21 Οκτωβρίου 2018

«Τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αποσυμφόρησης»


Δ. Βίτσας: Περισσότερες οι χώρες που καταλαβαίνουν την ανάγκη ανακατανομής βαρών στο προσφυγικό
«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν αποτελεί υπόθεση μίας χώρας, αλλά πολλών χωρών στην Ευρώπη» επανέλαβε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξεύρεση κοινών λύσεων σε επίπεδο ΕΕ.


«Το γεγονός ότι δεν καταλήγουμε σε λύση δεν είναι στα θετικά» σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει πρόοδος, καθώς «όλο και περισσότερες χώρες καταλαβαίνουν ότι διαδικασίες που δεν εμπεριέχουν ανακατανομή του βάρους, δε μπορούν να προχωρήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «η επιμονή της αυστριακής προεδρίας και των χωρών του "Βίσεγκραντ" ότι όλο το ζήτημα συνίσταται σε θωράκιση συνόρων, με τις χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρος) να φέρουν όλο το βάρος, έχει χάσει έδαφος, από τις περισσότερες χώρες στην ΕΕ». Από την άλλη, «οι αποφάσεις του προηγούμενου Ιουνίου, για έναρξη των "τριλόγων" ανάμεσα σε Ευρωκοινοβούλιο, Επιτροπή και Συμβούλιο, θα πρέπει να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν, έστω και με σειρά συμβιβασμών, μέχρι το τέλος του 2018» υποστήριξε ο κ. Βίτσας.

Καλυτερότερα στη Μόρια!

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι στα νησιά υπάρχει αύξηση ροών 24% σε σχέση με το 2017, αλλά κυρίως υπερδιπλασιασμός στις αφίξεις στον Έβρο, «κάτι που δημιούργησε δύσκολη κατάσταση στους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καθώς πληρώθηκαν οι θέσεις που υπήρχαν ως αποθεματικό, άρα βρεθήκαμε στην ανάγκη να δημιουργήσουμε καινούριες. Έχουμε ήδη δημιουργήσει, θα δημιουργήσουμε και άλλες» τόνισε ο υπουργός.

Όπως είπε, στα νησιά προκλήθηκε «υπερπληθυσμός». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε στη Σάμο. Στη Μόρια η κατάσταση δεν είναι πια αυτή που υπήρχε στις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουμε πάρει 3.000 ανθρώπους από εκεί. Σήμερα είναι περίπου 6.500 άτομα εκεί, χωρίς να λέω ότι η κατάσταση είναι καλή, το ίδιο και στη Χίο» ανέφερε ο κ. Βίτσας.

Για άλλη μια φορά είπε ότι στόχος παραμένει η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου ή της «ευαλωτότητας», η δημιουργία θέσεων στην ενδοχώρα, που γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ώστε μέσα στον Νοέμβριο να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και η γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών της επιτροπής προσφυγών, ώστε να ξέρουν οι αιτούντες αν θα πάρουν άσυλο, διεθνή προστασία, ή θα πρέπει να επιστρέψουν.

Προετοιμασία για το «ξεχειμώνιασμα»

Ο ίδιος σημείωσε ότι με τα συναρμόδια υπουργεία γίνεται ταχεία εργασία για το «ξεχειμώνιασμα». «Παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να είναι ασφαλής η διαμονή, ιδιαίτερα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Στην ενδοχώρα έχουμε 30 δομές, μαζί με τη Βόλβη και την ενοικίαση ξενοδοχείων με πολύ μικρό κόστος στα Γρεβενά. Είναι από πολύ καλές έως άριστες, ενώ δύο είναι προβληματικές: Η δομή στο Βαγιοχώρι που αυτή την στιγμή εκκενώνεται ώστε να ξαναστηθεί από την αρχή και η δομή στη Μαλακάσα, όπου κατ’ αρχήν φεύγουν οι λίγες σκηνές και στη συνέχεια θα μπουν νέοι οικίσκοι, ενώ θα υπάρχει μία εθνότητα, μόνο άτομα από το Αφγανιστάν» δήλωσε ο υπουργός.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για το 2019 έχει σταλεί στην Επιτροπή και πως στόχος είναι με το νέο έτος να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα 5.000 θέσεων γι’ αυτούς που έχουν πάρει άσυλο και είναι στις ενταξιακές διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 26.000 άνθρωποι σε διαμερίσματα, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα είναι 27.000, «προσπαθούμε το 2019 να φτάσουμε τις 30.000» σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Σχετικά με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο υπουργός είπε ότι οποιοσδήποτε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος, «εδώ δεν θα βρείτε τόπο να πατήσετε, θα βρείτε τόπο για να ζητάτε συγγνώμη».

Και για την παραίτηση Κοτζιά

Για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Βίτσας σχολίασε: «Ακούω μέχρι αθλιότητες, όπως αυτές για τα απόρρητα ή τα ειδικά κονδύλια, ακούω έναν αντιπολιτευτικό λόγο χωρίς αρχές, με μόνη λογική ότι αυτοί είναι οι "νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας" και κακώς υπάρχει εδώ και τριάμισι χρόνια η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό θυσιάζονται τα πάντα, οι εθνικές γραμμές, η πολιτική ζωή κτλ.» πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται για διένεξη δύο υπουργών. Στο θέμα αυτό υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στην άποψη των κομμάτων που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση» εκτίμησε ο ΥΜΕΠΟ. «Σε αυτή τη λογική, ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα ότι κανείς δε θα συμπλεύσει με την προσπάθεια της ΝΔ να εξαχρειώσει τα πολιτικά ήθη και να βρει τρόπους να ρίξει την κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ είπαν διά του προέδρου τους ότι ταυτίζονται με αυτή την θέση του Πρωθυπουργού» κατέληξε ο Δημήτρης Βίτσας.