11 Μαΐου 2018

«Μεταφορικό ισοδύναμο για λίγους και προεκλογικού χαρακτήρα πυροτέχνημα»


Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών της Βουλής, αποκάλυψε την σαθρότητα των ισχυρισμών της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια μία αποσπασματική και εξαιρετικά περιορισμένη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.


Πρόκειται για ένα προεκλογικού χαρακτήρα πυροτέχνημα της κυβέρνησης για να αμβλύνει τις εντυπώσεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ουσιαστικά, έχουμε ένα μεταφορικό ισοδύναμο για λίγους, για ένα φιλοδώρημα που δεν αντισταθμίζει την κατάργηση του μοναδικού αναπτυξιακού πλεονεκτήματος που είχαν τα νησιά και είναι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Δεν μιλάμε για πλήρη και καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών, κάτι που απαιτεί τεράστιους πόρους σε ετήσια βάση», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, το έγγραφο για την απόφαση ανάθεσης μελέτης από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ημερομηνία 17-7-2017 και αρ.πρ. 4111_08/1960 και τίτλο: «Χρηματοδότηση της Επιτροπής Ερευνών Παν/&ίου Αιγαίου για την εκπόνηση Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: Μέθοδοι Υπολογισμού Ανοιγμένου Νησιωτικού Μεταφορικού Ισοδυνάμου για κατοίκους Ελληνικών νησιών για την υποστήριξη του Έργου της Γενικής Γραμμ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής».

Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται ο υπολογισμός του μεταφορικού ισοδύναμου με βάση τον πληθυσμό κάθε νησιού και την παραδοχή ότι το κόστος αυτό θα υπολογίζεται για δύο (2) μετακινήσεις ανά κάτοικο και έτος προς την έδρα της Διοικητικής Περιφέρειας, τον Πειραιά ή αντίστοιχο άλλο προορισμό.

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, αποκαλύπτεται η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει το κόστος του μεταφορικού ισοδύναμου, τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και τις μετακινήσεις.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι τα 50 εκ. ευρώ που σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση είναι ένα ποσό που συνιστά φιλοδώρημα.

«Ακόμα και αν δεχθούμε ότι έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να διαθέσει πολλαπλάσια ποσά, μπορείτε να μας απαντήσετε στο ερώτημα αν είναι λογικό η κυβέρνηση να καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για να εισπράξει, όπως έχει προϋπολογίσει 85 εκ. ευρώ, και την ίδια στιγμή να εμφανίζεται ως έχουσα τη δυνατότητα να διαθέσει πολλαπλάσιο ποσό για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά του Αιγαίου;», επεσήμανε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τομεάρχης Τουρισμού τόνισε επίσης:

«Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει, πετάει προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Δεν υπάρχει μελέτη ανάλυσης κόστους για την πλήρη και καθολική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Προτείνουμε στην κυβέρνηση να αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την εκπόνηση μελέτης που να αναλύει όλες τις παραμέτρους για την πλήρη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Επίσης, δεν υπήρξε μελέτη κόστους-ωφέλειας για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Όπως δεν υπάρχουν, ακόμα και μέχρι σήμερα, απολογιστικά στοιχεία για τη δημοσιονομική απόδοση αλλά και τις επιπτώσεις της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην οικονομία των νησιών.

Έχω ζητήσει τα στοιχεία και η κυβέρνηση αρνείται να τα δώσει, γιατί, πολύ απλά, θα αποκαλυφθεί ότι το δημοσιονομικό όφελος ήταν πολύ μικρό μπροστά στη συρρίκνωση των εισοδημάτων που δηλώθηκαν.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να τιμωρήσει ακόμα περισσότερο τα νησιά που η ίδια έχει μετατρέψει σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Θα καταργήσει σε αυτά τα νησιά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Είναι τα ίδια νησιά στα οποία ο κ. Πρωθυπουργός ανακάλυψε αύξηση του αριθμού επισκεπτών, προφανώς θα εννοεί αυτούς που είναι στα hot spot.

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που επλήγησαν από το μεταναστευτικό και εκεί θα αποδειχθούν για μία ακόμα φορά οι προθέσεις της κυβέρνησης».