1 Αυγούστου 2017

Για την απόλυση 38 συμβασιούχων - εργαζομένων στην καθαριότητα.



Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστήριξε το δίκαιο αίτημα των 54 συμβασιούχων στο τομέα της καθαριότητας του δήμου να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους ως τις 31-3-2018 και να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του δήμου προσθέτοντας 54 νέες θέσεις αορίστου χρόνου, προκειμένου να έχουν περιθώρια πρόσληψης μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που θα προκηρύξει η κυβέρνηση.
Παρά ταύτα όμως, η δημοτική αρχή που πρόσκειται στη ΝΔ συνεπικουρούμενη από τις παρατάξεις  που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, ψήφισαν την υποβολή πρότασης για προσλήψεις μόλις 16 εργαζομένων, με το αιτιολογικό ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός του δήμου. Άφησαν μάλιστα σαφείς αιχμές για επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών. Ο  ίδιος αριθμός (16) συμβασιούχων έναντι των 54 θα παραμείνουν έως τον Μάρτη του 1018. Το τελευταίο ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη του δημάρχου. Δηλαδή 38 εργαζόμενοι από 1-8-2017 βρίσκονται αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με την ανεργία.

Η απόφαση αυτή που χαρακτηρίστηκε «πογκρόμ» καταγγέλθηκε σε όλους τους τόνους από τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ, που κατηγόρησαν τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως άκρως αντεργατική και τις παρατάξεις που ψήφισαν την απόλυση 38 εργαζομένων, που ομολογουμένως κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απόλυτα συνυπεύθυνες σ’ αυτή τη πολιτική.
Απευθυνόμενοι στους συμβασιούχους, μερικοί εκ των οποίων παραβρίσκονταν στην αίθουσα, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν:
«Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους έχουν βάλει παρακαταθήκη για το μέλλον . Ο αγώνας αυτός ήταν δίκαιος και με προοπτική  γιατί τα έβαλε όχι μόνο με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τους δημάρχους του συστήματος, αλλά και με την ίδια την ΕΕ, το Σύνταγμα, τους νόμους, τα μνημόνια, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα ΜΜΕ που ελέγχουν, στάθηκε προς το παρόν εμπόδιο στην επιδίωξή τους να βάλουν στο χέρι την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί χρυσοφόρα επένδυση για τα κεφάλαιά τους. Μεταξύ άλλων κατέρριψε το μύθο περί αναποτελεσματικότητας των εργατικών – λαϊκών αγώνων, αναγκάζοντας τη κυβέρνηση να υποχωρήσει από την αρχική θέση της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους.
Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και όσο παραμένει η οικονομική και πολιτική εξουσία στα χέρια των μονοπωλίων, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν λύσεις φιλεργατικές. Ακόμη και κατακτήσεις κουτσουρεμένες όπως αυτή που συζητάμε τις παίρνουν πίσω σε μια νύχτα.
Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η ενότητα των εργαζομένων για να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται με βάση τις σημερινές τους ανάγκες και όχι τις ανάγκες του προηγούμενου αιώνα».