16 Μαΐου 2018

Ερώτηση σχετικά με το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια



ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ:  «Το τέλος διανυκτέρευσης αποτελεί τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τουριστικών προορισμών»


Ανάστατοι παραμένουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, καθώς από τις αρχές του 2018 η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  επέβαλε έναν νέο φόρο στον τουρισμό. Πρόκειται για το τέλος διανυκτέρευσης, έναν φόρο με καθαρά εισπρακτικό και όχι ανταποδοτικό χαρακτήρα, που επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και αφορά τόσο τα ξενοδοχεία όσο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.


Είναι δεδομένο ότι οι φόροι όσον αφορά τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία είναι υπερβολικά δυσβάσταχτοι. Υπάρχει ήδη φόρος εισοδήματος, φόρος προστιθέμενης αξίας κ.α. και αν επισυναφτεί σε αυτούς και το τέλος διανυκτέρευσης μιλάμε για ένα σημαντικό ποσό που επηρεάζει την τελική τιμή στον πελάτη και τα τουριστικά πακέτα.

Συγκεκριμένα ο φόρος διαμονής ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Παρόλες τις  επαφές που πραγματοποίησαν οι επιχειρηματίες του κλάδου και οι θεσμικοί φορείς από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομίας και Τουρισμού, με σκοπό την επανεξέταση της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης ή έστω την μείωση της χρονικής περιόδου που θα ισχύει ο φόρος - δηλαδή μόνο τους μήνες με την υψηλότερη ροή ξένων τουριστών και τα περισσότερα έσοδα και όχι 12 μήνες το χρόνο- εντούτοις δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του εν λόγω κλάδου η υψηλή φορολογία στον τουρισμό καθιστά την Ελλάδα ήδη μη ανταγωνιστική σε τουριστικό επίπεδο, πόσο δε μάλλον όταν πλέον επιβάλλεται από το κράτος  ένας καινούριος φόρος, τον οποίο ο πελάτης πληρώνει απευθείας, αφού δεν μπορεί να απορροφηθεί σε καμία τιμή συμβολαίων. Αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε τιμή αγοράζει ο πελάτης το πακέτο του, είτε μέσω booking είτε μέσω tour operator, είτε απευθείας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ξενοδοχείου του, θα πρέπει να υπολογίσει και αυτήν του φόρου, γεγονός που  λειτουργεί αποθαρρυντικά για αυτόν.

Αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των ξενοδόχων  καταγράφονται και στον Νομό Μαγνησίας οι οποίοι επισημαίνουν πως  η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Υπουργείου οφείλει να εκδώσει σαφής ανακοίνωση που θα αποσαφηνίζει πως το τέλος διαμονής επιβαρύνει τον πελάτη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστούν να το επωμιστούν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν συμφωνίες, οι οποίες έχουν κλειστεί από το εξωτερικό πριν το νέο έτος. Το ζητούμενο για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι να σταματήσει αφενός το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί και αφετέρου η αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών προορισμών.


Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Το Υπουργείο Τουρισμού θα αποσύρει άμεσα το νέο χαράτσι που έχει επιβάλλει ως τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια από τις αρχές του 2018, ώστε να μην πλήξει και τον κλάδο του τουρισμού που είναι από τις πιο σημαντικές πηγές εσόδων για την ελληνική οικονομία;


Αθήνα, 10/5/2018

Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ



Δ