22 Σεπτεμβρίου 2017

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ζητά η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου


Την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες, την επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος με λύσεις που θα είναι επ’ ωφελεία νησιωτών και προσφύγων ζητά η Ένωση Αξιωματικών της Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου με επιστολή της στους υπουργούς, Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα και Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα.
Στην επιστολή την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιάννης Αραμπατζής και ο Γραμματέας κ. Δημήτριος Λούκος αρχικά καταγράφεται η υπάρχουσα κατάσταση σε όλες τις δομές φιλοξενίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. « Πρέπει επιτέλους να βρεθεί ο τρόπος για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο μετά τον Μάρτιο του 2016 επιδεινώθηκε ραγδαία, λόγω της μακροχρόνιας παραμονής των αλλοδαπών στα νησιά. Αυτή τη στιγμή σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί στα hot spot για τη φιλοξενία συνολικά 4.000 αλλοδαπών, διαμένουν υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες άνω των 9.000. Οι τοπικές κοινωνίες εδώ και καιρό έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο ότι «δεν πάει άλλο» Η μόνη λύση θα δοθεί όταν το καταλάβετε κι εσείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως το προσφυγικό τους έχει δημιουργήσει επιπρόσθετο φόρτο όχι μόνο εργασιακό αλλά και ψυχολογικό αφού τις περισσότερες φορές πιέζονται να εκτελέσουν εντολές έχοντας την ευθύνη για όλους και για όλα.
Με βασικό επιχείρημα τη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου επί του κειμένου της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η παραμονή των προσφύγων στα νησιά είναι πολιτική απόφαση και δεν εμπεριέχεται στο κείμενο της συμφωνίας, οι Αξιωματικοί της Αστυνομίας καταλήγουν:
«Κύριοι Υπουργοί, είναι προφανές ότι ο εγκλωβισμός των αλλοδαπών που εισέρχονται στη χώρα μας στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελεί μια καθαρά πολιτική απόφαση και δεν είναι προϊόν καμίας «συμφωνίας». Γιατί, αλήθεια, για ποια συμφωνία μιλάμε όταν έχουν ήδη αναιρεθεί σχεδόν όλοι οι όροι της; Ειδικά η αναφορά ότι «θα πρόκειται για προσωρινό και έκτακτο μέτρο που είναι απαραίτητο προκειμένου να σταματήσει ο ανθρώπινος πόνος και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη», έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την πραγματικότητα, καθώς η αυθαίρετη ερμηνεία που της δόθηκε και ο εγκλωβισμός των αλλοδαπών στα νησιά έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Οι Αξιωματικοί της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των 200.000 κατοίκων των θαλάσσιων συνόρων του Βορείου Αιγαίου και ζητούμε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας από τους πρόσφυγες και μετανάστες που σωρεύονται σε αυτά. Και αν δε θέλετε να ακούσετε εμάς, που ζούμε καθημερινά με αυτήν την κατάσταση, ακούστε την Ιστορία που διδάσκει ότι όταν αφήνονται οι ακριτικές περιοχές απροστάτευτες, στη φθορά που προκαλεί η αλλοίωση των πληθυσμιακών αναλογιών και η μακροχρόνια αναταραχή και αβεβαιότητα, μόνη χαμένη είναι η πατρίδα μας».

http://astraparis.gr