25 Αυγούστου 2017

Περί Ηραίων


Στο άρθρο  της Σαμιακής Ανάπτυξης περί ΗΡΑΙΩΝ ,  επισημαίνουμε τη φράση :

.......την ώρα μάλιστα που
πλέον η πίστη στο δωδεκάθεο των Ελλήνων
είναι πλέον επίσημα αναγνωρισμένη
θρησκεία και άρα έχουν δικαίωμα και οι
πιστοί να τιμούν τους δικούς τους θεούς
και όσα αυτοί εκπροσωπούν ;


Αυτή η φράση δείχνει ότι οι μάσκες πλέον έπεσαν παραδοχή αλλά και ομολογία  ότι πρόκειται περί θρησκευτικής τελετής.
Το γνωρίζουν αυτό οι αθώοι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους να ντυθούν ιέρειες με την πίστη ότι συμμετέχουν σε μια πολιτιστική εκδήλωση;
Γνωρίζουν ότι είναι θρησκευτική ειδωλολατρική τελετή;
Αν το μάθουν οι ορθόδοξοι Σαμιώτες θα αφήσουν ξανά τα παιδιά τους του χρόνου να πάνε;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πρώτα απ' όλα η συνέντευξη του Μητροπολίτη μας είναι παλιά, αλλά πάντα επίκαιρη. Αν ο αρθρογράφος μας δεν την γνώριζε και αισθάνθηκε τώρα την υποχρέωση να τη σχολιάσει, αυτό μάλλον οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης, η οποία δεν είναι προσόν όταν κάποιος θέλει να αρθρώσει δημόσιο λόγο.

Επί της ουσίας τώρα: κανείς δεν αντιλέγει ότι πριν την έλευση του χριστιανισμού η Σάμος, όπως και το σύνολο σχεδόν του ελληνικού κόσμου, ανήκε στη θρησκευτική πίστη που συνοπτικά ονομάζουμε παγανισμό.
 Κανείς επίσης δεν αμφιβάλλει ότι οι κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι καλές, χρήσιμες και αναγκαίες, καθώς προβάλλουν το νησί μας. Όμως εδώ πρόκειται για κάτι διαφορετικό, και επί αυτού στηρίζεται η κριτική που διατυπώνεται.

Στην περίπτωση των Ηραίων και ειδικότερα της πομπής με την οποία ολοκληρώνονται, έχουμε ουσιαστική αναβίωση θρησκευτικής τελετής του αρχαίου κόσμου, η οποία καλύπτεται υπό τον μανδύα μιας δήθεν πολιτιστικής εκδήλωσης.
Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση, αν οι διοργανωτές της αναπαράστασης την ανέφεραν ως αυτό που πραγματικά είναι: μια παγανιστική θρησκευτική τελετή.
Αντ' αυτού, η τελετή αυτή καλύπτεται υπό την λεοντή μιας δήθεν πολιτιστικής εκδήλωσης με τουριστικό χαρακτήρα, με στόχο, όπως ο Μητροπολίτης μας διαπιστώνει, να παρασύρει ορθόδοξους Σαμιώτες να συμμετέχουν σε αυτή, χωρίς ουσιαστικά να συνειδητοποιούν τι είναι αυτό που κάνουν, και τι πνευματικές συνέπειες έχει για τους ίδιους και τα παιδιά τους που συμμετέχουν.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο Σεβασμιώτατος έκανε το καθήκον του, δηλαδή να ενημερώσει το ποίμνιό του που πιστεύει, και ορθώς, ότι κινδυνεύει πνευματικά.
Άρα, οι πολιτικές και παραταξιακές ή τοπικές διαστάσεις που ο αρθρογράφος επιχειρεί να δώσει είναι εξ ορισμού άκυρες και άκαιρες, καθώς κατά το κοινώς λεγόμενον επιχειρούν "να στείλουν την μπάλα στην εξέδρα"

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί δεν είναι το επιστημονικό και θρησκειολογικό που ο αρθρογράφος θέτει, γιατί αυτό έχει ήδη λυθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα, και δεν μένει τίποτε να συζητηθεί σε ένα μελλοντικό συνέδριο, τουλάχιστον αν αυτό θέλει να διατηρηθεί στα όρια της σοβαρότητας.
Τα πράγματα αυτά έχουν λυθεί, και έχουν με ακρίβεια οριστεί ποια εξωτερικά στοιχεία πήρε ο χριστιανισμός από την αρχαιότητα, και πώς τα τροποποίησε και ουσιαστικά τα μετάλλαξε, ώστε να βάλει τις ελληνικές και χριστιανικές βάσεις του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Από την εποχή της λατρείας της Ήρας έχουν περάσει αισίως 2000 χρόνια. Απορίας άξιο λοιπόν είναι το ότι οι διοργανωτές των Ηραίων διαλέγουν να αναπαραστήσουν ευκαίρως ακαίρως μια αρχαία θρησκευτική τελετουργία, την τελετουργία μιας ψεύτικης και πεθαμένης από χιλιετίες θρησκείας, και δεν ενδιαφέρονται για την προβολή του μεταβυζαντινού ελληνορθόδοξου πολιτισμού και μνημειακού πλούτου του νησιού μας, του μόνου ίσως που θα μπορούσε να προσελκύσει τουρισμό, σε συνδυασμό με την πρωτοχριστιανική Έφεσο και την βυζαντινή Πάτμο.

Καλό λοιπόν θα είναι να μην προσπαθούν να αναβιώσουν με τεχνάσματα αρχαίες λατρείες, αλλά να απαντήσουν ευθέως στο ερώτημα αν αυτό που κάνουν είναι θεατρική αναπαράσταση ή λατρευτικό γεγονός. Για να ξέρουν όλοι οι συμμετέχοντες σε τι συμμετέχουν μετά λόγου γνώσεως.

----------------------------------------------------------------------------------------
Κάνουμε ανάρτηση και του άρθρου της Σαμιακής Ανάπτυξης και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του

Το ίδιο το κείμενό  δείχνει την ταυτότητα και τις προθέσεις .


ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ...




   Πρώτα από όλα να τονίσουμε πως από σεβασμό τόσο στην θρησκεία όσο και στο πρόσωπο και το αξίωμα του Μητροπολίτη μας  δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε ανακοινώσεις προερχόμενες από εκεί . 
Όμως η 
ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μας έκανε εντύπωση και γιαυτό θέλουμε απλά να πούμε δυο λόγια , θεωρώντας ότι δεν προσβάλουμε κανέναν και αν παρόλα ταύτα κάποιος ενοχληθεί , ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη αλλά αυτή είναι η ταπεινή μας άποψη και θέση .
    Εντύπωση μας έκανε ότι ξαφνικά ανασκαλεύτηκε μια ανακοίνωση του μητροπολίτη μας από το 2009 !!! , χωρίς να έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποια ουσιαστική αφορμή ή αιτία γιαυτό πλην ίσως η επιτυχία του φεστιβάλ ; ... 
.. Αλήθεια το ότι το φεστιβάλ " ΗΡΑΙΑ" το μόνο μεγάλο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό δρώμενο , μαζί φυσικά με την πάντα προσεγμένη και ουσιαστική δουλειά του ιδρύματος Schwarz και το ART SPACE στο Πυθαγόρειο , κάνει γνωστό στην υφήλιο το νησί μας κατατάσσοντας το υψηλά στους αντίστοιχους παγκόσμιους καταλόγους δρώμενων που πρέπει κανείς να επισκεφθεί είναι τόσο ενοχλητικό για ορισμένους ; 
.. Αλήθεια το ότι είμαστε η γενέτειρα γη της θεάς των θεών των Αρχαίων Ελλήνων , κάτι που θάπρεπε δεκαετίες τώρα να είχαμε εκμεταλλευτεί ,  είναι κάτι που για ορισμένους πρέπει να το κρύβουμε , να το διαγράψουμε , να το μηδενίσουμε προς χάριν μάλιστα τίνος και με ποιο απώτερο σκοπό , την ώρα μάλιστα που πλέον η πίστη στο δωδεκάθεο των Ελλήνων είναι πλέον επίσημα αναγνωρισμένη θρησκεία και άρα έχουν δικαίωμα και οι πιστοί να τιμούν τους δικούς τους θεούς και όσα αυτοί εκπροσωπούν ; 
.. Καλό θα ήταν να μην υπάρχουν χαρακτηρισμοί περί παγανιστικών ή ειδωλολατρικών θρησκειών όταν και εμείς στην χριστιανοσύνη σε είδωλα αναφερόμαστε , τα είδωλα προσκυνάμε , τιμούμε και ευλογούμε . Ποια η διαφορά  ας πούμε της ορθόδοξης χριστιανικής εικόνας ή του καθολικού αγάλματος από τα αρχαιοελληνικά αγάλματα των θεών ; Άλλωστε δεν είναι μυστικό πλέον ότι ο χριστιανισμός εδραιώθηκε πάνω στην καταστροφή της παλιάς Ελληνικής πίστης , ότι οι περισσότεροι χριστιανικοί ναοί έχουν χτιστεί πάνω στα συντρίμμια των αρχαιοελληνικών και μάλιστα χρησιμοποιώντας τα υλικά από αυτούς ; 
    Αλλά πραγματικά όλα αυτά είναι αναζητήσεις και συζητήσεις που χρίζουν τεράστιας προσοχής , ενδιαφέροντος και είναι πολύ μεγάλα θέματα για να αναλυθούν ή λυθούν μέσα από κάποιες αναφορές σε κάποια blog ή ραδιόφωνα κτλ . Απαιτούν , όπως και κατά καιρούς έχουν γίνει μεγάλα και σοβαρά συνέδρια , ανταλλαγές απόψεων επιστημών , πολύχρονες μελέτες κτλ κτλ κάτι για το οποίο θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ μικρούς για να μπορέσουμε να φθάσουμε . Από την άλλη δεν θεωρούμε ότι είμαστε εμείς αυτοί που θα λύσουμε ή όχι αυτά τα θέματα και δεν μας απασχολούν άλλωστε μιας και έχουμε διαμορφώσει την δική μας άποψη .
   Αυτό που μας ενοχλεί και απασχολεί είναι πως άλλη μια φορά για λόγους καθαρά μικροπολιτικούς , ατομικού οφέλους , ίντριγκας και εσωτερικών μαχών χτυπιέται κάθε προσπάθεια ανάδειξης , αναβάθμισης , ανάπτυξης του τόπου μας . Άλλη μια φορά τρέχουμε άμεσα μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας απλά επειδή υπάρχει κομματική ή παραταξιακή κρίση των αιρετών μας και παίζονται παιχνίδια επικράτησης . Άλλη μια φορά ορισμένοι παίζουν αυτό το παιχνίδι χωρίς να αντιλαμβάνονται το τεράστιο κακό και τις χειρότερες υπηρεσίες που προσφέρουν στο νησί μας ...... 
    Επιτέλους ας ενωθούμε όλοι μαζί μια φορά για το καλό του τόπου μας , για το αύριο του νησιού μας και ας αφήσουμε πίσω μας τις προσωπικές έριδες και κόντρες ορισμένων λίγων που έτσι κι αλλιώς λυμαίνονται τον τόπο δεκαετίες τώρα . Επιτέλους ας προσπαθήσουμε έστω για μια φορά να δούμε το κοινό καλό και όχι το ατομικό συμφέρον ... Επιτέλους ας αντιληφθούμε τον παράδεισο που μένουμε , τις δυνατότητες που έχει και ας τις αξιοποιήσουμε για να φέρουμε το νησί μας εκεί που του αξίζει και του πρέπει για το καλό όλων μας , για το καλό των παιδιών μας ......
 ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ......
Αναρτήθηκε από samiaki anaptiksi