3 Αυγούστου 2017

Αγωνίζονται ακόμα να αποδείξουν ότι όλη η Πάτμος δεν είναι… δάσος!


Εν αναμονή τελούν στην Πάτμο της εξέτασης των αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί από την Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, μετά τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί εδώ και μήνες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, που χαρακτηρίζουν πάνω από το 80% του νησιού… δάσος.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στην «δημοκρατική» η νομική σύμβουλος της Μονής κα Μαρία Λιακόγκονα, έχουν κατατεθεί ήδη οι αντιρρήσεις οι οποίες θα εξεταστούν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου 2017:

«Ελπίζαμε μέχρι την ύστατη στιγμή να αντιληφθεί η κυβέρνηση πόση μεγάλη αναστάτωση δημιουργεί. Καταλαβαίνουμε ότι όλη αυτή η υπόθεση έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά τουλάχιστον, θα έπρεπε να υπάρχει κάποια ευσυνειδησία, αφού οι άνθρωποι θα κληθούν να πληρώσουν για τις δικές τους… ιδιοκτησίες!
Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν τα αιτήματα της Ιεράς Μονής κι έτσι είμαστε κι εμείς –όπως όλοι όσοι αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση- στο ίδιο καθεστώς. Το δυστύχημα είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρησιμοποιεί την διαδικασία αυτής της ανάρτησης των δασικών χαρτών για να εγείρει και αστικές αξιώσεις εμπράγματης φύσεως σε όλο το νησί της Πάτμου. Ισχυριζόμενο και επικαλούμενο ότι είναι όλο…. ‘δάσος’ (που ποτέ δεν ήταν) λέει ότι είναι δικά του. Άρα κάνω αγωγές κατά πάντων και διά πάντα, για να οριστώ εγώ κύριος. Είδατε, λοιπόν, ότι αυτό είναι το εφαλτήριο. Λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση τα δασικά με τον δημόσιο χαρακτήρα, αλλά τελικά με τους ισχυρισμούς τους επιμένουν ότι είναι δάσος και έχουν αξιώσεις επ’ αυτού. Εμείς από την πλευρά της Ιεράς Μονής θα υποβάλουμε τις αντιρρήσεις μας διότι εδώ δεν είναι ‘δάσος’.
Κι αν με ρωτούσε κανείς ποιο είναι το ποσοστό, ύστερα από την μελέτη που έχω κάνει, σας λέω ότι ούτε κατά 5% δεν υπάρχει δασικό οικοσύστημα. Ακόμη όμως και η υποβολή αντιρρήσεων δεν είναι μια απλή διαδικασία διότι από εκεί και πέρα απαιτείται υποβολή φακέλων που θα έχουν συνταχθεί από τεχνικό σύμβουλο. Αυτή η ‘σπουδή’ από την πλευρά της Πολιτείας, με προβληματίζει. Τι θα πει ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους δανειστές; Η υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους, στους Έλληνες πού είναι; Βάλανε το μαχαίρι στο λαιμό είτε πρόκειται για νομικό είτε για φυσικό πρόσωπο και αντιλαμβάνεστε ότι αίρεται και η ελληνικότητα αυτής της προσπάθειας. Εάν πράγματι το δημόσιο παρείχε κάποιες εξασφαλίσεις, ο ίδιος ο Γέροντας της Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου θα παραιτείτο από κάποια κομμάτια. Αλλά το δημόσιο δεν είναι ‘ελληνικό’ και με λύπη μου το λέω».
Να σημειωθεί ακόμη, πως η Μονή της Πάτμου έχει να καλύψει και άλλους δημότες, καθώς πολλά από τα κομμάτια που της ανήκουν στο μοναστήρι, έχουν διεκδικηθεί και από άλλους. Συνεπώς, θα σηκώσει το ‘βάρος’ και γι αυτούς –σύμφωνα και με σχετική απόφαση που έλαβε η ηγεσία της Μονής (οι άγιοι πατέρες).
«Ωστόσο, τα πράγματα δεν παύουν να είναι δύσκολα. Πώς θα είμαστε σίγουροι για τις επιτροπές που θα συγκροτηθούν με σκοπό να εξετάσουν τις αντιρρήσεις; Θα είναι αλώβητες, διαφανείς και θα απονείμουν δικαιοσύνη; Ή θ’ ακυρωθούν όλα εκεί και μετά θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια πολύ μεγάλη διεκδίκηση στα δικαστήρια;» διερωτήθη η κα Λιακόγκονα.
Όλο αυτό το διάστημα που ολόκληρο το νησί της Αποκάλυψης και οι κάτοικοι (και άλλοι που έχουν ιδιοκτησίες κ.λπ) βρίσκονται ‘εν βρασμώ’ με αφορμή όλη αυτή την διαδικασία με τους δασικούς χάρτες και παρά το γεγονός πως δόθηκαν δεσμεύσεις και συνεχείς υποσχέσεις με τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση κ.λπ. δεν είναι ακόμη τίποτε σίγουρο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως φέρεται να παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο νησί και κυρίως στο ζήτημα με την Μονή. Βεβαίως, εκ της θέσεώς του, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν μπορεί να αναμιχθεί σε τέτοια ζητήματα –όπως έλεγαν χτες κύκλοι του Φαναρίου- αλλά ωστόσο, προσεύχεται για την φώτιση όλων ημών και κυρίως των κυβερνώντων.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr