14 Μαΐου 2018

Η “ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ” ΚΑΙ ΤΑ SOCIAL MEDIA: META TO FACEBOOK ΤΙ;

Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος σήμερα του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών
-------------------------------------------------------------------

Η κοινωνία αξιών όπως και πολλά άλλα μικρά κόμματα που δεν έχουν χρηματοδότηση από το κράτος είτε άλλους κρυφούς πόρους, χρησιμοποίησαν ως όχημα προβολής των θέσεων τους τα social media και ιδιαίτερα το Facebook, το You Tube, Web tv, και ελάχιστα το twitter.

Ιδιαίτερα για το Facebook, είναι φανερό ότι η χρήση του μειώνεται καθημερινά από τους συνδρομητές, πολλοί αποχωρούν και οι νέοι δεν το βρίσκουν πλέον ελκυστικό να ασχολούνται με την ίδια ζέση που έδειξαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτό συνέβαλε και η κρίση που πέρασε (και περνάει) το Facebook με την Αμερικανική δικαιοσύνη, όπου πολλά αποκαλύφθηκαν σχετικά με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει και διαχειρίζεται για τον κάθε συνδρομητή.


Όσον αφορά τα ζητήματα πολιτικής, ο πληθωρισμός απόψεων, αντιθέσεων, αντιδράσεων και κακών συμπεριφορών, έχει απομακρύνει πολλούς μετριοπαθείς χρήστες από το να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο.
Οι περισσότεροι χρήστες αρνούνται να διαβάσουν αναλύσεις και διεξοδικά τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν επιφανειακές απόψεις, επιπόλαιες και βιαστικές τοποθετήσεις, προτάσεις εντυπωσιασμού και παραπληροφόρηση.
Πολλοί σοβαροί αναλυτές κουράστηκαν να γράφουν και να βλέπουν τις απόψεις τους να αξιοποιούνται ψευδεπίγραφα από άλλους διαδικτυακούς χρήστες σε Blogs, ιστοσελίδες και εφημερίδες.

Στην φανερή μείωση της χρήσης του Facebook, η οποία φαίνεται να διευρύνεται (εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά), συνέβαλε και το γεγονός ότι γενικά υπάρχει πλέον πληθωρισμός ανούσιων αναρτήσεων και πληροφοριών, με αποτέλεσμα την άσκοπη κατανάλωση χρόνου και την βαθμιαία απώλεια του ενδιαφέροντος των χρηστών, για το τι είναι σημαντικό και τι όχι.

Η κοινωνία αξιών θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει το Facebook και οι άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με συνετό και ορθολογιστικό πάντα τρόπο, αποφεύγοντας να καταστήσει τις σελίδες της μαγκαζίνο, πεδίο άσκοπων αντιπαραθέσεων, υβριστικών συμπεριφορών, πανσπερμίας πολιτικά αδιάφορων απόψεων, και άσχετων προσωπικών αναρτήσεων, σεβόμενη τα πολιτικά συνειδητοποιημένα μέλη και φίλους της.

Ταυτόχρονα αναζητά νέους τρόπους πολιτικής επικοινωνίας, που να καλύπτουν την ανάγκη για αμεσότητα, αξιοπιστία, διεξοδικότητα, μεστότητα, και ρεαλισμό, στην διαμόρφωση, σύνθεση και προβολή των θέσεων και προτάσεων της.