22 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν γράφαμε για τον Έβρο...



Έχει ακούσει πολλά ο «π» απ’ τους παπαγάλους της ενδοτικής στάσης για το προσφυγικό. Έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν την προτροπή μας πριν ένα χρόνο να δεσμεύσουμε την κυβέρνηση σε μια εθνική γραμμή ανάλογη εκείνης του Έβρου. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, ακούγαμε, και κατηγορηθήκαμε για πατριδοκαπηλία, ξενοφοβικά σύνδρομα και ό,τι άλλο βάλλει καθενός το μυαλό.

Επιμείναμε ότι δεν γίνεται να χωρίζεις την παραμεθόριο σε δύο ταχύτητες. Να αποδέχεσαι τους κινδύνους στον Έβρο, να αδιαφορείς για την ύπαρξη τους στα νησιά. Οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου επανήλθαν χθες, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί εγκατάστασης και επιδότησης της διαμονής προσφύγων στον Έβρο.


Ειδικότερα οι βουλευτές Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καϊσας και Δημήτρης Ρίζος, σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για ανυπόστατους και ψευδείς ισχυρισμούς με εκφραστές ανθρώπους σε θέσεις ιδιαίτερης πολιτικής και πνευματικής ευθύνης.

 «Ο Έβρος και συνολικά η Θράκη βρίσκονται εκτός σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα για συγκεκριμένους ιστορικούς και εθνικούς λόγους... Σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου σε πρόσφυγες, επισημαίνουμε πως το πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Για τον Έβρο συγκεκριμένα, υπάρχει η πρόβλεψη, σε περίπτωση που αυξηθεί η ροή των προσφύγων (γεγονός που εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να συμβεί) και η υπηρεσία δεν προλάβει να εξετάσει σε μία ημέρα την αίτηση λόγω φόρτου εργασίας ή έλευσης σαββατοκύριακου, να δίνεται η δυνατότητα προσωρινής στέγασης με βάουτσερ σε ένα ξενοδοχείο από 24 έως 48 ώρες. Μετά την καταγραφή τους αποχωρούν άμεσα για την Αθήνα... Συνολικά, ολόκληρη η περιοχή του Έβρου έχει εξαιρεθεί από το προγραμματισμό φιλοξενίας προσφύγων με ενοικίαση διαμερισμάτων για διάστημα 6 - 9 μηνών, που αφορά αιτούντες ασύλου οι οποίοι αναμένουν την εξέταση του αιτήματός τους», διευκρινίζουν.

Θα μας διευκρινίσει τώρα κανείς και κυρίως οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ των νησιών μας, γιατί οι ιστορικοί και εθνικοί λόγοι ισχύουν για τον Έβρο και δεν ισχύουν στα νησιά; Σε ποια σκακιέρα διακυβεύονται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα κι εμείς παριστάνουμε ότι πέρα βρέχει; Θα υπάρξει ποτέ καμία καθαρή εξήγηση;
Πολίτης