7 Ιουλίου 2017

Gerald Knaus: «Μη δεχθείτε καμία νέα δομή χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις»


Ο Γερμανός πρόεδρος του European Stability Initiative Τζέραλντ Κνάους, υποδεικνύει στο νησί μας τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση
Μύθους και αλήθειες γύρω από τις πραγματικές προθέσεις των Ευρωπαίων ξεδιάλυνε κατά την παραμονή του στη Χίο ο πρόεδρος του European Stability Initiative Τζέραλντ Κνάους, μιας δεξαμενής σκέψης (thinktank) με γραφεία στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Κων/πολη με πολύχρονη ενασχόληση με το προσφυγικό και τις προεκτάσεις του.



«Η εξελίξεις στα νησιά βαίνουν συνεχώς αρνητικές. Αν και μειούμενες οι προσφυγικές ροές, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και όπως διαφαίνεται πλέον καθαρά, ούτε η Ε.Ε. ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχουν τη διάθεση να δώσουν τις λύσεις εκείνες που θα αποκαταστήσουν την ομαλότητα και την κανονικότητα στην ευαίσθητη αυτή η περιοχή», αναφέρει ο κ. Κνάους κατά την συνάντηση που είχε χθες με τον «π».

Για τον ίδιο η χώρα μας βρίσκεται από καιρό εκτός ευρωπαϊκής ατζέντας για το προσφυγικό, καθώς η Ιταλία έχει στρέψει όλη την προσοχή πάνω στα δικά της προβλήματα. «Δεν ασχολείται η Ευρώπη με μία μικρή περιοχή όπως τα νησιά, αν και οι ανάγκες είναι ακριβώς οι ίδιες με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα. Αυτό που λείπει είναι μια ενιαία πολιτική γύρω από το ζήτημα. Κεντρικές πολιτικές που θα ανακουφίσουν τα σημεία υποδοχής και όχι να τα φέρνουν σε αδιέξοδο.»

«Το Δουβλίνο φεύγει, η πολιτική ασύλου έρχεται»
Σύμφωνα με τον κ. Κνάους, όλα ξεκινούν και τελειώνουν από το άσυλο. «Πόσο χρειάζονται για να καταλάβουν ότι μικρές περιοχές όπως η Χίος, η Λέσβος ή η Σάμος, αν είχαν σωστά διαρθρωμένες υπηρεσίες που θα εξετάζαν το άσυλο, θα είχαν ταυτόχρονα αποσυμφορηθεί; Χρησιμοποιούν μεθόδους ξεπερασμένες, γραφειοκρατικές που γεμίζουν με κόσμο τα νησιά. Το Δουβλίνο ως διακήρυξη της Ε.Ε. έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι ένας νέος προσανατολισμός. Εξέταση ασύλου τάχιστη και απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις πόλεις που επιθυμούν. Χωρίς παραμονή, χωρίς μεταφορά στην ενδοχώρα. Η Γερμανία γνωρίζει ότι θα δεχτεί κι άλλους πρόσφυγες. Το να καθυστερεί άσκοπα τη διαδικασία δεν οδηγεί πουθενά. Ακόμη και οι Σύριοι που είναι πρόσφυγες, άρα με πιθανότητας λήψης ασύλου, δεν θα χρειάζονταν να έρθουν στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν από την Τουρκία απευθείας να φύγουν για τις χώρες που επιθυμούν. Και η Τουρκία το δέχεται αυτό», υπογραμμίζει με μία αφοπλιστική σιγουριά, τόση και τέτοια που φανερώνει πως πίσω από το πρόβλημα υπάρχουν σκοπιμότητες από την πλευρά της Ε.Ε.

«Δεν χρειάζεται Δουβλίνο. Η Σένγκεν από μόνη της μας δίνει λύσεις», αναφέρει, θέτοντας ως παράλληλη προϋπόθεση η Ε.Ε. να ορίσει επικεφαλής στα νησιά για να συντονίζουν το προσφυγικό. «Μόνο στην Ελλάδα επικρατεί με ευθύνη της κυβέρνησης απλά χάος. Αλλού είναι οργανωμένα».

 «Η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα»
Ο Κ. Κνάους έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Τουρκία και έχει μιλήσει με αξιωματούχους. «Η Τουρκία έχει αντιληφθεί και σχεδόν ενσωματώσει τα εκατομμύρια των προσφύγων. Χρειάζεται εργατικά χέρια και δημιουργεί όλες τις υποδομές για να τους κρατήσει. Και πληρώνεται αδρά γι’ αυτό. Δεν τους νοιάζει για τις μερικές δεκάδες που περνάνε πλέον τα σύνορα. Ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτό και ας προχωρήσουμε. Νομίζετε ότι αποτελεί πρόβλημα γι’ αυτούς που έχουν εκατομμύρια πρόσφυγες να τους επιστρέφουμε μέσω του ασύλου 10.000 ή 15.000 μετανάστες το χρόνο;», υπογραμμίζει.

«Μην πιστεύετε, διεκδικήστε»
Ξεκάθαρος ο κ. Κνάους και στο ζήτημα της στρατηγικής διεκδίκησης των νησιών.

«Μην δεχθείτε δομή που δεν θα απαντά σε καθαρές ερωτήσεις. Πόσο μεγάλη θα είναι, πόσους θα χωράει, πόσοι θα μένουν, πόσο θα μένουν. Ξεκάθαρα πράγματα, που σήμερα δεν απαντώνται γιατί δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική. Κανένα ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα αν δεν απαντηθεί το ζήτημα συνολικά. Χρειάζεται μία δομή το νησί με όλα τα αναγκαία εφόδια για να λειτουργεί σωστά, αλλά με παραμονή των προσφύγων έως 4 εβδομάδες και συγκεκριμένου αριθμού. Και βέβαια εκεί όπου δεν θα έρχεται σε επαφή με την καθημερινότητα του νησιού. Αν αυτό γίνει, τότε να είστε βέβαιοι ότι το πρόβλημα δεν θα φαίνεται όπως σήμερα», καταλήγει ο κ. Κνάους
politischios