20 Ιουλίου 2017

Διεκδικούν την αναβάθμιση τους σε νομάρχες


.......δεν έχουν υπογράψει την παραπάνω παρέμβαση οι άλλοι δυο χωρικοί αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Στρατής Κύτελης (Λέσβου) και ο Νικ. Κατρακάζος (Σάμου). 
41 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες

-----------------------------------------------------------------------------


Με κοινό κείμενο θέσεων και προτάσεων που παρουσίασαν 41 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, διεκδικούν την αναβάθμιση του ρόλου τους και του ρόλου των Περιφερειακών Ενοτήτων, δηλώνοντας ότι θεωρούν προσβλητικό το κείμενο της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Οι 41 αντιπεριφερειάρχες ζητούν θεσμική ενδυνάμωση των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων και στην κατεύθυνση αυτή προτείνουν:



- Συνταγματική κατοχύρωση των υποθέσεων και αρμοδιοτήτων της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

- Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Οι Περιφέρειες πρέπει να ενδυναμωθούν ως ΟΤΑ β΄ βαθμού και οι Περιφερειακές Ενότητες (Νομαρχίες) ως κύτταρα των ΟΤΑ β΄ βαθμού.

- Επανασχεδιασμός κρίσιμων δημόσιων πολιτικών με διακριτικό και ενισχυμένο ρόλο των Περιφερειών.

- Ενδυνάμωση ουσιαστική της μητροπολιτικής Περιφέρειας με σαφής οριοθέτηση και ενεργοποίηση αρμοδιοτήτων που θα στηρίζονται σε συγκεκριμένους πόρους.

- Επανεξέταση της λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έτσι ώστε ο έλεγχος νομιμότητας να μην καταλήγει στην πράξη σε έλεγχο σκοπιμότητας.

- Νομοθετική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων των χωρικών αντιπεριφερειαρχών κατά το προηγούμενο των αιρετών νομαρχών.

- Εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες με την ανάλογη στελέχωση με σκοπό την αποφυγή διοικητικών αρρυθμιών και αστοχιών στην εφαρμογή ευαίσθητων και κρίσιμων δημόσιων πολιτικών.

Ακόμη ζητούν μετονομασία των Περιφερειακών Ενοτήτων σε Νομαρχίες και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών σε νομάρχες. Η κοινή ανακοίνωση των 41 αντιπεριφερειαρχών εκδόθηκε μετά την 1η πανελλαδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Ιουνίου. Καλούν την ΕΝΠΕ να οργανώσει έκτακτο συνέδριο με θέμα τις επικείμενες αλλαγές στις Περιφέρειες. Τέλος, καλούν την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε διάλογο με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη νέα θεσμική συγκρότηση των Περιφερειών, μεριμνώντας ιδιαίτερα και για το κρίσιμο ζήτημα της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης που αγγίζει τόσο το ρόλο συνολικά των Περιφερειών όσο και τον συντονισμό και την παραγωγή δημόσιων υπηρεσιών ανά Περιφερειακή Ενότητα. Την ανακοίνωση μεταξύ των 41 χωρικών αντιπεριφερειαρχών, υπογράφει και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ενώ δεν έχουν υπογράψει την παραπάνω παρέμβαση οι άλλοι δυο χωρικοί αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Στρατής Κύτελης (Λέσβου) και ο Νικ. Κατρακάζος (Σάμου).