3 Αυγούστου 2017

Ποιος είναι ο Νο1 κίνδυνος για κάθε χώρα σύμφωνα με τους πολίτες της-Τι φοβούνται πιο πολύ οι Έλληνες


Ισλαμικό Κράτος και κλιματική αλλαγή φαίνεται να είναι οι δύο απειλές που αντιλαμβάνονται ως τις πλέον σοβαρές οι κάτοικοι 38 κρατών. Ωστόσο για κάθε χώρα ξεχωριστά η ιεράρχηση των κινδύνων και οι μεγαλύτεροι φόβοι που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες παρουσιάζουν διαφορές όπως για παράδειγμα στην περίπτωσης της Ελλάδας όπου ως η «πιο σημαντική απειλή» θεωρείται η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.



Στην έρευνα που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο Pew οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις οκτώ μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα τους και αυτές ήταν: Το Ισλαμικό Κράτος, η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοεπιθέσεις από άλλες χώρες, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, το προσφυγικό, η ισχύς και η επιρροή των ΗΠΑ, η ισχύς και η επιρροή της Ρωσίας και η ισχύς και επιρροή της Κίνας.

Για την Ελλάδα, αν και το Ισλαμικό Κράτος αξιολογείται ως πολύ σημαντική απειλή (79%) όπως και η κλιματική αλλαγή (επίσης 79%), η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται συνιστά τον σοβαρότερο κίνδυνο σε ποσοστό 88%. Ακολουθούν ως σημαντικές απειλές το προσφυγικό (67%), οι κυβερνοεπιθέσεις από άλλες χώρες (51%). Τους Έλληνες τους απασχολούν λιγότερο η ισχύς και η επιρροή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας (44%, 24% και 31%).

Άλλες αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις εντοπίζουμε σε: Κένυα, Σενεγάλη, Ν.Αφρική, Μεξικό, Περού, Κολομβία, Τανζανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή όπου κυριαρχεί η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την οικονομία και λιγότερο για το Ισλαμικό Κράτος. Οι δύο αυτοί κίνδυνοι αναφέρονται ως κορυφαίοι από συνολικά 15 και 12 χώρες αντίστοιχα.
Σημειώνεται πως συμμετέχοντες στην έρευνας έπρεπε να επιλέξουν ποια από τις οκτώ πιθανές απειλές που τους παρουσιάστηκαν θεωρούν ως ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας τους ενώ όπως τονίζεται στην έρευνα, η πολιτική ιδεολογία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιλογή του είδους της απειλής. Οσοι ανήκουν ιδεολογικά στη δεξιά ανησυχούν περισσότερο για το ISIS και την τρομοκρατία αλλά και το προσφυγικό, ενώ όσοι ανησυχούν στην αριστερά ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή.

huffingtonpost.gr