22 Μαΐου 2018

Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα της ΠΕ Σάμου για τον Αλιευτικό Τουρισμό

ΠΗΓΉ samostoday


Στην κατάμεστη αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα τον αλιευτικό τουρισμό που τουλάχιστον στα μέρη μας δεν είναι τόσο διαδεδομένος όσο θα έπρεπε.

Με αυτό το σκεπτικό η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου στο πλαίσιο των ενεργειών της για την προώθηση του τουρισμού και την στήριξη νέων ειδικών μορφών τουρισμού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών «Αρχιπέλαγος» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Αλιευτικός Τουρισμός: μια νέα προοπτική για τα νησιά μας» με εισηγητή τον κ. Γιώργο Λουρδή.


Ο αλιευτικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια έχει μια ανοδική πορεία στη Μεσόγειο, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μπει σε επαγγελματικό σκάφος είτε για αναψυχή είτε για να δει τον επαγγελματία να ψαρεύει ή και ο ίδιος να το κάνει.



Είναι αξιοσημείωτο ότι τα οφέλη - οικονομικά και κοινωνικά -, που προέκυψαν από την εφαρμογή προγραμμάτων αλιευτικού τουρισμού εκεί όπου υπήρξε προσεκτικός σχεδιασμός, ολιστική προσέγγιση και λήφθηκαν υπόψη η αναγκαιότητα παραμονής των αλιέων στο φυσικό χώρο εργασίας τους και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ήταν πολλά και σημαντικά. Έθεσε τους αλιείς που ενεπλάκησαν στη δραστηριότητα αυτή οριστικά εκτός της αβεβαιότητας, για εξασφάλιση του καθημερινού τους εισοδήματος και ώθησε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την αλιεία. Οι αλιείς είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται σημαντικά, χωρίς πια οι ίδιοι να κουράζονται όπως πριν και χωρίς να είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν πολλά αλιευτικά εργαλεία.

Ο κ. Νίκος Κατρακάζος στον χαιρετισμό του είπε: «Σ΄ένα νησί όπως είναι η Σάμος ο τουρισμός αποτελεί το 80% του προϊόντος. Από το 2014 είχαμε στρατηγική επιδίωξη ν’ αναπτύξουμε τις ειδικές μορφές τουρισμού. Περιπατητικός τουρισμός για τα μονοπάτια, τουρισμό για ποδήλατα και αναρρίχηση, bird-watching για την παρατήρηση πουλιών. Σκοπός μας είναι να δέσουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα. Αν οι μισοί τουρίστες τρώγανε μια κουταλιά μέλι θα είχαμε απορροφήσει όλη μας την παραγωγή».



Η κα Αναστασία Μήλιου από το Αρχιπέλαγος είπε ότι: «Ο αλιευτικός τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που λειτουργεί με επιτυχία σε Ιταλία και Ισπανία. Στην Ελλάδα μπορεί να δίνει ένα επιπλέον εισόδημα και να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός στο περιβάλλον με τον «ψαροτουρισμό». Γίνεται σωστή διαχείριση αποθεμάτων και θα βοηθήσει τους ψαράδες να διαχειριστούν σωστά το επάγγελμά τους».

Ο κ. Γιώργος Λουρδής ανέπτυξε με κατανοητό τρόπο τι γίνεται με τον αλιευτικό τρόπο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχουν οι αλιείς και το τι πρέπει να κάνουν ώστε να προβάλλουν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Η ενημέρωση που έγινε απευθυνόταν σε:



Επαγγελματίες ψαράδες που θα ήθελαν ν’ αυξήσουν το εισόδημά τους.

Σε επαγγελματίες του τουρισμού, που θα ήθελαν να εντάξουν και το ψάρεμα, στις προτεινόμενες δραστηριότητες των πελατών τους ή θα ήθελαν να προβληθούν μέσα από την ιστοσελίδα (www.fishingtrips.gr)

Σε κάθε επισκέπτη μιας περιοχής που θα ήθελε πληροφορίες για το μέρος που βρίσκεται ή πρόκειται να επισκεφτεί

Σε νέους που ήθελαν ένα επιπλέον εισόδημα (εργαζόμενοι στο διαδίκτυο από το χώρο τους, μόνο κατά τον ελεύθερό τους χρόνο).



Στη χώρα μας διαθέτουμε περισσότερα από 50 επαγγελματικά αλιευτικά με άδεια αλιευτικού τουρισμού, μόλις τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Ακολούθησε συζήτηση με τους επαγγελματίες αλιείς για διάφορες δυσκολίες και προβλήματα που υπάρχουν, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος δεσμεύτηκε όλα αυτά τα προβλήματα και οι απόψεις να συγκεντρωθούν και σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο να επιλυθούν στο μέτρο του δυνατού.

Αλέξης Κομνηνός

samostoday