15 Μαΐου 2018

Παυλόπουλος προς Τουρκία: Γκρίζες ζώνες δεν είναι νοητές ούτε πρόκειται να γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα


Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για να παραστεί στον εορτασμό της 98ης επετείου από την απελευθέρωσή της.

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε το μήνυμά του προς την Τουρκία.

«Καθένας -και πρωτίστως η γειτονική μας Τουρκία -οφείλει να κατανοήσει ότι το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έχουν καθορίσει τα σύνορα της Ελλάδας- άρα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οριστικώς, αμετακλήτως και με απόλυτη σαφήνεια. Κατά συνέπεια, αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, «γκρίζες ζώνες» ως προς τα σύνορά μας και το έδαφός μας δεν είναι νοητές ούτε πρόκειται να γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα» είπε.


Στη συνέχεια ανέφερε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι, ανά πάσα στιγμή και έναντι παντός, έτοιμες να υπερασπισθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -μαζί δε τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -πιστές σε όσα μας κληροδότησαν οι Αγώνες των Προγόνων μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος είπε:

«Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, κρατούνται, επί μακρό χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου, δύο στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να πλήξει τους δύο ηρωϊκούς Στρατιωτικούς μας, αφού το ηθικό τους είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει Ελληνικός Στρατός και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Και πρόσθεσε: «Πλήττει όμως, καιρίως, το κύρος της Τουρκίας και της Ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την Ευρωπαϊκή αλλά και την Διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, εν γένει, του Πολιτισμού μας. Η Τουρκική Ηγεσία ας αναλογισθεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Διεθνή Κοινότητα».

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Εορτάζουμε σήμερα, με την δέουσα λαμπρότητα, την 98η Επέτειο της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης και της Ιερής Θρακικής γης. Το ιστορικώς κορυφαίο αυτό γεγονός ήταν το επιστέγασμα των επιτυχιών του Ελληνικού Στρατού κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στις οποίες απελευθερώθηκε μεγάλο μέρος του υπόδουλου ακόμη Ελληνισμού. Τότε, η Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της απόκτησης των σημερινών της συνόρων, που σηματοδότησαν την εδαφική της ολοκλήρωση.

Εμείς, οι Έλληνες, στο πλαίσιο αυτής της Επετείου και ιδίως στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς, έχουμε Εθνικό Χρέος να τιμούμε την Ιστορία μας αντλώντας και τ’ ακόλουθα διδάγματα:

-Πρώτον, τους Εθνικούς μας Στόχους -και τ’ αντίστοιχα Εθνικά επιτεύγματα- τους κατορθώνουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας. Αυτή την ενότητα οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε «ως κόρην οφθαλμού», ενθυμούμενοι ότι ο διχασμός επέφερε δεινά και καταστροφές, που έπληξαν ακόμη και τον Εθνικό μας Κορμό.

-Δεύτερον, καθένας -και πρωτίστως η γειτονική μας Τουρκία -οφείλει να κατανοήσει ότι το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έχουν καθορίσει τα σύνορα της Ελλάδας- άρα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οριστικώς, αμετακλήτως και με απόλυτη σαφήνεια. Κατά συνέπεια, αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, «γκρίζες ζώνες» ως προς τα σύνορά μας και το έδαφός μας δεν είναι νοητές ούτε πρόκειται να γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι, ανά πάσα στιγμή και έναντι παντός, έτοιμες να υπερασπισθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -μαζί δε τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -πιστές σε όσα μας κληροδότησαν οι Αγώνες των Προγόνων μας.

-Τρίτον, στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, κρατούνται, επί μακρό χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου, δύο στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να πλήξει τους δύο ηρωϊκούς Στρατιωτικούς μας, αφού το ηθικό τους είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει Ελληνικός Στρατός και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πλήττει όμως, καιρίως, το κύρος της Τουρκίας και της Ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την Ευρωπαϊκή αλλά και την Διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, εν γένει, του Πολιτισμού μας. Η Τουρκική Ηγεσία ας αναλογισθεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Διεθνή Κοινότητα. Πηγή:www.dimokratiki.gr