15 Ιανουαρίου 2019

Οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου για τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σάμου για το θέμα του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου συνεδρίασε τη Δευτέρα 14 Γενάρη, με αφορμή τη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Σάμου για το Προσφυγικό.

Ακόμη μια φορά επισημάνθηκε στη συνεδρίασή της ότι ο απεγκλωβισμός και το κλείσιμο του hotspot είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, απέναντι στα κούφια λόγια και τα ψέματα της κυβέρνησης.
Συνεχίζει να στέκεται με κάθε τρόπο στο πλευρό των θυμάτων των πολεμικών επεμβάσεων για το μοίρασμα της ενεργειακής λείας και της πολιτικής που δημιουργεί φτώχια, πολέμους και προσφυγιά εξαιτίας της οικονομικής εκμετάλλευσης. Αντιπαλεύει τη στάση Κυβέρνησης, Ε.Ε. και των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική και τη συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας, που φέρουν ευθύνη και οδηγούν στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί, με τραγικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τον ντόπιο πληθυσμό.

Οι κινητοποιήσεις όλων αυτών των ετών για το προσφυγικό και τις πολεμικές επεμβάσεις έχουν αφήσει παρακαταθήκες στο λαό του νησιού μας. Τελευταίο σημείο αναφοράς είναι η κινητοποίηση του ΕΚΣ, του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και πολλών σωματείων και φορέων του νησιού στις 17 Οκτώβρη.

Κρίνουμε ως κλιμάκωση σε θετική κατεύθυνση, την ενιαία στάση και δράση που αναπτύχθηκε με βάση την κοινή απόφαση των Δ.Σ. των Φορέων της Υγείας και έγινε απόφαση και του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου καθώς και σημαντικών συλλόγων του νησιού με την οποία έγιναν οι παρεμβάσεις στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και σε Κόμματα στην Αθήνα.

Θεωρούμε ότι σε αυτή τη βάση και με αυτές τις θέσεις πρέπει και τώρα να γίνει η όποια κινητοποίηση των Συλλόγων και Φορέων του Νησιού και του Επιμελητηρίου. Αν θέλουμε αποτέλεσμα στο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες ανθρώπους πρόσφυγες-μετανάστες και ντόπιους χρειάζεται επιμονή στις θέσεις που ήδη έχουν διαμορφωθεί και επιγραμματικά συμπυκνώνονται στα παραπάνω συμπεράσματα για τα αίτια και τις ευθύνες, στοχοποιούν το θύτη και όχι το θύμα, θέτουν ως κομβικό αίτημα ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ HOTSPOT στο νησί και να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο νέο οπουδήποτε.