8 Αυγούστου 2017

Τι αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ για την χορήγηση νέων γυαλιών οράσεως


Σε εγκύκλιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη προς τις περιφερειακές διευθύνσεις τονίζεται πως δεν θα παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων για αποζημίωση γυαλιών όρασης αν οι ασφαλισμένοι δεν επιδεικνύουν πρώτα τα καινούργια τους γυαλιά!

Ο πρόεδρος του Οργανισμού προειδοποιεί μάλιστα ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει δικαίωμα δειγματοληπτικού ελέγχου των ασφαλισμένων που καταθέτουν ή έχουν ήδη καταθέσει δικαιολογητικά αγοράς γυαλιών οράσεως προς αποζημίωση.



Σύμφωνα με τον ενιαίο κανονισμό παροχών, στους ασφαλισμένους χορηγείται ένα ζευγάρι γυαλιά ή φακοί επαφής για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας.

Χορηγείται μόνο ένα είδος για την αντιμετώπιση της πάθησης των οφθαλμών, είτε γυαλιά (κάθε τέσσερα έτη) είτε φακοί επαφής (κάθε δύο έτη).

Η αντικατάσταση των γυαλιών είναι δυνατή κάθε τέσσερα έτη. Η αντικατάσταση των φακών επαφής είναι δυνατή ανά διετία.

Και δεν χορηγούνται συγχρόνως γυαλιά και φακοί επαφής.

Σε παιδιά έως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας (άθραυστα) κάθε δύο χρόνια.

Γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χορηγούνται σε ασφαλισμένους άνω των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγεί άλλο ζεύγος στο διάστημα της τετραετίας για την αντιμετώπιση διαφορετικής πάθησης.

Ενώ σε ασφαλισμένους που πάσχουν από “κερατόκωνο”, χορηγείται κερατοκωνικός φακός στο ποσόν των 70 ευρώ έκαστος και αντικατάσταση ανά εξάμηνο εφόσον χρειάζεται.

Το ποσό αποζημίωσης για γυαλιά είναι 100 ευρώ (κρύσταλλα και σκελετός) και για κάθε φακό επαφής είναι 25 ευρώ. Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής αποζημιώνονται με τα προαναφερθέντα ποσά εξ ολοκλήρου από τον Οργανισμό κατόπιν προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης και παραστατικού αγοράς.

Πηγή: iatropedia.gr