15 Μαΐου 2018

Τροποποίηση διαδικασιών για την χορήγηση ασύλου .... εύγε κύριε Σεβαστάκη,αποθήκη ψυχών η Σάμος


Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με θέματα ασύλου για πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΑΝ.ΕΛ. και Ποτάμι, ενώ ΔΗ.ΣΥ. και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών». Ν.Δ., Κ.Κ.Ε. και Χ.Α. καταψήφισαν.


Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων διεθνούς προστασίας στην ελληνική επικράτεια, την ταχύτερη δυνατή εξέταση των αιτήσεων ασύλου, εντός 6 μηνών και αποζημιώσεις φυσικών και νομικών προσώπων για ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από πράξεις προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές των δήμων Χίου και Λέσβου.

Επιπλέον, προβλέπεται η χορήγηση επίσημων εγγράφων στους αιτούντες (δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, ταξιδιωτικό έγγραφο). Επανακαθορίζονται ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων (πχ. χωριστές εγκαταστάσεις από κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου). Δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στην εργασία και στο εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο των ανήλικων όσο και των ενήλικων αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια.

Κατοχυρώνεται η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και ορίζεται η γενική διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, ως η αρμόδια αρχή προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και των χωρισμένων ανηλίκων.

Ρυθμίζεται η λήψη κατάλληλων μέτρων από την αρμόδια αρχή υποδοχής, κατά την παροχή στέγασης, με σκοπό τη διατήρηση της οικογενειακής ενότητας των αιτούντων διεθνούς προστασίας που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Κατοχυρώνεται επίσης, η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής στους αιτούντες, με ειδική μνεία στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς επίσης κι η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και σε νοσηλευτική κι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με το νομοσχέδιο τέλος, καθορίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με τη χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτης χώρας για εξαιρετικούς λόγους και για λόγους ανθρωπιστικής φύσεως ή άλλους λόγους. Παρέχεται η δυνατότητα στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να χορηγεί άπαξ, κατ΄ εξαίρεση, άδεια διαμονής διάρκειας τριών ετών (αντί δύο που προβλέπεται σήμερα), σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα για επτά τουλάχιστον συνεχή χρόνια, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, και καταργείται η χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε γονείς ανηλίκων ημεδαπών χωρίς την καταβολή παραβόλου.