19 Μαρτίου 2019

ΑΝΑ.Σ.Α - Ζητά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΔΥΕΠ



Την έντονη ανησυχία της για τα όσα συμβαίνουν με το θέμα φοίτησης των προσφυγόπουλων εκφράζει η δημοτική κίνηση πολιτών ΑΝΑ.Σ.Α. και αναφέρει πως η διαδικασία ένταξης των παιδιών αυτών στη Δημόσια Εκπαίδευση έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης με προχειρότητα και με συνοπτικές διαδικασίες, με συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα και αναστάτωση στο σύνολο των ήδη επιβαρυμένων εκπαιδευτικών δομών. Η ΑΝΑ.Σ.Α. τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στη μάθηση, όταν τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ζητά την άμεση τοποθέτηση της Πολιτείας και των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων και ζητά την αναστολή λειτουργίας των ΔΥΕΠ.

Η ΑΝΑ.Σ.Α αναφέρει:


"Ως νεοϊδρυθείσα Δημοτική Κίνηση Πολιτών εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο της εκπαίδευσης και αφορούν τη φοίτηση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στα σχολεία της ανατολικής Σάμου.

Θεωρούμε ότι η διαδικασία ένταξης των παιδιών αυτών στη Δημόσια Εκπαίδευση έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης με προχειρότητα και με συνοπτικές διαδικασίες, με συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα και αναστάτωση στο σύνολο των ήδη επιβαρυμένων εκπαιδευτικών δομών.

Υποστηρίζουμε ότι το δικαίωμα στη μάθηση αποτελεί αναφαίρετο Συνταγματικό δικαίωμα, δεν πρέπει όμως να υποτιμούνται οι συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής, ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής του τόπου μας.

Η σαμιακή κοινωνία έχει αποδείξει έμπρακτα και διαχρονικά ότι δεν διακατέχεται από ξενοφοβία και ρατσισμό. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες και τους φόβους των Συλλόγων Γονέων και ζητάμε την άμεση τοποθέτηση της Πολιτείας και των αρμοδίων τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων.

Κατά συνέπεια κρίνουμε σκόπιμο την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΔΥΕΠ, μέχρις ότου οι εμπλεκόμενοι φορείς πράξουν τα δέοντα.

Τέλο, ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας με τον απεγκλωβισμό του τεράστιου πληθυσμού προσφύγων, μεταναστών και ευάλωτων ομάδων, που παρά τη θέλησή τους παραμένουν στο νησί και στην κυριολεξία έχουν αφεθεί στη τύχη τους, διαβιώνοντας κάτω από άθλιες υγειονομικά συνθήκες".