξονα του κορμού του δέντρου από τα πλαϊνά όρια είναι μεγαλύτερη από 2,00 m ενώ  από το άκρο του πεζοδρομίου καθώς  και από το  ανοιχτό προς τη θάλασσα όριο είναι 0,50 m. Στα καταστήματα με πρόσοψη μικρότερη από 6,00 m, τα δέντρα  φυτεύονται στον άξονα.

3) Το σκάμμα περιμετρικά του δέντρου είναι κυκλικό , η διάμετρός του είναι μικρότερη από 70 cm και το χώμα καλύπτεται με λευκά διακοσμητικά βότσαλα ως την επιφάνεια της πλακόστρωσης.

4) Τα δέντρα κλαδεύονται επιμελώς ώστε η κόμη τους να μη ξεπερνά τα όρια του χώρου που αντιστοιχεί στο κατάστημα και το ύψος της  τα 5,00 m.

5) Επιτρέπεται η χρήση κινητών ομπρελών  με ξύλινο ιστό βαμμένο σε χρώμα λευκό και επικάλυψη από λευκό καραβόπανο. Δεν επιτρέπεται η χρήση διαφημιστικών ομπρελών.

2η πρόταση

Επιτρέπεται η κατασκευή σταθερής πέργκολας εφόσον πληροί  τις παρακάτω προϋποθέσεις :

1) Βρίσκεται σε χώρο που προβλέπεται κατασκευή  πέργκολας.

2) Έχει τις διαστάσεις  Χ-Υ-Ζ που υποδεικνύονται από τις πινακίδες κατόψεων  Α1-Α2-Α3-Α4Α5-Α6-Α7-Α8.

3) Ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται κατασκευάζεται σύμφωνα με τις παρακάτω τεχνικές περιγραφές και τα σχέδια κατόψεων , όψεων και τομών που τις συνοδεύουν:

α ) Πέργκολα που βρίσκεται στις πινακίδες κατόψεων Α1-Α2-Α3-Α4-Α5-Α6-Α7 κατασκευάζεται σύμφωνα με τα ακόλουθα:

α1) Είναι δίρριχτη με άξονα κάθετο στην πρόσοψη των κτιρίων.

α2) Η  ελάχιστη απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών περγκόλων είναι 20cm. Η απόστασή τους από την άκρη του πεζοδρομίου είναι 10cm.

α3) Κατασκευάζεται από μασίφ ξύλο που βάφεται σε χρώμα RAL 9002.

α4) Έχει 6 υποστυλώματα διατομής 12cm x12cm και ύψους 2,82 m που ανά δύο στηρίζουν  τρία τριγωνικά ψαλίδια παράλληλα με την πρόσοψη των κτιρίων.

Η οριζόντια δοκός των ψαλιδιών έχει διατομή 18cm x 12cm, στηρίζεται πάνω στα υποστυλώματα και η άνω παράλληλη με το έδαφος  πλευρά της είναι σε ύψος 3,00 m. Οι πάνω κεκλιμένες δοκοί  των ψαλιδιών είναι διπλές, έχουν  διατομή 20cm x 7cm και σχηματίζουν με την οριζόντια γωνία 15 μοιρών. Ο «μπαμπάς» των ψαλιδιών έχει διατομή 12cm x 12cm. Δεν υπάρχουν αντηρίδες. Τα ψαλίδια  στηρίζουν τον «κορφιά» που έχει διατομή 20cm x 12cm και ενώνονται μεταξύ τους κατά μήκος των πλευρών της πέργκολας με δοκούς  διατομής 20 cm x 12cm.

α5) Κάθε υποστύλωμα τοποθετείται σε βιδωτή βάση σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, ύψους 20cm και ορθογώνιας διατομής αντίστοιχης της διατομής του υποστυλώματος. Τα δύο πέλματα της βάσης εξέχουν κατά 6 cm και βιδώνονται σε δύο σημεία το κάθε ένα,  με κοχλίες που είναι πακτωμένοι σε θεμέλιο από μπετόν, εμβαδού 20cm x 30cm και βάθους 2025cm το οποίο δεν εξέχει από την πλακόστρωση. Το υποστύλωμα αφήνει ένα κενό 8 cm από το έδαφος ώστε να στραγγίζουν τυχόν όμβρια ύδατα. Στις κατακόρυφες πλευρές της βάσης υπάρχουν οπές στήριξης του υποστυλώματος με βίδες. Η μεταλλική κατασκευή είναι από λαμαρίνα πάχους τουλάχιστον 50 χιλιοστών και βάφεται στο χρώμα της πέργκολας.

α6) Η συνδεσμολογία των στοιχείων του φέροντα οργανισμού (υποστύλωμα-δοκός, δοκόςδοκός) για λόγους αντοχής και ευκολίας γίνεται με πιστοποιημένους ατσάλινους κουμπωτούς ταχυσύνδεσμους ξύλου, τύπου KNAPP (βαρέως τύπου). Δεν απορρίπτονται αισθητικά αποδεκτοί τύποι ξύλινων συνδέσεων, όπως χαρακτός με φαλτσογωνιά, εγκοπή με μόρσο, σύστημα αύλακα – προεξοχής.

α7)Η οροφή της πέργκολας  χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα κάθε ένα από τα οποία  καλύπτεται από πτυσσόμενο καμβά  σε χρώμα λευκό  που  έχει τη δυνατότητα συρόμενα να ανοιγοκλείνει και να μαζεύεται πλάι στον κορφιά. Οι οδηγοί τοποθετούνται ανάμεσα στις διπλές κεκλιμένες δοκούς για να μην είναι ορατοί.

Εναλλακτικά μπορούν να τοποθετηθούν  τέσσερα σταθερά πανιά  με την υποχρέωση αλλαγής κάθε δύο χρόνια.

α8) Στα καταστήματα με πρόσοψη μεγαλύτερη από 9,00m, κατασκευάζονται δύο πέργκολες συνεχόμενες.

α9) Στα σημεία που υπάρχουν δέντρα , οι διαστάσεις της πέργκολας  προσαρμόζονται ανάλογα. β) Πέργκολα που βρίσκεται στη πινακίδα κατόψεων Α8 και στη πινακίδα όψεων Β8 κατασκευάζεται σύμφωνα με τα ακόλουθα:

β1) Είναι μονόρριχτη με κλίση προς το δρόμο .

β2) Η  ελάχιστη απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών περγκόλων είναι 60cm. Η απόστασή τους από την άκρη του πεζοδρομίου είναι 120cm.

β3) Κατασκευάζεται από μασίφ ξύλο που βάφεται σε χρώμα RAL 9002.

β4) Έχει υποστυλώματα διατομής 12cm x20cm που στηρίζουν οριζόντιες δοκούς 18cmΧ12 cm. Οι πάνω κεκλιμένοι δοκοί  είναι διπλοί, έχουν  διατομή 12cm x 20cm και σχηματίζουν με την οριζόντια γωνία 9 μοιρών

β5) Κάθε υποστύλωμα τοποθετείται σε βιδωτή βάση σχήματος όπως περιγράφεται στο α5

β6) Η συνδεσμολογία των στοιχείων του φέροντα οργανισμού όπως περιγράφεται στο β6

β7) Η οροφή της πέργκολας  χωρίζεται σε  τμήματα κάθε ένα από τα οποία  καλύπτεται από πτυσσόμενο καμβά  σε χρώμα λευκό  που  έχει τη δυνατότητα συρόμενα να ανοιγοκλείνει και να μαζεύεται κατά μήκος της ψηλότερης πλευράς.

Εναλλακτικά μπορούν να τοποθετηθούν   σταθερά πανιά  με την υποχρέωση αλλαγής κάθε δύο χρόνια.

Επιτρέπεται η χρήση  κινητών υαλοπετασμάτων  εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Έχουν  μήκος 1,00 m , ύψος  1,60 m και έχουν στη βάση τους ζαρντινιέρες  μήκους 1,00 m, πλάτους 0,30 m και ύψους 0,40 m. 2)Είναι  κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο διατομής 5 cm x 5 cm, με κατάλληλη υποδοχή για υαλοπίνακα από διαφανές τζάμι triplex.Οι ζαρντινιέρες είναι κατασκευασμένες από μασίφ ξύλο διατομής 7cm x3 cm. Όλα τα ξύλινα μέρη είναι  βαμμένα  σε χρώμα RAL 9002.

3)Τοποθετούνται κατά μήκος των πλάγιων ορίων, σε απόσταση 5cm από αυτό για τον διαχωρισμό του χώρου των καταστημάτων και κατά μήκος της ανοιχτής προς τη θάλασσα πλευράς , όπου πρέπει να αφήνουν ελάχιστο ελεύθερο άνοιγμα 1,20 m. Δεν επιτρέπεται η αλληλοεπικάλυψη των υαλοπλασμάτων από αυτά του γειτονικού καταστήματος. Σε περίπτωση διαδοχικών  καταστημάτων που κάνουν χρήση υαλοπλασμάτων ,αυτά τοποθετούνται εναλλάξ.

4)Τα φυτά στις ζαρντινιέρες είναι επιμελώς φροντισμένα, το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 40 cm (δεν επιτρέπονται τεχνητά και αποξηραμένα) και το χώμα καλύπτεται με λευκά διακοσμητικά βότσαλα. Επιτρέπεται η φύτευση αναρριχητικών φυτών.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Για όλα τα καταστήματα ισχύουν τα εξής:

1) H επιγραφή των καταστημάτων είναι μία ,ξύλινη  και αναγράφεται η ονομασία και το είδος της επιχείρησης. Δεν επιτρέπονται οι φωτεινές επιγραφές.

Στις πέργκολες τύπου α τοποθετείται παράλληλα και κάτω από την  προέκταση του κορφιά  . Έχει μέγιστες διαστάσεις : μήκος 100 cm, ύψος 100 cm και πάχος 6cm. Το ελάχιστο ελεύθερο ύψος της  από το έδαφος είναι 3,00 m. και εξέχει από την πέργκολα μέγιστη απόσταση 1,20 m.

Στις πέργκολες τύπου β τοποθετείται  κάθετα σε υποστύλωμα προς το δρόμο σε μέγιστο ύψος 2,80 m . Έχει μέγιστες διαστάσεις  : μήκος 80 cm , ύψος 45 cm και  πάχος 6cm . Το ελάχιστο ελεύθερο ύψος της  από το πεζοδρόμιο είναι 2,20 m. και εξέχει από την πέργκολα μέγιστη απόσταση 1,00 m.

2)  Για την προβολή του καταλόγου του καταστήματος  επιτρέπεται η χρήση μίας κινητής πινακίδας δαπέδου απλής μορφής από ξύλο με μέγιστες διαστάσεις : 70 cm X 50 cm , ύψους 120 cm

3) Για τα εστιατόρια επιτρέπεται για την προβολή των ψαριών  η χρήση μίας κινητής ανοξείδωτης βιτρίνας απλής μορφής  μέγιστων διαστάσεων: 100 cm X 90 cm , ύψους 120 cm .

Επίσης, επιτρέπεται για το λιάσιμο των χταποδιών η χρήση  μίας  αναρτημένης προθήκης απλής μορφής από ξύλο βαμμένο λευκό και πλαστική γκρίζα σήτα μέγιστων διαστάσεων : 100 cm X 50 cm , ύψους  70 cm.
Για τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται η χρήση κινητών βιτρινών απλής μορφής από ξύλο βαμμένες σε χρώμα λευκό.

4) Ο φωτισμός είναι από φωτιστικά παραδοσιακής μορφής και οι απαιτούμενες καλωδιώσεις είναι κατά το δυνατόν λιγότερο εμφανείς.



5) Δεν επιτρέπεται  να γίνονται προσθήκες - κλεισίματα των περιμετρικών επιφανειών με υαλοστάσια  , κόντρα πλακέ , λαμαρίνες ή διάφανες πλαστικές επιφάνειες, στεγανοποίηση με λούκια από λαμαρίνα και  μεταλλικούς οδηγούς  στερέωσης   των οριζόντιων και κατακόρυφων τεντών .

6) Θα αποξηλωθούν όλες οι κατασκευές που πατάνε πάνω στο πεζοδρόμιο που υπάρχει ανάμεσα στις πέργκολες και τα κτίρια των καταστημάτων καθώς και  οι κατασκευές που στηρίζονται πάνω στις πέργκολες και στεγάζουν το πλάτος του πεζοδρομίου  .

7) Οι  υπάρχουσες πέργκολες που εμφανίζονται στις πινακίδες, επειδή έχουν παραπλήσια μορφή με την προτεινόμενη , μπορούν να διατηρηθούν αφού αφαιρεθούν από πάνω τους όλες οι προσθήκες που προαναφέραμε  και ελεγχθεί  η στατική τους επάρκεια .

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση καμιάς άλλης κινητής ή σταθερής κατασκευής στο χώρο κατάληψης των επιχειρήσεων , πλην των τραπεζοκαθισμάτων και των κατασκευών που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους 1,2,3 και 4.

πηγή http://samiakonvima.blogspot.com/