19 Μαρτίου 2019

Έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος


Πραγματοποιείται από την Τρίτη 19 έως την Πέμπτη 21 Μαρτίου - Η θέση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι ότι «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτε»
Ξεκινούν οι εργασίες της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεραρχίας που θα συγκληθεί από σήμερα Τρίτη έως και τις 21 Μαρτίου με κύριο θέμα την συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας.


Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρκετοί Ιεράρχες αναμένεται να τοποθετηθούν εντόνως, ενώ η θέση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι ότι «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτε».

Η κυβέρνηση προτείνει την παραμονή των ιερέων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και ταυτόχρονα τη δημιουργία Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας, το οποίο θα χρηματοδοτείται από το κράτος με περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι κληρικοί της Ελλάδος θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται μηνιαίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρόταση που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κλήρο της χώρας.

Στην ατζέντα των θεμάτων δεν περιλαμβάνεται το ουκρανικό ζήτημα, η αναγνώριση δηλαδή της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έως σήμερα αναμένεται η κοινή πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δηλώνει κατηγορηματικό αντίθετο στις προτεινόμενες αλλαγές για τη μισθοδοσία του κλήρου. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις τελευταίες δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ των κληρικών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναμένει τις τελικές αποφάσεις της Ιεραρχίας , η οποία συγκαλείται με την παρουσία 82 Μητροπολιτών για το θέμα της συμφωνίας Εκκλησίας - Πολιτείας.

Ηδη η Εκκλησία έχει θέσει τις δικές της «κόκκινες γραμμές» λέγοντας «όχι» στις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των περίπου 10000 κληρικών της χώρας.

Επίσης, κάλπες για την ανάδειξη τριών νέων μητροπολιτών θα στηθούν αύριο Τετάρτη για την ανάδειξη νέων μητροπολιτών Γλυφάδας, Σισανίου & Σιατίστης και Περιστερίου.

Οι κάλπες για την ανάδειξη τριών νέων μητροπολιτών θα στηθούν στη Μονή Πετράκη ενώ οι συζητήσεις έχουν πάρει «φωτιά» για το ποιος θα επικρατήσει τελικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα για τις υποψηφιότητες για τις τρεις Μητροπόλεις Περιστερίου, Γλυφάδας και Σισανίου Σιατίστης.

Ισχυρή υποψηφιότητα για τον δήμο Περιστερίου θεωρείται ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, o οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2014.

Για τη Μητρόπολη Σιατίστης ο Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Καστοριάς Αθανάσιος.

Είναι στενός συνεργάτης του μητροπολίτη Καστορίας, Σεραφείμ, ο οποίος έχει οριστεί και τοποτηρητής της Μητρόπολης Σισανίου.Για τη Μητρόπολη Γλυφάδας ως ισχυρή υποψηφιότητα προβάλλει ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, ωστόσο ακούγονται από τοπικούς παράγοντες και άλλες φωνές.

Σε κοινή δήλωση των Δημάρχων Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου, Ελληνικού-Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλου τονίζουν οτι «υποβάλλουμε παράκληση προς το εκλεκτορικό Σώμα των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος να εισακουσθεί η πάγκοινη επιθυμία για ανάδειξη στη θέση του νέου Μητροπολίτη, του μέχρι σήμερα Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτη Αλεξίου Ψωίνου».

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι καμία από τις τρεις υποψηφιότητες δεν είναι ταυτισμένη με το στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, γεγονός που «μεταφράζεται» ως άνοιγμα στην Ιεραρχία.