8 Αυγούστου 2017

Τρία κορυφαία ζητήματα έθεσε ο Δήμαρχος Κω στην Υπουργό Πολιτισμού


“Η Κως διεκδικεί ότι της ανήκει – Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την ανάδειξη του Ασκληπιείου και έργα συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του νησιού.”

Τρία κορυφαία ζητήματα έθεσε ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής της επίσκεψης στην Κω.

Ο Δήμαρχος ζήτησε να υπάρξει αναλυτικό και ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων εισπράττει χιλιάδες ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κω χωρίς να τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας.

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα πόσα από τα χρήματα που εισπράττει το Ταμείο από την Κω, επιστρέφουν με τη μορφή έργων ανάδειξης και συντήρησης των μνημείων του νησιού, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τα ποσά που διατίθενται στην Κω, διαχρονικά και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είναι ελάχιστα.

“Εμείς ζητάμε να τηρηθεί η αρχή της ανταποδοτικότητας. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που εισπράττονται από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κω, να διατίθεται για την συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι : ζητάμε ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης και ανάδειξης όλων των αρχαιολογικών χώρων της Κω. Με συγκεκριμένες και αναλυτικές παρεμβάσεις.” τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Κω έθεσε το ζήτημα της εκχώρησης ενός μικρού ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να διατεθούν, δεσμευτικά, για την τουριστική προβολή της Κω και για παρεμβάσεις και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών αλλά και θα βελτιώσουν την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του νησιού.

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο Δήμαρχος Κω στην Υπουργό Πολιτισμού συνδέεται με το καθολικό αίτημα της κοινωνίας και των φορέων της Κω για την ανάδειξη του Ασκληπιείου.

Ο κ. Κυρίτσης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο και μοναδικής ιστορικής αξίας μνημείο αφού σε σύγκριση με το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, υπάρχει μία βασική ειδοποιός αρχή : το Ασκληπιείο της Επιδαύρου αποτελεί τόπο λατρείας του Ασκληπιού. Αντίθετα το Ασκληπιείο της Κω, πέρα από τη λατρεία του Ασκληπιού, αποτελεί τόπο στον οποίο ασκήθηκε η ιατρική επιστήμη για αιώνες.

Ο Δήμαρχος Κω κατέθεσε πρόταση για την ανάδειξη του Ασκληπιείου ως παγκόσμιου κέντρου προσέλκυσης του εξειδικευμένου κοινού επισκεπτών, που σχετίζεται με την ιατρική επιστήμη και ως έναν εκ των πυλώνων που μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την ανάπτυξη του ιατρικού και συνεδριακού τουρισμού στο νησί.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, μόνοι μας δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

Χρειαζόμαστε τη στήριξη της Πολιτείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δύο είναι οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν:

1ον) Η εκπόνηση ενός Σχεδίου για την Ανάδειξη του Ασκληπιείου της Κω, με τη μετατροπή του σε ένα χώρο με αρχαιογνωστικό περιεχόμενο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιατρική επιστήμη. Σε ένα χώρο για εκπαίδευση, περιήγηση και ξενάγηση με την ανάπτυξη υποστηρικτικών υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο.

2ον) Η υποβολή φακέλου υποψηφιότητας του Ασκληπιείου Κω, προκειμένου να ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr