15 Δεκεμβρίου 2018

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ      
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11πμ-3μμ την Τρίτη 18/12/2018 και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην  Κεντρική  Είσοδο  του Νοσοκομείου.



      Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού  Νοσοκομείου Σάμου καταγγέλλει στον Σαμιακό λαό, την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, την Δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια και την Διοίκηση του Νοσοκομείου για  την κατάσταση που έχει επέλθει το Νοσοκομείο Σάμου λόγω της ασκούμενης πολιτικής στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Κατάσταση, που είχαμε καταγγείλει καιρό πριν για την  επικινδυνότητα  της, τόσο  στους ασθενείς, όσο και στους εργαζόμενους.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

      Το Υπουργείο Υγείας μαζί με την Διοίκηση πριν λίγους μήνες αρκέστηκε σε δημόσιο απολογισμό για τα έργα και τις ημέρες τους. Γνώριζαν από χρόνια πως το Νοσοκομείο δεν είχε μόνιμους παιδιάτρους παρά μόνο μία παιδίατρο με ειδική εργασιακή σχέση μετακινούμενη από το ΚΕΦΙΑΠ, και έναν παιδίατρο Επικουρικό δηλαδή με σύμβαση, ο οποίος και παραιτήθηκε.

 Η έλλειψη παιδιάτρων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εκτός της παιδιατρικής κλινικής και στην μαιευτική κλινική, αφού η παρουσία τους είναι απαραίτητη τόσο κατά την διάρκεια τοκετού και καισαρικής τομής όσο και για το χρονικό διάστημα που παραμένουν τα νεογνά στην κλινική. Λόγω αυτής της κατάστασης δεν γίνονται πλέον τακτικοί  και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε όλα τα παιδιά.


Η κατάσταση  γίνεται ασφυκτική και επικίνδυνη για όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Από την έλλειψη προσωπικού κινδυνεύουν να κλείσουν και άλλα τμήματα του Νοσοκομείου όπως το ακτινοδιαγνωστικό. Οι δύο γιατροί του  καλούνται να διαγνώσουν ακτινογραφίες, μαστογραφίες, αξονικές τομογραφίες και υπερήχους. Το ίδιο συμβαίνει και με το αναισθησιολογικό τμήμα που οι δύο αναισθησιολόγοι καλούνται να εργασθούν με πέντε διαφορετικές χειρουργικές ειδικότητες.  Στα παραπάνω προστίθενται οι  μονήρεις  ιατρικές ειδικότητες αλλά και  το ελάχιστο Νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό .


     Η Μαιευτική κλινική λειτουργεί με ελάχιστες μαίες και με δύο μόνο νοσηλεύτριες. Όσοι έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό δεν έχουν αντικατασταθεί.
  Μία νοσηλεύτρια καλύπτει ταυτόχρονα δύο και τρία τμήματα όπως χειρουργείο, μαιευτική και χειρουργική κλινική με ότι αυτό συνεπάγεται.
       Η Μ.Ε.Θ.  με τέσσερις γιατρούς έχει αναπτύξει τέσσερα κρεβάτια, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει ελάχιστο και πολύ κάτω από το προβλεπόμενο όριο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου όπως η παθολογική κλινική, η παιδιατρική, η χειρουργική, το αναισθησιολογικό και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, με μία νοσηλεύτρια στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια και το Σαββατοκύριακο.

 Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες και στα τμήματα του Νοσοκομείου, την τεχνική υπηρεσία, την διοικητική , τα εργαστήρια. Η πρωινή βάρδια του ακτινολογικού λειτουργεί με ένα εργαζόμενο.

       Η κατάσταση είναι εκρηκτική, όλοι οι εργαζόμενοι είναι κατάκοποι και εξουθενωμένοι. Κινδυνεύει η υγεία τους από την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και από τα ελλειπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

       Τι και αν τα μνημόνια τελείωσαν όπως μας λέει η κυβέρνηση.
<< Η επόμενη μέρα>> βρίσκει το διαρκές μνημόνιο με προσλήψεις που δεν γίνονται, με εργαζόμενους με τσακισμένα δικαιώματα χωρίς  να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω ότι αυτό υπολειτουργεί, γιατί όλες οι κυβερνήσεις την υγεία του λαού την θεωρούν κόστος. Στην  δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε έχει προστεθεί και το μεταναστευτικό-προσφυγικό το οποίο επιβαρύνει την κατάσταση, αφού η κυβέρνηση με την συμφωνία  που έχει υπογράψει με την Ε.Ε. και την Τουρκία κρατάει εγκλωβισμένους στα νησιά και την χώρα χιλιάδες μετανάστες, ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Όλοι αυτοί συρρέουν στο Νοσοκομείο, αφού η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν  θέλουν να στελεχώσουν ιατρείο μέσα στο hot-spοt.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου στη  γενική  συνέλευση που πραγματοποίησε την Τρίτη 11-12-2018 αποφάσισε να  προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας στις 18-12-2018 από 11πμ-3μμ και συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η δύναμη της διεκδίκησης βρίσκεται στα χέρια μας, γυρίζουμε την πλάτη μας σε όσους καλλιεργούν την μοιρολατρία, σε όσους λένε πως τίποτα δεν γίνεται, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε καλύτερες – ασφαλείς  συνθήκες εργασίας, με ανθρώπινα ωράρια , για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην δύσκολη αποστολή μας που είναι η περίθαλψη και η νοσηλεία των συνανθρώπων μας .

Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού και όλο τον Σαμιακό λαό μαζί με τους υγειονομικούς να παλέψουν για την στελέχωση όλων των μονάδων υγείας.  Να μην επιτρέψουμε  την παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Απαιτούμε:

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.
-Να ξεπεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να προσληφθούν τώρα παιδίατροι, ώστε να λειτουργήσουν πλήρως και με ασφάλεια η παιδιατρική και μαιευτική κλινική.
-Άμεσα να προσληφθούν αναισθησιολόγοι και ακτινοδιαγνώστες.
-Να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικές προσλήψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, και σε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες τους Νοσοκομείου.
-Άμεσα να ληφθούν μέτρα  ατομικής προστασίας των εργαζομένων.
-Να κλείσει το κολαστήριο hot-spot στην Σάμο.
-Να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες και όλες οι υπηρεσίες του Κ.Υ.Τ. στην Ηπειρωτική Ελλάδα και αφού ταυτοποιούνται να χορηγούνται έγγραφα και να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους.
-Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρη στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο  από το κράτος.


                                                                                                                                        Το Δ.Σ.