26 Σεπτεμβρίου 2018

Προειδοποίηση για «μεσογειακό κυκλώνα» στην Ελλάδα – Ο «Ξενοφών» πλήττει τη χώρα


Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου κάνει λόγο για νέο φαινόμενο από την Παρασκευή που ακόμη δεν γνωρίζει αν θα εξελιχθεί σε μεσογειακό κυκλώνα
Μετεωρολογικό φαινόμενο χαρακτηρίζεται ο «Ξενοφών» που πλήττει από χθες την Ελλάδα με πτώση της θερμοκρασίας, απότομα, έντονα καιρικά φαινόμενα με σφοδρούς ανέμους, βροχές και καταιγίδες.


Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στο Facebook, κάνει λόγο για «μεσογειακό» κυκλώνα και εφιστά την προσοχή, ειδικά στη δυτική Ελλάδα.

«Προσοχή!  Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή «βγάζοντας και μάτι» στο κέντρο του!
Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! . Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών, γιαυτό και αν δεν σας κάνει κόπο κοινοποιήστε το ποστ σε φίλους και γνωστούς!», έγραψε.

Για σήμερα Τετάρτη, αναμένονται πτώση της θερμοκρασίας αλλά και βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε κάποιες περιοχές.

Συγκεκριμένα, θυελλώδεις άνεμοι, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 15 βαθμούς Κελσίου και ισχυρές βροχοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που φέρνει σε όλη τη χώρα ο «Ξενοφών».

Η φθινοπωρινή κακοκαιρία του «Ξενοφώντα» πρόκειται να συνεχιστεί και σήμερα Τετάρτη, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, οι οποίοι μπορεί να φθάσουν έως και τα 10 Μποφόρ. Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης στα νότια πελάγη, θα προκαλέσει κυρίως την Πέμπτη ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο «Ξενοφών» από τα ξημερώματα έχει ξεκινήσει την επέλεσή του στην χώρα δημιουργώντας προβλήματα. Χαρακτηριστικά η Πυροσβεστική έχει δεχθεί, έως αυτή την ώρα, 30 κλήσεις για πτώσεις δένδρων στην Αττική, λόγω των δυνατών ανέμων. Μάλιστα, νωρίτερα έπεσε ένα δένδρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με αποτέλεσμα να προκληθούν, για λίγη ώρα, μικροπροβλήματα στην κυκλοφορία.

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν όμως και στη Θεσσαλονίκη λόγω των ισχυρών ανέμων. Συγκεκριμένα, από χθες Δευτέρα στις 9 το βράδυ έως σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το seleo η πυροσβεστική προχώρησε σε δέκα κοπές δέντρων, που είχαν πέσει τόσο στο οδόστρωμα αλλά και σε ΙΧ, ενώ, δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός από την πτώση των δέντρων.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων. Ετσι από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκε το απόγευμα το δρομολόγιο του ταχύπλοου καταμαράν Super Jet για Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο Θήρα, Ιο. Επίσης δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Διαγόρας» για Καβάλα, Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Βαθύ, Φούρνοι, Αγ.Κήρυκο και Πάτμο.

Τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους δεν εκτέλεσαν και τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Πρέβελης» για Ρόδο, Χάλκη, Διαφάνι, Κάρπαθο, Κάσο, Ανάφη Θήρα και «Νήσος Ρόδος» για Χίο και Μυτιλήνη, ενώ από το Λαύριο δεν εκτελέστηκε το απογευματινό δρομολόγιο για Κέα. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας, Αρκίτσα-Αιδηψός, Πρίνος Καβάλα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου Καβάλας, ενώ δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο από Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού σε όλη χώρα:
Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 7 και γρήγορα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 24 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στα ανατολικά λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από τα δυτικά.
Θερμοκρασία: από 13 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και στα νότια θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές η σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 28 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα αρχικά αίθριος και βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που στη βόρεια Κρήτη βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και από το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες θα αυξηθούν. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.

Άνεμοι: στο ανατολικό Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.